Most olvasott cikk
Egy új felmérés szerint a növényi tápon tartott macskák egészségesebbek húsevő társaiknál

Egy új felmérés szerint a növényi tápon tartott macskák egészségesebbek húsevő társaiknál

Nem csak általánosságban, de a vegán állattartók körében is rendre nagy port kavar a kedvencek étrendje, különösen a macskáké. Egy új kutatás most összehasonlította, milyen általános egészségi állapotnak örvendenek a vegán étrenden tartott, valamint a húsevő macskák.

A kutyák kapcsán több kutatás is beszámolt arról, hogy a növényi alapú étrend ideális lehet számukra. A macskák vegán táplálásánál viszont még azok is meghúzzák a határt, akik ismerik a növényi állateledelek pozitív hatásait. Egy új kutatás alapján viszont megdőlni látszik az az elképzelés, hogy a macskák hús nélkül nem lehetnek egészségesek – sőt, egészségesebbek.

Macskák vegán tápon?

A PLOS One-ban megjelent tanulmány 1.369 gazdát interjúvolt meg, akik közül 1.178 hagyományos (húst tartalmazó) macskatáppal etette a kedvencét, 64 állatot nyers húson tartottak és 127 macska élt növényi alapú tápon. A kutatók azt próbálták kideríteni, hogy milyen a macskák általános egészségi állapota, illetve a gazdik mennyire látják egészségesnek saját állataikat.

Az egészségi állapot meghatározásánál olyan változókat vettek figyelembe, mint az állatorvosi látogatások gyakorisága, különböző gyógyszerek szedése, vagy az ajánlott, speciális diéták. Ezeken a területeken a növényi tápot kapó macskák jobban teljesítettek. A vizsgált 22 egészségügyi probléma közül 15 volt, amelyik sűrűbben fordult elő a húst fogyasztó macskákban és 7, ami a növényi tápon tartott állatokban jelentkezett gyakrabban.

Figyelembe véve az eredményeket elmondható, hogy a növényi étrenden tartott macskák egészségesebbek, mint húsevő társaik. Az eredmények tiszták és egyértelműek voltak. Ez egybecseng a korábbi vizsgálatok eredményeivel is

olvasható a kutatás absztraktjában.

A vizsgált macskák legalább egy évig tartották az étrendjüket. A kutatók megjegyzik, hogy habár a különbségek statisztikailag nem szignifikánsak, a növényi étrenden élő macskák jobb egészségi állapotára vonatkozó trend egyértelműen kiolvasható az eredményekből. Ez idáig a legátfogóbb ilyen jellegű kutatás a témában.

Növényi fehérjék

Egyre több kutatás mutat abba az irányba, hogy a macskák még a kutyáknál is jobban tudják hasznosítani a növényi fehérjéket, habár ezekről eddig kevés információnk volt, ezért nem is ajánlották az állatorvosok a növényi étrendet. A növényi tápok ráadásul sok olyan egészségügyi veszélytől is megóvhatják az állatokat, amik a megszokott, húsipari hozzávalókat is tartalmazó tápok esetében fenyegetik őket – ilyenek az egyes allergiás reakciók – miközben megfelelő tápanyagellátást biztosítanak.

„Ésszerűnek tűnik, hogy ha létrehozunk egy olyan eledelt, amiben minden szükséges tápanyag benne van, de hiányoznak belőle a veszélyt jelentő összetevők, amelyek jelen vannak az általános állateledelekben (az állati eredetű allergének a legjellemzőbb példa), akkor a kedvencek egészsége legalább olyan jó, vagy jobb lesz, és az eredmények is ezt támasztják alá” – mondja Andrew Knight professzor, a University of Winchester állatjóléti központjának igazgatója.

Egy olyan tápanyag, ami nem található meg egyetlen növényi hozzávalóban sem, de amire a macskáknak szükségük van, az a taurin, de ezt könnyedén hozzá lehet adni akármelyik vegán macskaeledelhez.

A sejtkultúrával előállított állateledelek terén is ígéretesen alakulnak a fejlesztések, ráadásul ezzel a módszerrel is kiiktathatók az állatok egészségére veszélyt jelentő összetevők.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.