Most olvasott cikk
Két mexikói vállalkozó kaktuszlevélből állított elő bőrt, amihez nem kell állatokat levágni

Két mexikói vállalkozó kaktuszlevélből állított elő bőrt, amihez nem kell állatokat levágni

Két mexikói férfi vegán bőrt alkotott kaktuszlevélből

Ki mondta, hogy a divat nem lehet vegán? Csak kapkodjuk a fejünket: egyre több olyan anyag jelenik meg ugyanis a piacon, aminek az előállítása nem csak kegyetlenségmentes, de fenntartható is. Hallottál már például a fügekaktuszból készült vegán bőrről?

Két mexikói vállalkozó, bizonyos Adrián López Velarde és Marte Cázarez a közelmúltban mutatták be a Desserto-t, az első organikus bőrt, amit teljes egészében fügekaktuszból készítettek. A Desserto egy olyan biológiailag lebomló anyag, ami tökéletesen megfelel a bőripar minden elvárásának.

A kaktuszbőr nemcsak rugalmas és légáteresztő, de igen tartós is. Velarde és Cázarez szerint rendeltetésszerű használat mellett legalább 10 évet biztosan kibír.

Desserto kaktuszbőr
Kaktuszbőrből készült cipő // Fotó: Desserto.com.mx

Desserto vegán bőr

Miben jobb a kaktuszbőr, mint az állati bőr?

Az egyik legnagyobb előnye kétségtelenül az előállításában rejlik. Nem titok, hogy az állati bőrt a cserzés során 250 különféle anyaggal kell kezelni, köztük pedig olyan környezetkárosító szereket is használnak, mint a formaldehid, kőszénkátrány származékok és cián alapú festékek.

Arról nem is beszélve, hogy 1 kiló állati bőr készítéséhez nagyjából 16.000 liter vízre van szükség. Ezzel szemben a kaktuszbőr egy jóval szelídebb technikával készül.

Még a növényeknek sem kell hozzá meghalniuk, hiszen alapanyag gyanánt csupán az érett leveleket szedik le, megtisztítják őket, majd három napon át a szabadban szárítják. Ezután jön a feldolgozás, amihez szigorúan olyan vegyi anyagokat használnak, amelyek nem mérgezők sem a környezetre, sem ránk nézve.

Mindemellett azt sem szabad elfelejteni, hogy mivel a fügekaktusz egész Mexikóban megtalálható, a növénynek pedig igen kicsi a vízigénye, így az alapanyaghoz való hozzáférhetőség is meglehetősen könnyű.

A Dessertonál cipőket, táskákat és ruhadarabokat is gyártanak, és csak reménykedhetünk benne, hogy a kaktuszbőrhöz hasonló kegyetlenségmentes alternatívák hamarosan a hazai tervezők körében is egyre népszerűbbek lesznek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.