Most olvasott cikk
Sok vegán csalódott, amiért Joaquin Phoenix lovagol új filmjében

Sok vegán csalódott, amiért Joaquin Phoenix lovagol új filmjében

Joaquin Phoenix 2023

A népszerű színész, Joaquin Phoenix sok rajongójának okozott csalódást a veganizmus elveivel nem összeegyeztethető állathasználat miatt.

A lovaglás – ahogy semmilyen állathasználat sem – nem vegán, Joaquin Phoenix viszont az.

Ami azt illeti, a közkedvelt színész nemcsak az egyik legismertebb vegán világsztár, de egyike azoknak, akik évek óta következetesen és elvhű módon állnak ki az állatok jogaiért, és terjesztik a veganizmus, vagyis az állatokkal szembeni tisztességes bánásmód igéjét.

Éppen emiatt váltott ki negatív érzelmeket számos rajongóból, hogy a színészt legújabb filmje, a Napoleon forgatásán ismét lóháton látták. A Ridley Scott rendezésében készülő történelmi dráma előtt legutóbb 2018-ban, a Testvérlövészek (The Sisters Brothers) film miatt ugrott nyeregbe a színész.

Nem szerettem a lovaglást. Megbántam, hogy lovagolnom kellett. Kicsit tanácstalan voltam, mert igazából nem is nagyon gondoltam bele, amíg oda nem kerültem és le nem esett, hogy »Oh, ez egy westernfilm, és jó sokat leszünk lóháton«. Ez nem nagyon tudatosult bennem. Rosszul éreztem magam, amiért megülöm őket. Úgy éreztem, azt mondják: »Nem akarlak téged a hátamon tudni.«

– nyilatkozta Phoenix a 2018-as film forgatását követően, amikor a lovaglásról kérdezték.

Az esettel kapcsolatban majd egy évvel ezelőtt készített videót David Ramms vegán youtuber, akinek egy hangüzenet formájában küldte el egy, a színésszel együtt dolgozó néző a bennfentes információt, azóta viszont képek is megjelentek az állítás igazolására.

A szivárogtató emellett azt is elmondta, hogy a színészen látható ruhák nem állatbőrből készültek, számára külön vegán kiegészítőket gyártottak a kellékesek.

A hírre számos kommentelő rosszallását fejezte ki amiatt, hogy a színész a vaskos fizetési csekk érdekében engedett – legalábbis részben – az elveiből és élő lovakat használt. Mások visszafogottabban nyilatkoztak, hiszen a színész állatokért tett munkája vitathatatlan, valamint a filmért kapott pénzből sokkal inkább lehet majd támogatni az állatjogi mozgalmat.

Joaquin hároméves kora óta vegán, vagyis szinte egész életében ez a filozófia vezérelte. Ráadásul ismertségét előszeretettel használja arra, hogy felszólaljon azokért az elnyomásban, szenvedésben, kiszolgáltatottságban élő állatokért, akiknek sikolyait a vágóhidak és állattartó telepek vastag falai elnémítják.

Az Oscar-díjas színész a 2020-as átadón érzelmes beszédet intézett a közönséghez, valamint a műsort élőben követő több millió televíziónézőhöz. Azt megelőzően, a 26. SAG-díjátadó ceremóniája után pedig egy vágóhíd elé ment tüntetni. De narrált már tényfeltáró videót és mentett már állatot is.

Miért nem vegán a lovaglás?

A vegán elvek szerint a lovaglás állathasználatnak minősül, ami ráadásul manapság szinte kizárólag kedvtelésből történik.

Ezért, mint a legtöbb állatokat használó tevékenység, a lovaglás sem fér bele a veganizmus kereteibe, hiszen a saját akaratunkat erőltetjük rá egy másik állatra, amiből kizárólag mi profitálunk.

(Totally Vegan Buzz)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.