Isteni sütőtökös-fűszeres vegán tiramisu

vegán recept, így készül a sütőtökös fűszeres tiramisu

Ha létezik sütőtökös latte, abból egyértelműen következik, hogy a világ legnépszerűbb kávés desszertjét, a tiramisut is elkészítjük az őszi sütőtökláz-szezonban ilyen ízesítéssel. Íme a fűszeres vegán tiramisu receptje.

A vegán tiramisu krémje készülhet akár tofuból, vagy a ma már szinte minden szupermarketben kapható vegán mascarponéból is, de tapasztalatunk szerint a legeslegfinomabb változatnak kesudió az alapja.

Ezért ehhez az őszi hangulatú variációhoz a klasszikus tiramisu receptünkben használt krémet kombináljuk pürésített sütőtökkel és a sütőtök ízesítésére gyakran használt „pumpkin spice” fűszerkeverékkel.

A hagyományos babapiskótát pedig az őszi-téli szezonban szinte minden nagyobb szupermarketben kapható, fűszeres speculoos kekszre cseréljük. A klasszikus változat általában vegánbarát, de azért mindenképp ellenőrizd az összetevőket.

A tiramisuhoz tehát ezekre a fő összetevőkre lesz szükséged: kesudió, speculoos keksz, kávé és sütőtök-fűszerkeverék. Mutatjuk, hogyan készítsd az utóbbit.

Sütőtök-fűszerkeverék elkészítése

A sütőtök-fűszerkeverékhez a következő őrölt fűszereket keverd össze:

  • 1 rész fahéj;
  • ½ rész gyömbér;
  • ⅓ rész szegfűszeg;
  • ¼ rész szerecsendió.

Ha nagyobb adagot készíthetsz, azt később felhasználhatod sütőtökös latte, energiagolyó vagy bármilyen sütőtökös desszert elkészítéséhez. Ehhez egy példa: 2 evőkanál fahéj, 1 evőkanál gyömbér, ⅔ evőkanál szegfűszeg, ½ evőkanál szerecsendió. Ha csak annyit készítenél, amit a tiramisuhoz el is használsz, akkor a következő mennyiségekkel dolgozz: 1 teáskanál fahéj, ½ teáskanál gyömbér, ⅓ teáskanál szegfűszeg, ¼ teáskanál szerecsendió.

Hozzávalók

  • 200 gramm speculoos keksz
  • 200 gramm natúr kesudió
  • 400 gramm sütőtök (nyersen mérve)
  • 3 evőkanál kókuszzsír
  • 120 ml növényi tej
  • ízlés szerint édesítő*
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 teáskanál sütőtök-fűszerkeverék
  • 1 csipet só
  • 150 ml erős, főzött kávé
  • 1 evőkanál kakaópor

* Használhatsz porcukrot, agávé- vagy juharszirupot, de akár steviacseppeket vagy eritritet is.

** Ez lehet erős, főzött hosszú kávé, vagy ha mokkafőződ van, két adag eszpresszót hígíts fel annyi vízzel, hogy 150 ml-t kapj. Instant változatot lehetőleg ne használj; ha nincs kávéfőződ, inkább készíts török kávét.

Sütőtökös vegán tiramisu elkészítése

  1. A kesudiót lefedve áztasd be éjszakára. Ha erre nincs időd, egy gyors áztatást is csinálhatsz: dobd a kesut lobogó vízbe 30 másodpercre, zárd el, majd fedd le fél órára.
  2. A sütőtököt hámozd meg és vágd kb. egy cm vastag karikákra, majd tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 180 fokon egy órát. Fél óra után fordítsd meg őket.
  3. Áztatás után a kesudiót öblítsd át, majd késes aprítóban vagy botmixerrel turmixold simára 120 ml növényi tejjel, két evőkanál kókuszzsírral, ½ teáskanál vaníliakivonattal és egy csipet sóval. Akár percekbe is telhet, mire szép sima lesz, ezért a motort időnként pihentesd közben.
  4. A krémet felezd el két egyenlő adagra. Az egyik felébe tegyél még ½ teáskanál vaníliát, a másikba pedig turmixolj bele még egy evőkanál kókuszzsírt, a legalább szoba-hőmérsékletűre hűlt sütőtököt, és két teáskanál sütőtök-fűszerkeveréket. Mindkét adagot ízesítsd a választott édesítővel. Vedd figyelembe, hogy a speculoos kekszben sok a cukor, a krémnek tehát nem kell intenzíven édesnek lennie. Kezdd két evőkanál porcukorral/agávésziruppal, vagy ennek megfelelő mennyiségű steviával/eritrittel stb., aztán kóstold, és ízlés szerint adj még hozzá. Tedd a krémeket lefedve a hűtőbe fél órára.
  5. Főzz le 150 ml erős kávét, és hagyd legalább szoba-hőmérsékletűre hűlni. Egy 26×26 cm-es vagy hasonló méretű tepsiben rakj ki egy sor speculoos kekszet, és egy ecset segítségével oszlass el rajta annyi kávét, amennyi mindenhol alaposan befedi, de nem áztatja át teljesen. Erre tegyél még egy réteg kekszet, és ismételd meg ugyanezt.
  6. A fél órát a hűtőben pihentetett sütőtökös krémet oszlasd el egyenletesen a két réteg kekszen. Erre jöjjön egy réteg keksz és kávé, majd a vaníliás krém. A tetejét simítsd minél egyenletesebbre.
  7. Fedd le légmentesen a tepsit és tedd hűtőbe legalább négy órára – ennyi idő kell neki, hogy a keksz megpuhuljon, a krém pedig vághatóra szilárduljon. Tálalás előtt egy sűrű szövésű szűrő segítségével szórd meg kb. egy evőkanál kakaóporral. Segít az egyenletes elosztásban, ha kicsit megrázod a tepsit minden irányba.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.