Most olvasott cikk
Sütőtökös, mogyorós energiagolyó (vegán, TÉNÉ)

Sütőtökös, mogyorós energiagolyó (vegán, TÉNÉ)

Mogyoróvajas energiagolyó

Egyszerű és gyors, laktató és egészséges: ez a sütőtökös energiagolyó tökéletes útravaló az őszi túrázáshoz, de akár a munkahelyi vagy iskolai uzsonnásdobozodat is kiegészítheti.

Ahogy hűlnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák, úgy köszönt be szépen lassan a szezonális sütőtökláz is. Méltán népszerű felhasználási módja ennek az élénksárga zöldségnek a krémleves és a melegítő, fűszeres latte, de ha kipróbálnál valami mást is, ez a recept neked való.

A sütőtökkel egy időszakra esik a szezonja az itthon is termő törökmogyorónak, amit kár lenne nem kihasználni, ugyanis az ősz kedvenc melegítő fűszereivel kiegészítve ez a két összetevő remek párost alkot.

Jó hír, hogy a sütőtökös energiagolyó elkészítése ráadásul rendkívül egyszerű és gyors is, mindössze nagyjából negyedóra aktív munkát igényel, a hűtőben pedig légmentesen zárt dobozban akár egy hétig is eláll.

Ha szeretnél egész hétre kitartó, egészséges, mégis mennyei nasit készíteni néhány perc alatt, olvass tovább – mindössze néhány hozzávalóra lesz szükséged, amik ráadásul a teljes értékű növényi étrendbe illeszthetőek.

Hozzávalók:

20-25 golyóhoz

  • 500 gramm sütőtök (nyersen, héjában mérve)
  • 120 gramm zabpehely
  • 3 evőkanál lenmagpehely
  • 100 gramm törökmogyoró (darált is jó)
  • 6-8 szem húsos, puha datolya
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt gyömbér
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • egy nagy csipet só

Elkészítés:

  1. A sütőtököt hosszában kettévágva, vágott oldalával felfelé süsd a sütőben 190 fokon másfél óráig, vagy addig, amíg teljesen puha nem lesz, majd a héját eltávolítva pürésítsd.
  2. A mogyorót aprítóban daráld meg, vagy késsel vágd fel minél finomabbra. Ha szeretnéd, hogy legyenek benne kicsit nagyobb, ropogós darabok, akkor kb. az egyharmadát tedd félre, ezt külön aprítsd durvábbra, majd a végén keverd a masszához, vagy forgasd meg benne a golyókat.
  3. A darált mogyorót tedd át egy nagyobb tálba. Helyezd az aprítóba a zabpelyhet, daráld egészen finomra, majd add a mogyoróhoz a lenmagpehellyel, fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel és sóval együtt, és alaposan keverd össze.
  4. Ha nem krémesen puha a datolya, amit használsz, vagy esetleg szárított, áztasd be forró vízbe negyedórára. Puha datolyánál ez a lépés nem szükséges.
  5. Pürésítsd a datolyát botmixerrel vagy késes aprítóban annyi víz hozzáadásával, amennyi szükséges a krémes állaghoz: kezdd egy evőkanállal, majd evőkanalanként adagolj annyit, amennyitől épp csak krémes lesz, de nem vizes. 6-8 szemet használj a datolyák méretétől és attól függően, mennyire édes golyókat szeretnél.
  6. Alaposan keverd hozzá a tál tartalmához a pürésített sütőtököt, a datolyát és a vaníliakivonatot. Fedd le a tálat és tedd hűtőbe legalább fél órára – így könnyebb lesz golyókat készíteni belőle.
  7. Formázz a masszából kedved szerinti méretű golyókat. Azonnal fogyasztható, de a hűtőben legalább két óra elteltével éri el a legjobb állagot.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.