Változó világ

Két mexikói vállalkozó kaktuszlevélből állított elő bőrt, amihez nem kell állatokat levágni

Két mexikói férfi vegán bőrt alkotott kaktuszlevélből

Ki mondta, hogy a divat nem lehet vegán? Csak kapkodjuk a fejünket: egyre több olyan anyag jelenik meg ugyanis a piacon, aminek az előállítása nem csak kegyetlenségmentes, de fenntartható is. Hallottál már például a fügekaktuszból készült vegán bőrről?

Két mexikói vállalkozó, bizonyos Adrián López Velarde és Marte Cázarez a közelmúltban mutatták be a Desserto-t, az első organikus bőrt, amit teljes egészében fügekaktuszból készítettek. A Desserto egy olyan biológiailag lebomló anyag, ami tökéletesen megfelel a bőripar minden elvárásának.

A kaktuszbőr nemcsak rugalmas és légáteresztő, de igen tartós is. Velarde és Cázarez szerint rendeltetésszerű használat mellett legalább 10 évet biztosan kibír.

Desserto kaktuszbőr
Kaktuszbőrből készült cipő // Fotó: Desserto.com.mx

Desserto vegán bőr

Miben jobb a kaktuszbőr, mint az állati bőr?

Az egyik legnagyobb előnye kétségtelenül az előállításában rejlik. Nem titok, hogy az állati bőrt a cserzés során 250 különféle anyaggal kell kezelni, köztük pedig olyan környezetkárosító szereket is használnak, mint a formaldehid, kőszénkátrány származékok és cián alapú festékek.

Arról nem is beszélve, hogy 1 kiló állati bőr készítéséhez nagyjából 16.000 liter vízre van szükség. Ezzel szemben a kaktuszbőr egy jóval szelídebb technikával készül.

Még a növényeknek sem kell hozzá meghalniuk, hiszen alapanyag gyanánt csupán az érett leveleket szedik le, megtisztítják őket, majd három napon át a szabadban szárítják. Ezután jön a feldolgozás, amihez szigorúan olyan vegyi anyagokat használnak, amelyek nem mérgezők sem a környezetre, sem ránk nézve.

Mindemellett azt sem szabad elfelejteni, hogy mivel a fügekaktusz egész Mexikóban megtalálható, a növénynek pedig igen kicsi a vízigénye, így az alapanyaghoz való hozzáférhetőség is meglehetősen könnyű.

A Dessertonál cipőket, táskákat és ruhadarabokat is gyártanak, és csak reménykedhetünk benne, hogy a kaktuszbőrhöz hasonló kegyetlenségmentes alternatívák hamarosan a hazai tervezők körében is egyre népszerűbbek lesznek.

Tetszett ez a cikk? Olvasnál még ilyet? Csatlakozz a több, mint 100 támogatónkhoz, akik már befektettek a minőségi vegán újságírásba.
Enikő

Enikő

Újságíró
Gyerekkorom óta volt bennem egy belső konfliktus az állatokkal kapcsolatban, nem értettem, miért esszük meg az egyiket, míg a másikat házi kedvencként tartjuk. Sokáig elnyomtam magamban ezeket a gondolatokat, hiszen engem is arra szocializáltak, hogy az állathasználat az életünk természetes része. Végül huszonévesen hagytam el először csak a húst, és az állati eredeti kozmetikumokat, használati tárgyakat, majd teljesen lemondtam mindenről, aminek előállítása állatokhoz köthető. 2015 óta arra törekszem, hogy amennyire csak lehet, kegyetlenségmentesen éljem az életem.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.