Most olvasott cikk
Bikaként öklelheti fel a következő évtizedet a növényi tej piaca

Bikaként öklelheti fel a következő évtizedet a növényi tej piaca

Tejipari alternatívák. Rizs-, zab-, kesudió- és csokoládés mandulatej palackokban és poharakban bézs háttér előtt.

Hogy milyen mértékben, arról vitatkoznak az elemzők, de az világosan látszik, hogy bővülhet a közeljövőben a növényi tej piaca. A legnagyobb sikere Észak-Amerikában van ennek a terméknek, ez pedig várhatóan nem is változik mostanság.

A növényi tej piacának értéke 2032-re 51,87 milliárd dollár lehet globális szinten a The Brainy Insights jelentése szerint. A piackutató azzal kalkulál, hogy 2022-ben ez az érték még 20 milliárd dollár volt, ehhez képest tehát több mint duplájára nőhet egy évtized alatt.

Ezeket az értékeket persze érdemes óvatosan kezelni. Elég csak megnézni, milyen összegekkel számolt tavaly egy másik cég, a Research and Markets. Ez a piackutató tavaly azt prognosztizálta, hogy a növényi tejek globális piacának értéke a 2022-es 40,25 milliárd eurós értékről 2030-ra 123,1 milliárd dollárra ugorhat.

Az összegek jócskán eltérnek egymástól, egy dologban viszont konszenzus van a két jelentés között: a növényi tej piaca várhatóan bővülni fog a következő években. A The Brainy Insights szerint a legnagyobb hajtóerői közé tartozhat majd

  • a vegán étrend egyre nagyobb népszerűsége,
  • a laktózérzékenység magas aránya,
  • illetve a tejtermeléssel kapcsolatos fenntarthatósági aggályok.

Észak-Amerika jelenleg 38 százalékos részesedéssel uralja a növényi tej piacát, az előrejelzés szerint pedig dominanciája legalább 2032-ig kitarthat. A jelentés készítői úgy látják, a növényi alapú italok észak-amerikai sikere alapvetően három tényezőnek tudható be.

A tejalternatívák diadalmenetéhez hozzájárult a növényi alapú étrend népszerűsítése a közösségi médiában, a hagyományos tejjel kapcsolatos egészségügyi aggályok és a tejallergiások lakosságon belüli magas aránya is. Kiemelték továbbá azt is, hogy ma már ezek a termékek széles választékban elérhetők a legtöbb dél-amerikai élelmiszerboltban.

2022 a mandulatej éve volt: 35 százalékos részesedéssel és 7 milliárd dolláros bevétellel uralta a növényi tej piacát – hangsúlyozta a jelentés alapján a Vegconomist. A forgalmazási csatornák harcát pedig abban az évben a szupermarketek nyerték. Globális szinten 60 százalékban ilyen forrásból szereztük be a napi betevő növényi tejünket.

A növényi tejpiac jelenlegi korlátai

A tejalternatívák új fajtáinak fokozatos bevezetése, valamint a termékek növekvő ismertsége a lakosság körében további lehetőségeket biztosít a piac bővítésére. A kutatások alapján kirajzolódik, hogy egyes régiókban a hagyományos tejtermékek értékesítése stagnál vagy csökken, miközben a növényi alapú alternatívák egyre népszerűbbek.

Foglalkozni kell azonban a piac szereplőinek azzal a problémával is, hogy egyes fogyasztók fenntartásokkal kezelik ezeket a tejalternatívákat. A piackutatóknak erre olyan érveket sorakoztattak fel a kétkedők, mint

  • a nem túl kecsegtető hozzáadott összetevők,
  • az allergének (szója vagy diófélék),
  • valamint a tehéntejnél alacsonyabb fehérjetartalom.

Jó hír azonban, hogy ezek a problémák kiküszöbölhetők a házilag készített növényi tejjel. Ennek a legegyszerűbb módjait itt mutattuk be.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.