Most olvasott cikk
A nagymacskák többé nem lehetnek háziállatok az USA-ban

A nagymacskák többé nem lehetnek háziállatok az USA-ban

nagymacskák

Az Egyesült Államok szenátusa egyhangúlag fogadta el a törvényjavaslatot, ami ellehetetleníti a nagymacskák tartását.

Talán sokan emlékeznek még a Tiger King című, népszerű Netflixes dokumentumsorozatra, amiben Joe Exotic magánállatkert-tulajdonos és Carol Baskin állatvédő csatározását követhetjük végig az elengedhetetlen drámai elemekkel kiegészítve. Részben ez a sorozat is hozzájárult ahhoz, hogy a nagymacskák személyes házi kedvencként való tartását ellenző hangok megerősödjenek. Becslések szerint akár 7.000 tigris is élhet az államokban magántulajdonként vagy magánállatkertekben. Ez duplája a vadon élő tigrisek számának.

Az amerikai szenátus egyhangúlag fogadta el a Big Cat Public Safety Act névre keresztelt törvényjavaslatot, amely a továbbiakban megtiltaná ezeknek a nemes ragadozóknak a tartását, és minden egyéb olyan felhasználást, ami a profitszerzésen kívül semmilyen más célt nem szolgál, vagyis a tigrisekkel közös fotók és az oroszlánkölykök simogatása is a múlté.

A javaslatot a demokrata kongresszusi képviselő, Mike Quigley terjesztette elő, aki szerint ennek következtében számos nagymacska élhet majd minőségibb életet. A törvényjavaslat Joe Biden elnök aláírásával válik törvénnyé.

Az Animal Welfare Institute állítása alapján a profitért folytatott harc következtében ezek az állatkertek szabályos szaporítási lázban égnek, aminek következtében az egzotikus állatpiacot elárasztják a kölyökkorból már kinőtt tigrisek. Egy ennél is borzasztóbb állítás szerint sok magánállatkertben egyszerűen leölik azokat a tigriseket, akiket már nem lehet simogatni, vagyis a tartóik már nem tudnak hasznot húzni belőlük.

A törvényjavaslat értelmében tigriseket, oroszlánokat, jaguárokat, leopárdokat, hóleopárdokat és pumákat, valamint ezek keresztezéseit kizárólag állatmenedékek, egyetemek, vagy engedéllyel rendelkező állatkertek tarthatnának. Akik jelenleg birtokolnak nagymacskákat, azok megtarthatják őket, de regisztrálniuk kell az állatokat a megfelelő hatóságoknál.

Tekintettel arra, hogy a nagymacskákkal kapcsolatos balesetek sok esetben végződnek komoly sérüléssel, esetleg halállal, valamint a helyszínre érkező mentősök és rendőrök is komoly veszélyben vannak, a rendfenntartó szervezetek is üdvözölték a törvényjavaslatot.

„A Big Cat Public Safety Act véget vet a nagymacskák kihasználásának és hozzájárul a közbiztonság növeléséhez. Ezek a csodás, de nagy erejű ragadozók megérdemlik, hogy a vadonban éljenek, ne pedig embereket szórakoztassanak, kölyökkorukban sem. Nagy boldogsággal tölt el, hogy a nyilvános és kétpárti támogatást követően az általam oly régóta fontosnak tartott javaslat végre törvénnyé válik” – adott hangot örömének Richard Blumenthal szenátor.

Az állatkertek ideje lejárt

A javaslat sok hasonlóságot mutat a Jane Goodall-törvénnyel, amit a kanadai kormány tervez elfogadni a közeljövőben. A kanadai törvényjavaslat szintén nagyon megnehezítené a magánállatkertek életben maradását és az amerikaihoz hasonlóan megtiltaná az állatokkal való közös fotózkodást, illetve bármilyen közös tevékenységet.

Aki szeretne bővebben olvasni arról, hogy milyen káros és idejétmúlt az állatkert intézménye, annak ezt a cikket ajánljuk, amiben összeszedtük azokat a pontokat, amelyeket a leggyakrabban hoznak fel tévesen az állatkertek védelmében.

(BBC)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.