Most olvasott cikk
Az Apple kivezeti az állati bőrből készült tokokat és óraszíjakat

Az Apple kivezeti az állati bőrből készült tokokat és óraszíjakat

Apple Watch 9

Az Apple bemutatta az új iPhone 15, az Apple Watch Ultra 2 és az új Apple Watch Series 9 modelleket. A rengeteg újdonság mellett néhány etikus és a fenntarthatóságot erősíteni hivatott bejelentéssel is készültek: kivezetik a bőr telefontokokat és óraszíjakat, helyettük jön a FineVowen nevű textil.

A pletykák igazak, az Apple valóban lecseréli a bőrtokokat és a bőr óraszíjakat. Mai bejelentésükön megerősítették, hogy valódi bőr helyett ezután a prémium generációs anyagból készült, FineVowen elnevezésű textilt használják majd. Az új tokok egyelőre tíz színben, fekete, narancssárga, pink, Mulbery, Taupe, Evergreen, Pacific Blue, Wisteria, Antique White és Butter Yellow árnyalatokban lesznek elérhetők. A tokok hátulja tapintásra szövetszerű, míg a szélek gumiborítást kaptak.

Az óraszíjak is ugyanebből az anyagból készülnek majd. Az új kiegészítők már rendelhetők is. Annak ellenére, hogy a szilikon előállítása a bőrnél alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással rendelkezik, az Apple az előállított kiegészítőket is kivonja majd a forgalomból, mivel a szilikonnak kifejezetten nehéz az újrahasznosítása.

Karbonsemleges Apple Watch 9
Fotó: Apple Newsroom

Nem az Apple az egyetlen

Az Apple ezzel a lépéssel a fenntarthatóbb anyagok felé történő, szélesebb körű átállást kívánja erősíteni. Ám nem ők az első olyan nagy technológiai cég, amely az állati bőrt mellőzi.

Két évvel ezelőtt a HP használt először vegán bőrt egyes laptopjai borítására, tavaly pedig a Lenovo dobta piacra ThinkPad elnevezésű laptopjait, melyeket teljesen újrahasznosított vegán bőrrel borított. Az Incipo pedig már 2020 óta kínál díjnyertes, teljes mértékben komposztálható okostelefontokokat.

Kérdés, hogy az Apple lépése mire lehet elég, hiszen a Disney, a Gucci és a Shell mellett ők azok, akik leginkább alkalmaznak szénkompenzációs módszereket, például karbonkreditek vásárlását a fenntarthatósági törekvéseikhez.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.