Most olvasott cikk
A Gucci megszegte a szőrmetilalmat

A Gucci megszegte a szőrmetilalmat

A nemzetközi divatcég alá tartozó egyik márka, a Gucci megszegte a szőrmementes gyártásra vonatkozó működési szabályokat, de az állatvédő szervezet hatására az anyavállalat ránézett a körmükre.

A Kering Group egy számos nagynevű luxusmárkát tulajdonló nemzetközi divatcég. Hozzájuk tartozik többek között a Balenciaga, az Yves Saint Lauren, a Gucci, a Boucheron és a Bottega Veneta is.

A társaság 2021-ben megfogadta, hogy a luxuscsoportba tartozó tizenhárom márka mindegyikénél megtiltja a szőrmehasználatot a 2022-es őszi kollekciótól kezdődően. Az egyes márkák ezt megelőzően már saját jogon elkezdték kivezetni a szőrmét, elsőként éppen az a Gucci, melynek nyúlszőr sapkái a mostani fennforgást okozták.

„Az állatok jólétének javítása kiemelt fontosságú kell, hogy legyen az iparágunk számára, és a Keringnél ez mindig is elsőbbséget élvezett. 2019-ben kidolgoztunk egy állatjóléti standardet külsős szakértőkkel és szervezetekkel, hogy tovább hangsúlyozzuk az állatok helyzetének ügyét a luxusiparban és a divatipar ellátási láncaiban egyaránt” – nyilatkozta Marie Claire Daveu, a csoport fenntarthatósági vezetője.

A Gucci megszegte a saját szabályzatát

Idén év elején a Gucci divatcég 100 százalékban nyúlszőrből készült kalapokat kínált a kínai újévi kollekciójában a Nyúl évét ünnepelve. Az élő nyulakkal promózott kampány sokakban hagyott rossz szájízt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@gucci által megosztott bejegyzés

A Gucci azzal védekezett, hogy mivel a préselt nyúlszőrhöz – amiből a kalapok készültek – nem csatlakozik az állat bőre, ezért igazából nem is lehet szőrmének hívni, emiatt úgy gondolták, ezzel nem sértik meg a szőrmementes szabályzatukat.

A cég is beláthatta, hogy ez a kifogás elég vézna lábakon áll, mert végül úgy döntöttek, hogy kivonják a terméket a forgalomból.

A Kering megerősítette a szőrmementes elhatározását

A PETA állatvédő szervezet nyomására a cégcsoport ismét letette voksát az állatok bundájának felhasználását tiltó irányelvek mellett, és kiterjesztették ezt az angórára és minden nyúlszőr-származékra is, hogy ne történhessen még egyszer ilyen fiaskó.

A Kering szőrmetilalmát kifejezetten megerősítettük a cégen belül, hogy biztosítsuk, sem nyúlszőr, sem bőr nem kerül felhasználásra a márkáink által

– írták a PETA US állatjogi szervezetnek küldött levélben, akik a Kering Group részvényesei is egyben.

A szervezet nagyon örült a cég lépésének és köszönetként egy nyúl alakú vegán tortát küldtek nekik.

Az angóragyapjú az angóranyulak szőréből készült finom szálas gyapjú, amelyet előszeretettel alkalmaznak luxuscikkekhez, ám előállítása különös kegyetlenséggel jár együtt, ugyanis sokszor kézzel tépik azt le a kikötözött, vagy kiszögelt nyulak bőréről.

Ebben a cikkben részletesebben lehet olvasni az angóra és más gyapjak előállításának etikai és környezeti vonatkozásairól.

(PETA)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.