Most olvasott cikk
Beyoncé vegán bőrtáskára váltott, és rajongóit is erre buzdítja

Beyoncé vegán bőrtáskára váltott, és rajongóit is erre buzdítja

Beyoncé vegán bőr táska

Beyoncé nemrég új albummal jelentkezett, egyik friss dalában pedig még a dalszövegbe is becsempészte azon üzenetét, hogy ideje olcsóbb, vegán bőrtáskára cserélni az állati bőrből készült méregdrága termékeket.

A világ egyik legdrágább táskájaként ismert Hermés Birkin táskák egyfajta státuszszimbólumnak számítanak a divatrajongók és a sztárok körében. Nemrég még Beyoncé is ilyen táska tulajdonosa volt, de most ruhatárában drasztikus változtatásokat végzett. Az ikonikus Birkin darabot egy vegán bőrből készült táskára cserélte le a Telfar márkától.

A Birkin táskák 1984-ben jelentek meg, és sokféle, kegyetlenül előállított állatbőrből készültek – beleértve a strucc-, a kígyó- és a krokodilbőrt is. Azonban a Telfar táskák, amiket Beyoncé említ, egy olyan termék, ami állatmentes vegán bőrből készül. A New York City-ben alapított divatcég 2005-ben jött létre Telfar Clemens által, aki 2014 óta gyártja állatmentes termékeit.

Beyoncé felszólalása után a cég nagy ugrást tapasztalt az érdeklődés és az eladások terén is. Az egyik népszerű webáruház, a TheRealReal szerint 85 százalékkal emelkedett a táska iránti érdeklődés azon a napon, amikor Beyoncé albuma megjelent. Beyoncén kívül testvére, Solange Knowles, a modell Bella Hadid és az amerikai szenátus egy képviselője, Alexandria Ocasio-Cortez is mutatkozott már az egyszerű és sikkes vegán bőrtáskával.

A Birkin táskáknak befellegzett?

A Hermés divatház már eddig is sok kritikát kapott a Birkin táska miatt. A PETA egy csoportja 2015-ben titkos nyomozást folytatott, melynek eredményeként fény derült a kegyetlen bánásmódra a Hermès krokodilbőr-ellátó részlegén. Az ott készült videó nagy port kavart. Az állatok védelme mellett még Jane Birkin brit színésznő is felszólalt, aki egykor névadója volt az ikonikus táskának.

Azóta számtalan, a PETA és mások által végzett nyomozás indult, melyek arra irányultak, hogy leleplezzék a rejtett kegyetlenséget, amivel kihasználják a vadállatokat a bőrükért. Mindez sok luxus divatmárkát arra sarkallt, hogy mellőzzék az állati bőr használatát. A harcba a vásárlók is beszálltak a világsztárok mellett.

A változás pedig szemmel látható fejlődést indított el. A vegán bőr piaci értékét 2030-ra már 66.8 milliárd dollárra jósolják a Grand View Research múlt havi kutatása szerint. A Hermès pedig a múlt évben bejelentette partnerségét a MycoWorks biotechnológiákkal foglalkozó céggel. Ez a vállalat többek között gombákból készít vegán bőrt.

Beyoncé növény alapú utazása

Beyoncé befolyása a zenére és divatra tagadhatatlan, és jelenléte kiterjed a kultúra más részeire is. Bár 2013-ban még erősen bírálta őt a PETA egy pitonbőrből készült ruhája miatt, azóta sokat változtatott életmódján. 2015-ben társalapítója lett a 22 Days Nutrition cégnek, mely táplálékkiegészítőket és diétás programokat forgalmaz. Beyoncé azután döntött így, miután 2013-ban Marcos Borges táplálkozási szakértő segítségével megtapasztalta a növény alapú étrend előnyeit. Férjével, a legendás Jay Z-vel 21 napos kúrán vettek részt.

A 2018-as Coachella előadása előtt Beyoncé megosztotta az Instagramon, hogy vegán lett a show-ra való felkészülés során.

Még 44 nap a Coachelláig, ez a vegánság ideje

– írta Beyoncé a 112 millió követőjének, majd arra kérte őket, hogy tegyék ők is ugyanezt.

A bejegyzés akkor több, mint 2.6 millió lájkot hozott 24 óra alatt. És persze sokan meg is fogadták Beyoncé tanácsát.

Az énekesnő ezenkívül arra is ösztönzi a rajongóit, hogy hagyjanak fel az állati eredetű termékek vásárlásával is.

2020-ban létrehozott non-profit szervezete, a BeyGood által már több, mint 700 vállakozás kapott pénzügyi segítséget. Ezáltal sok vegán élelmiszert forgalmazó boltot, vegán éttermeket és cukrászdákat is támogat az énekesnő.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.