Most olvasott cikk
Minden kritika ellenére is megvalósulhat a világ első nagyipari polipfarmja

Minden kritika ellenére is megvalósulhat a világ első nagyipari polipfarmja

Az állatvédők és a tudományos világ egyaránt hangosan ellenzi a kezdeményezést, amely nem csak a polipok számára jelent majd szükségtelen szenvedést, de nagyon komoly nyomást helyez a már most túlterhelt haltenyészetekre is.

Amennyiben hihetünk a Nueva Pescanova tenger gyümölcseit forgalmazó multinak, 2023-ban már nem csak vadon fogott, hanem fogságban nevelkedett polipok is kerülhetnek az ínyecek tányérjaira.

A cég ugyanis 50 millió eurót tervez befektetni, hogy a kanári-szigeteki Las Palmas kikötőnél beindítsák az első működő poliptenyészetet. Terveik szerint az üzem éves szinten 3000 tonna közönséges polipot (octopus vulgaris) tenyészt majd, ami a spanyolországi halászat 10%-át teszi ki.

A poliptenyésztés régóta megoldhatatlan feladatnak bizonyult, hiszen fogságban nehezen szaporíthatók. A dolog azért foglalkoztatta különsen az egyes cégeket, mert évről-évre egyre több polipot fogyasztunk, vagyis a tenyésztésük nagy haszonnal járna.

„Több évtizednyi kutatást követően” úgy néz ki, hogy a Nuevo Pescanova az első cég, amely megfejtette a titkot.

Tudományos körökben ellenzik

A Tanítóm, a polip című 2020-as Oscar-díjas dokumentumfilmet talán itthon is elég sokan ismerik. De már jóval ezt megelőzően is tudtuk, hogy a polipok az egyik legintelligensebb életforma ezen a bolygón. Éppen ezért nagyon sokan úgy tartják, ha ingerszegény, nagyüzemi körülmények között kezdjük tenyészteni ezeket az állatokat, az morális problémákat vet fel.

A Compassion in world farming (CIWF) szervezet októberben adta ki a Poliptenyésztés: egy katasztrófa receptje című tanulmányát, amelyben számos érvet felsorolnak a tenyésztési kezdeményezések leállítására.

Ezek csodálatos állatok. Magányosak és elképesztően okosak. Szóval üres tankokba tenni őket, ahol nem kapnak szellemi stimulációt, kegyetlenség

– mondja Dr. Elena Lara, a CWIF kutatási menedzsere.

Itt van egy organizmus, amely a miénkkel nagyon is összehasonlítható intelligenciával rendelkezik. A problémamegoldó képességük, játékosságuk és kíváncsiságuk az emberéhez hasonló

– mondja Dr. Vinther Jakob, a University of Bristol biológusa.

Nem olyan régen az angliai kormány hivatalosan is érző élőlényekké nyilvánította a polipokat.

Semmit sem tudunk az igényeikről

Habár a cég igyekezett biztosítani mindenkit, hogy a lehető legkomolyabban fogja venni a polipok igényeit és hogy a természetes halászat miatti környezeti terhek csökkenése jelenti az egyik fő motivációt az új üzleti ágazat beindításában, egyik sem tűnik őszinte kijelentésnek.

A poliptenyészet technikai részleteiről szinte semmilyen információt nem adtak, a farmokon tenyésztett polipok pedig „nem fogják a halászokat kevesebb halászatra ösztönözni” – fejtette ki véleményét Dr. Elena Lara.

Azt is hozzátette, hogy a mesterségesen tenyésztett polipok megjelenése épphogy növelni fogja a tengeri élővilágra kirótt terheket, ugyanis ezeket a húsevő állatokat hallal kell etetni, amit a már így is túlhalászott állományok szenvednek meg.

A legborzasztóbb forgatókönyv a kannibalizmus megjelenését sem tartja kizártnak az összezárt állatok között.

(BBC)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.