Ez a krémes, sütőtökös tészta recept a legjobb választás egy egészséges, könnyed őszi vacsorához. Sokan a sütőtök hallatán édes receptekre asszociálnak, pedig számos sós étel is készülhet belőle, például ez az alább leírt isteni zsályás-rozmaringos tészta, vagy egy currys krémleves, amelynek a receptjét már korábban olvashattátok.
Hozzávalók:
- fél kg száraz tészta, tojás nélküli
- 1 fej hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 kg sütőtök
- 200 ml kókusztejszín
- 4 evőkanál sörélesztőpehely
- egy marék friss zsálya
- egy marék friss rozmaring
- ½ teáskanál szerecsendió
- fél citrom
- só
- bors
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- A sütőtököt vágd négybe, a fej fokhagymának pedig vágd le a tetejét egy éles késsel, locsolj rá egy kis olívaolajat, sózd, csomagold alufóliába és tedd be őket a sütőbe 40 percre.
- Amíg sül, addig főzd meg a tésztát.
- Ha megpuhult a sütőtök (szedd le a héját) és a fokhagyma (ha kicsomagolod az alufóliából ki tudod nyomni a krémes fokhagymát belőle), akkor tedd őket egy tálba és botmixerrel krémesítsd el.
- Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, add hozzá a kockára vágott hagymát, 4-5 perc elteltével az apróra vágott rozmaringot és zsályát és pirítsd még 2-3 percig. Öntsd hozzá a kókuszkrémet, add hozzá a fűszereket, majd a sütőtökkrémet és forrald fel.
- Keverd el a tésztával, és tálaláskor facsarj rá friss citromlevet.
Domján Csenge
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.