Most olvasott cikk
A fogyókúra titkos csodafegyvere lehet a mandula?

A fogyókúra titkos csodafegyvere lehet a mandula?

egy új kutatás szerint a mandula beépíthető a fogyókúrás étrendbe

Egy új kutatás rávilágított, hogy szükségtelen kerülni a fogyókúra alatt a mandulát. Megfelelő körülmények között még segítheti is a fogyást, ráadásul számos előnyös hatása is van egészségügyi szempontból.

A többség, ha fogyni szeretne, kerüli magas zsírtartalmuk miatt a dióféléket, köztük a mandulát is. A Dél-ausztráliai Egyetem új kutatása azonban cáfolja az ezzel kapcsolatos tévhiteket. Sőt, egyenesen arra mutat rá, hogy a mandula akár kifejezetten elő is segítheti a nemkívánatos kilók leolvadását. Az elhízás kezelésével, vizsgálatával foglalkozó The Obesity Society szervezet Obesity (Elhízás) című folyóiratában hozták nyilvánosságra az erről szóló tanulmányt.

A projektben részt vevő kutatók persze azt is hangsúlyozták, a mandula csak bizonyos körülmények között fejti ki fogyasztó hatását. Ehhez arra van szükség, hogy energiaszegény étrend kiegészítéseképpen – és természetesen csak mértékkel – együk. A vizsgálatot 106 résztvevővel végezték, akiknek összességében kilenc hónapig kellett a megadott módon étkezniük. A csapatot két részre osztották: mindannyian energiaszegény étrendet követtek, ezt azonban egyes résztvevőknél mandulával gazdagították, míg a többieknek kerülni kellett az olajos magvakat. Utóbbi alanyok puffasztott rizst vagy müzliszeleteket fogyaszthattak nassolás gyanánt. Mindkét csapat energiabevitelének 15-15 százalékát tették ki ezek a rágcsálnivalók.

A kutatók arra jutottak, hogy a két vizsgálati csoport hasonló mértékben fogyott a kísérlet ideje alatt. A mandulát nassolók azonban nemcsak a fogyásnak örülhettek, hanem egyéb egészségügyi előnyökre is szert tettek, amelyekre a másik csapat tagjai nem.

A diófélék telítetlen – vagyis egészséges – zsírokat tartalmaznak, amelyek javíthatják a vér koleszterinszintjét, enyhíthetik a szervezetben lévő gyulladásokat, valamint hozzájárulhatnak az egészséges szívhez

– mondta Sharayah Carter, a projektben részt vevő egyik kutató.

A mandula a regenerálódásban is segíthet

Egy másik kutatás keretében a mandula egyéb jótékony hatására is rávilágítottak, mégpedig arra, hogy felgyorsíthatja az edzés utáni regenerálódást. A Frontiers in Nutrition című orvosi folyóiratban hozták nyilvánosságra az erről szóló tanulmányt. A kutatók megállapították, hogy a mandula fogyasztása 69 százalékkal növeli egy bizonyos regenerációs molekula szintjét az edzést követően.

Arra a következtetésre jutottunk, hogy a mandula a tápanyagok és polifenolok olyan egyedi és összetett elegyét képezi, amely támogathatja a szervezet számára stresszel járó edzések utáni metabolikus regenerálódást

– nyilatkozta David C. Nieman, a tanulmány egyik szerzője.

Mennyire fér bele a mandula a vegán életmódba?

Évekkel ezelőtt felmerült már, hogy egyesek szerint a vegán elveket vallóknak tartózkodni kellene a méz mellett

  • az avokádótól,
  • a kivitől
  • és a mandulától is.

Ezt azzal indokolják, hogy amennyiben azon a helyen, ahol ezeket termesztik, nem él elegendő beporzó rovar, egész méhcsaládokat kell importálni a növények közelébe. Ez pedig egyet jelent az állatok kizsákmányolásával, amely nem egyeztethető össze a vegán életmóddal.

A kevésbé szigorú vegánok szerint azonban ez a probléma kiküszöbölhető azzal, ha vásárlás előtt tájékozódunk. Így ügyelni tudunk arra, hogy fenntartható, etikus forrásból szerezzük be a mandulaadagunkat.

(VegNews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.