Most olvasott cikk
Sinaloában is betiltják a bikaviadalokat

Sinaloában is betiltják a bikaviadalokat

Sinaloa bikaviadal

Újabb államban szűnik meg a kegyetlen látványosság, de további 27-ben jelenleg is legális viadalokat rendezni.

Sinaloa az ötödik mexikói állam, ahol többé nem kell közönség előtt szerepelniük és meghalniuk a bikáknak, a Kongresszus ugyanis egyhangúlag megszavazta azt a törvénykiegészítést, amely többek között ezt a látványsportot is állatkínzásnak minősíti.

Ezzel együtt már öt államban – Sonora, Guerrero, Coahuila, Quintana Roo – vezettek be hasonló rendelkezéseket az országban. Mazatlán városa volt az utolsó hely, ahol az éves rendszerességgel megtartott karneválnak része volt a bikavívás is, ám ezzel a törvénnyel ez a látványosság kikerül a programból.

A kongresszus által január 25-én megszavazott módosítás nem kizárólag a bikák elleni kegyetlenkedést helyezte fókuszba. A kutyaviadalok is betiltásra kerültek, továbbá büntetendő, ha valaki háziállatot út szélén, vagy a természetes élőhelyétől távol eső területen hagy magára.

Általánosságban fokozták a vadon élő állatok védelmét, valamint beszüntették a kóbor állatok eutanáziáját, amit eddig a túlszaporodás megakadályozásával magyaráztak.

Büntetési tétel lett az állatokkal való fajtalankodás – zoofilia – is, amit mindegyik forrás kiemel. Azzal kapcsolatban, hogy eddig mi volt a gyakorlat ilyen bűncselekmények esetén, arra aligha lehet találni információt, de nagy valószínűséggel arról van szó, hogy ez a terület nem volt megfelelően szabályozva – ahogy egyelőre Magyarországon sincs.

A tollas jószágok valamiért nem érték el a módosítást szövegezők ingerküszöbét. A kakasviadalok továbbra is legálisak, ráadásul igen nagy népszerűségnek örvendenek az államban.

Felkészül: Mexikóváros?

Egy 2013-as felmérés szerint a mexikóiak 73%-a ellenzi a bikaviadalt. 2021 decemberében a Mexikóvárosi Kongresszus Állatjóléti Bizottsága előkészített egy javaslatot, amely betiltaná a bikaviadalokat a közép-amerikai fővárosban, ahol egyébként a világ legnagyobb bikaviadalokra használt arénája is található.

A bizottság elnöke egyelőre megakasztotta a folyamatot, amit azzal indokolt, hogy szeretne a javaslat által érintettekkel egyeztetni, mielőtt folytatódna a törvénymódosítási folyamat.

A CAS a legnagyobb nemzetközi szervezet, akik kifejezetten azért küzdenek, hogy a világon mindenhol betiltsák ezt az etikátlan hagyományt.

A sinaloai győzelem kapcsán a következőket nyilatkozták:

Rettentően elégedettek vagyunk ezzel a hírrel és reméljük, hogy egyre több állam fogja betiltani a viadalokat, ahogy Sinaloa is tette. A CAS évek óta dolgozik együtt mexikói szervezetekkel, hogy véget vessen a bikaviadaloknak.

Felipe Marquez, a Humane Society International mexikói munkatársa úgy nyilatkozott:

Ez egy nagyon fontos előrelépés Mexikóban, mert azt a véleményt tükrözi, amit a mexikóiak nagy része oszt a viadalok betiltásával kapcsolatban. Nem várhatjuk, hogy megszűnjön az erőszak a társadalmunkban, ha közben állatokat szurkálunk halálra puszta szórakoztatásként.

A bikavívásról általánosságban

A HSI összegző oldala alapján a viadalok éves szinten negyedmillió állat életét követelik világszerte. Az országok, ahol a mai napig legális ez a kegyetlen sport: Spanyolország, Mexikó, Ecuador, Franciaország, Portugália, Peru, Kolumbia és Venezuela.

A bika és a matador közötti harc – habár viadalként hivatkoznak rá – egy teljesen egyenlőtlen színjáték, aminek a végén a bika meghal. Mielőtt a matador egyáltalán elkezdi a viadalt, a bika már sokszorosan sebzett, ráadásul az utaztatás és a billogozás mentális terheit is megszenvedi.

A bikavívás pártolói azzal érvelnek, hogy a végső döfés – ha jól csinálják – gyors és tiszta halálhoz vezet, ám ez a legritkább esetben sikerül pontosan. Legtöbbször a bika tüdeje és légzőszervei sérülnek, amelyet az állat száján és orrlyukain kiömlő vér jelez.

Az állat utolsó percei szenvedésben és fájdalomban telnek, miközben a matadort hősként ünnepli az erre fogékony közönség.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.