Egy új kutatás rávilágított, hogy szükségtelen kerülni a fogyókúra alatt a mandulát. Megfelelő körülmények között még segítheti is a fogyást, ráadásul számos előnyös hatása is van egészségügyi szempontból.
A többség, ha fogyni szeretne, kerüli magas zsírtartalmuk miatt a dióféléket, köztük a mandulát is. A Dél-ausztráliai Egyetem új kutatása azonban cáfolja az ezzel kapcsolatos tévhiteket. Sőt, egyenesen arra mutat rá, hogy a mandula akár kifejezetten elő is segítheti a nemkívánatos kilók leolvadását. Az elhízás kezelésével, vizsgálatával foglalkozó The Obesity Society szervezet Obesity (Elhízás) című folyóiratában hozták nyilvánosságra az erről szóló tanulmányt.
A projektben részt vevő kutatók persze azt is hangsúlyozták, a mandula csak bizonyos körülmények között fejti ki fogyasztó hatását. Ehhez arra van szükség, hogy energiaszegény étrend kiegészítéseképpen – és természetesen csak mértékkel – együk. A vizsgálatot 106 résztvevővel végezték, akiknek összességében kilenc hónapig kellett a megadott módon étkezniük. A csapatot két részre osztották: mindannyian energiaszegény étrendet követtek, ezt azonban egyes résztvevőknél mandulával gazdagították, míg a többieknek kerülni kellett az olajos magvakat. Utóbbi alanyok puffasztott rizst vagy müzliszeleteket fogyaszthattak nassolás gyanánt. Mindkét csapat energiabevitelének 15-15 százalékát tették ki ezek a rágcsálnivalók.
A kutatók arra jutottak, hogy a két vizsgálati csoport hasonló mértékben fogyott a kísérlet ideje alatt. A mandulát nassolók azonban nemcsak a fogyásnak örülhettek, hanem egyéb egészségügyi előnyökre is szert tettek, amelyekre a másik csapat tagjai nem.
A diófélék telítetlen – vagyis egészséges – zsírokat tartalmaznak, amelyek javíthatják a vér koleszterinszintjét, enyhíthetik a szervezetben lévő gyulladásokat, valamint hozzájárulhatnak az egészséges szívhez
– mondta Sharayah Carter, a projektben részt vevő egyik kutató.
A mandula a regenerálódásban is segíthet
Egy másik kutatás keretében a mandula egyéb jótékony hatására is rávilágítottak, mégpedig arra, hogy felgyorsíthatja az edzés utáni regenerálódást. A Frontiers in Nutrition című orvosi folyóiratban hozták nyilvánosságra az erről szóló tanulmányt. A kutatók megállapították, hogy a mandula fogyasztása 69 százalékkal növeli egy bizonyos regenerációs molekula szintjét az edzést követően.
Arra a következtetésre jutottunk, hogy a mandula a tápanyagok és polifenolok olyan egyedi és összetett elegyét képezi, amely támogathatja a szervezet számára stresszel járó edzések utáni metabolikus regenerálódást
– nyilatkozta David C. Nieman, a tanulmány egyik szerzője.
Mennyire fér bele a mandula a vegán életmódba?
Évekkel ezelőtt felmerült már, hogy egyesek szerint a vegán elveket vallóknak tartózkodni kellene a méz mellett
- az avokádótól,
- a kivitől
- és a mandulától is.
Ezt azzal indokolják, hogy amennyiben azon a helyen, ahol ezeket termesztik, nem él elegendő beporzó rovar, egész méhcsaládokat kell importálni a növények közelébe. Ez pedig egyet jelent az állatok kizsákmányolásával, amely nem egyeztethető össze a vegán életmóddal.
A kevésbé szigorú vegánok szerint azonban ez a probléma kiküszöbölhető azzal, ha vásárlás előtt tájékozódunk. Így ügyelni tudunk arra, hogy fenntartható, etikus forrásból szerezzük be a mandulaadagunkat.
(VegNews)
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.