Most olvasott cikk
Műanyagmentes, fenntartható vegán bőrből készülnek Stella McCartney új táskái

Műanyagmentes, fenntartható vegán bőrből készülnek Stella McCartney új táskái

Stella McCartney egészen különleges alapanyagot használt legújabb táskái elkészítéséhez. A MIRIUM elnevezésű anyag teljesen műanyag- és állatbőrmentes, fenntartható és etikus módon előállított vegán bőr.

Bemutatta új műanyag- és állatmentes, MIRUM-bőrből készült táskáit Stella McCartney brit divattervező. A 2023-as téli kollekció bemutatóján ismerhette meg a nagyközönség az újragondolt luxustáskákat.

Az új termékek ára persze nem éppen átlagos pénztárcának való, bár a luxus címke alapján ezzel számolni kell. Stella McCartney hivatalos weboldalán az ikonikus Falabella legolcsóbb, mini verziója 595 euróba, azaz több mint 227 ezer forintba kerül. A legdrágábbért pedig 1295 eurót, azaz 495 ezer forintot kell kifizetni. A MIRUM-bőrből készült darabok ára 950 euró körül mozog.

A másik kedvelt fazon, a Frayme ára pedig 1250-2650 eurós skálán mozog – ez azt jelenti, hogy 478 ezer forinttól kezdve több mint egymillió forintot is el lehet költeni egyetlen termékre ebből a típusból. A MIRUM-bőrből készült Frayme táska 1850 euró.

Nemzetközi luxussorba iratkozott fel Stella McCartney

A MIRUM nevű vegán bőrt az amerikai Natural Fiber Welding (NFW) gyártja, bioösszetevőkből, például

  • természetes gumiból,
  • természetes szálakból,
  • növényi olajokból és
  • növényi pigmentekből, ezek közé sorolható többek között a bioszén is.

Stella McCartney a Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (Food and Agriculture Organization, FAO) adataira hivatkozva kijelentette, csak 2020-ban 1,4 milliárd állat bőrét használtak fel a globális bőrgyártásban. Ez nem elég, hogy szenvedést okoz rengeteg állatnak, de egészségügyi és klímavédelmi kockázatokat is jelent. A hagyományos bőriparban bevett cserzési eljárások során ugyanis a munkások mérgező vegyi anyagokkal dolgoznak, a folyamat alatt pedig káros gázok szabadulnak fel.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Stella McCartney (@stellamccartney) által megosztott bejegyzés

Az NFW szerint ezzel szemben az általuk gyártott növényi alapú bőr karbonlábnyoma jóval kisebb, mint a hagyományosnak, kevesebb energiát, vizet használnak fel a készítéséhez és etikusan bánnak a dolgozóikkal. Az elkészítéséhez nincs szükség cserzésre, emellett komposztálható és újra is hasznosítható. Ráadásul tartós és a vízzel szemben is ellenálló.

A MIRUM-ot korábban több luxusmárka is felhasználta már. Ide sorolható például a brooklyni székhelyű Brave GentleMan vegán férfiruházati márka, a Melina Bucher német luxus divatmárka, valamint az indiai Anita Dongre divatház is.

A 2023-as téli bemutatóm egyszerre ünnepli az emberek és az állatok közötti szeretetet, de ez egyben felhívás cselekvésre is, hogy álljunk ki a bolygónkért! Tökéletes alkalom arra, hogy bemutassuk a MIRUM-ból készült ikonikus Falabella és Frayme táskáimat. Nincs szükség kompromisszumra a kívánatosság vagy a tartósság terén; a divat jövője megérkezett

– jelentette ki Stella McCartney.

A McCartney család legendás állatvédő

Stella McCartney – énekes édesapjával, a Beatles-tag Paul McCartney-val egyetemben – igyekszik állatvédelmi témákban kamatoztatni hírnevét, mindketten a veganizmus elkötelezett hívei és nem hivatalos nagykövetei.

Mi lehet punkosabb annál, mint hogy felforgatjuk az egész élelmiszer- és divatipart azzal, hogy kivonjuk az állati eredetű termékeket az egyenletből? A mantrám most az: azok vagyunk, amit megeszünk, és azok vagyunk, amit viselünk. Választásainknak egymással összefüggő hatásaik vannak, ha pedig meg akarjuk változtatni a történelmet és megvédeni a földet a következő generációk számára, akcióba kell lépnünk: azzal, hogy nem fogyasztunk többé húst és véget vetünk annak, hogy az állatok értelmetlen halált haljanak a divatért

mondta a divattervező.

Nyári kollekciójának fotózását Stella McCartney összekapcsolta egy adománygyűjtő akcióval is. Madelyn Cline amerikai színésznő pózolt a Gentle Barn (Gyengéd Pajta) nevű menhely mentett állataival a frissen tervezett ruhákban.

A divattervező, hogy közelebb hozza követőihez a fotókon szereplő állatokat és társaikat, hivatalos oldalán a történetüket is közzétette, arra buzdítva az olvasókat, hogy aki megteheti, lehetőségeihez mérten támogassa a Gentle Barnt.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.