Növényi és hagyományos joghurtokat hasonlítottak össze kutatók. Az eredmény: rosttartalom terén verhetetlennek bizonyultak a tejmentes alternatívák. Kalcium és fehérje terén van ugyan némi lemaradásuk, ezek azonban pótolhatók.
A növényi alapú joghurtok egyre növekvő népszerűsége, valamint a kínálat rohamos bővülése arra késztetett egy csapat kutatót, hogy szigorúan tudományos szempontok alapján összevessék a hagyományos és az alternatív joghurtokat.
A vizsgálat során kizárólag az Egyesült Államokban forgalmazott termékekkel dolgoztak. 1074 hagyományos és 150 növényi alapú joghurtot elemeztek a kutatás keretein belül.
Az eredményeket bemutató tanulmány a Frontiers in Nutrition tápanyagokra fókuszáló tudományos lapban jelent meg.
Annak a megállapítása volt a cél, hogy az Egyesült Államokban már forgalomban lévő növényi alapú joghurtok tápanyagtartalom tekintetében egyenértékűek-e a hagyományos, tejalapú joghurtokkal. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a fogyasztók az állati eredetű termékeket az alternatív lehetőségekkel helyettesítik. Emiatt nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy a kétféle termék tápanyagprofilja hasonló, vagy akár jobb is legyen az alternatív élelmiszerek esetében
– mondta Alissa A. Nolden, a tanulmány egyik szerzője.
A mandula bizonyult a csodaalapanyagnak
A kutatók arra jutottak, hogy a növényi alapú joghurtok alapvetően
- több rostot,
- kevesebb cukrot és
- kevesebb nátriumot tartalmaznak.
A hagyományos joghurtok ezzel szemben fehérje-, kalcium- és káliumtartalom terén produkáltak kedvezőbb eredményeket, mint a növényi joghurtok. A tanulmány készítői szerint ezeket érdemes lenne mesterségesen pótolni a termékekben.
Érdekesség, hogy az összes vizsgált joghurtfajta közül a mandulaalapú joghurtok kapták a legjobb értékelést tápanyagtartalom szempontjából a kutatóktól. Azonban a növényi és állati eredetű termékek esetében is negatívumként említették a különböző gumi- és keményítőadalékok jelenlétét.
Egy olasz startup is a mandulára alapozott
A mandulára mint egészséges alapanyag-opcióra egy olasz startup, a Dreamfarm is felfigyelt. A közelmúltban jelentették be, hogy a piacra merészkednek – kétévnyi kutatás és fejlesztés után – vegán mozzarella és krémsajt termékeikkel.
„A piac tele van kókuszolajból és módosított keményítőből álló termékekkel, mi azonban úgy döntöttünk, hogy a mandula lesz a kiindulási pontunk, amely természetesen hozzáférhető a mediterrán térségben” – mondta a cég egyik társalapítója, Maddalena Zononi.
A Dreamfarm a termékek fejlesztése előtt kiemelt célként fogalmazta meg, hogy növényi sajtkészítményeik kevés összetevőből álljanak, kiváló tulajdonságokkal rendelkezzenek tápanyagok terén és környezetbarát csomagolásban kerüljenek a boltok polcaira.
Egészséges és fenntarthatóbb alternatíva
Christine Lothen-Kline dietetikus elmondta, egyéb élelmiszerekkel kell bevinni a fehérjét és a kalciumot azoknak, akik a növényi joghurtra voksolnak az állati eredetű helyett. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, előbbinek ettől még elvitathatatlan egészségügyi előnyei vannak. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos joghurtot választóknak pedig a rostbevitelükre kell jobban figyelniük.
A tejtermékek számos növényi alapú alternatívája elérhetővé vált az utóbbi években az élelmiszerboltokban, ez pedig sorsfordító a vegetáriánusok, különösen a vegánok, de a tejallergiások számára is. A jó hír az, hogy a legtöbb növényi alapú joghurt számos élő, aktív kultúrát tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a bélrendszerre. Ráadásul a növényi alapú joghurtok környezetbarátabbak, mint a hagyományosak
– jelentette ki.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.