Most olvasott cikk
Hat évig szorította a műanyaghulladék ennek a fókának a nyakát

Hat évig szorította a műanyaghulladék ennek a fókának a nyakát

egy fóka hat évig élt műanyag hulladékkal a nyakában

Először 2017 szeptemberében látták Commutert, a fókát, akinek egy festékes vödör gyűrűje ragadt a nyakába. Csak most tudták levágni róla az állatmentők, mivel eddig csak megközelíthetetlen, biztonsági szempontból aggályos helyeken észlelték őt.

Több mint hat évet töltött egy műanyag gyűrűvel a nyakában egy fóka, mire sikerült őt a közelmúltban kiszabadítani a hulladék szorításából. Andy Rogers, a Seal Research Trust (SRT) fókakutató szervezet felügyelője szúrta ki a BBC szerint Cornwall északi partvidékén a Commuter névre keresztelt felnőtt hímet.

Rogers rögtön látta, hogy ezúttal alkalmas lehet a helyszín arra, hogy pontot tegyenek a régóta húzódó probléma végére. Commutert 2017 szeptembere óta rendszerint olyan helyeken látták csak, amelyek megközelíthetetlenek voltak. A biztonsági okok eddig rendre ellehetetlenítették a mentési kísérleteket.

A fentiek fényében tehát „kapát-kaszát eldobva” siettek a helyszínre a British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) tagjai. Erőfeszítéseiknek pedig meg is lett az eredménye: sikerült eltávolítaniuk az állat nyakából a műanyaghulladékot. Ez egyébként egy festékes doboz gyűrűje volt.

„Apály volt, így könnyebben hozzá tudtunk férni az összes szükséges felszereléssel” – mesélte Dan Jarvis, a BDMLR területi koordinátora. A mentőcsapat Commuter sérüléseit nem látta olyan mélynek, mint várták. Ennek köszönhetően az állatot rögtön vissza is tudták engedni a tengerbe.

A műanyaghulladék állatjóléti probléma is

A műanyagról a többségnek a fenntarthatósági gondok jutnak az eszébe, az, hogy mennyire lassan bomlik le. Egészségügyi vonatkozásban leginkább a vizekben fellelhető mikroműanyagok problémaköre merül fel leggyakrabban és legáltalánosabban. Arra azonban csak ritkábban gondolunk  – leginkább szívószállal az orrjáratukba szorult teknősök fotója kíséretében –, hogy a műanyaghulladék súlyos állatjóléti kérdés is.

Akadt már olyan bálna, akinek összesen hat kilogramm műanyagot szedtek ki a gyomrából, miután partra sodorta őt a víz. Többek között

  • egy pár papucsot,
  • 115 eldobható poharat,
  • négy műanyag palackot,
  • illetve 25 műanyag zacskót is lenyelt.

A Greenpeace Magyarország pedig 2018-ban számolt be Mogyoró, a teknős történetéről. „Mogyoró élete egy eldobott műanyag hatására változott meg végérvényesen. Az egyesült államokbeli Missouri folyóban élő állatka még bébikorában esett a hulladék fogságába. Ahogy növekedett, az évek alatt annak szorítása teljesen deformálta a teknős páncélját” – írta a környezetvédő szervezet.

Hogy egyéni szinten mit tehetünk azért, hogy az állatvilágban minél kevesebb ilyen jellegű problémát és szenvedést okozzon a műanyaghulladék, nem nagy talány. Természetesen minimalizálni kell a háztartásunkban, a mindennapjaink során felhasznált műanyag mennyiségét, pláne azét, amely a kukánkban végzi.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.