Tarte soleil, azaz nappite: Csenge és Flóra karácsonyi menüje I. rész (előétel)

Csenge és Flóra

Ahogy ígértük, ma új sorozattal jelentkezünk, méghozzá ünnepi hangulatban. A mi családunkban a karácsony az együttlétről, főzésről, isteni ételekről szól. Előétel-ajánlatunk a tarte soleil.

Mivel általában már novemberben az ünnepi menü lázában égünk, tulajdonképpen az advent, a várakozás időszaka nekünk főleg erről szól, így született meg az ötlet az új sorozathoz: advent utolsó vasárnapjáig minden héten bemutatunk egy receptet, ami végül komplett karácsonyi menüsorrá fog összeállni.

Ez a cikk Csenge és Flóra karácsonyváró menüjének első része. A sorozat többi receptjéért kattints ide, a házigazdák bemutatkozását pedig itt olvashatod el.

A legcsaládiasabb előétel: tarte soleil, azaz nappite

Ma az előételt fogjuk elkészíteni, ami tükrözi azt a családi hangulatot, amiről számunkra az ünnep szól: a tarte soleil egy olyan, nap alakú pite, aminek a “sugarait” az asztal köré ülve együtt szakítjuk le és fogyasztjuk el, ezzel idilli, meghitt kezdetet adva a karácsonyi ebédnek vagy vacsorának.

A tarte soleil-t készítheted házi leveles tésztából, amihez lejjebb linkeljük egy korábbi receptünket (nem olyan bonyolult, mint gondolnád!), vagy ha időt szeretnél spórolni, akkor készen kapható leveles tésztát is használhatsz. Mi aszalt paradicsomos-diós tölteléket készítettünk hozzá, ami nagyon illik az omlós, ropogós tésztához, de kerülhet bele például friss bazsalikomos-spenótos vagy olívabogyós-fokhagymás töltelék is.

Mivel előételről van szó, amivel az ünnepi étkezés elején nem akarunk már rögtön eltelni, ezért mi úgy számoltuk, hogy ebből 12 szélesebb vagy 16 keskenyebb sugár jön ki, ami 6-8 embernek elég. Ha te inkább főételszerűségnek készítenéd, akkor praktikus lehet, ha kettőt készítesz, minden összetevő mennyiségét duplázva.

Hozzávalók:

12-16 sugarú pitéhez (6-8 személyre)

A pitéhez:

♡ két adag házi leveles tészta vagy két csomag bolti leveles tészta*
♡ egy üveg olajos szárított paradicsom (olajjal együtt 280 gramm)
♡ 100 gramm dió (durvára vágva kb. ⅔ bögre)
♡ 3 közepes gerezd fokhagyma
♡ egy evőkanál citromlé
♡ só

A tetejére (opcionális):

♡ 3 evőkanál víz
♡ ½ teáskanál étkezési keményítő
♡ egy csipet kurkuma

* Ha bolti leveles tésztát használsz, keresd a kerek alakúra nyújtottat. Ha csak téglalap alakút találsz, az se baj: helyezz egy nagy, lapos tányért a leveles tésztára, és vágd körbe. A kimaradt tésztát ne dobd ki: töltsd vagy kend meg kedved szerint bármivel (ez lehet csak simán akár fokhagymás olaj is), és süsd meg a pite mellett.

Elkészítés:

Tipp: a tarte soleil melegen a legjobb – készítsd el előre, nedves konyharuhával letakarva tedd félre hűvös helyre, és csak közvetlenül az ünnepi vacsora kezdetekor süsd meg.

  1. A paradicsomos töltelékhez késes aprítóban (ha ilyened nincs, a botmixer is megfelel) turmixolj le egy üveg lecsepegtetett szárított paradicsomot, 100 gramm (durvára vágva ⅔ bögre) diót, három közepes gerezd fokhagymát, egy evőkanál citromlevet, és kezdésnek tegyél bele egy evőkanállal a szárított paradicsomos üveg olajából. Turmixolás közben adagolj hozzá annyi olajat, hogy épp csak kenhető állagú legyen, de ne folyós – ehhez összesen kb. 2-3 evőkanálnyira lesz szükséged. Kóstold, és ízlés szerint sózd. Sütés után veszíteni fog a sósságából, tehát a legjobb, ha most enyhén túl sós íze van.
  2. Ha téglalap alakú bolti leveles tésztát használsz, egy nagy tányért óvatosan ráhelyezve vágj mindkét lapból kerek alakú tésztát. Ha házi leveles tésztával dolgozol, nyújts belőle két egyforma méretű korongot. Közben melegítsd elő a sütőt alsó-felső sütésen 190 fokra.
  3. Helyezd az egyik korongot sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg a paradicsomos krémmel úgy, hogy a szélén hagyj kb. két cm helyet, majd illeszd a tetejére a másik lapot.
  4. Egy közepes méretű poharat (kb. 6-8 cm átmérőjű) helyezz a pite közepére, majd egy éles késsel vágd négyfelé a tésztát úgy, hogy a pohár alatti részt nem vágod el (ez lesz a napocska közepe). Egyforma méretű sugarakat szeretnénk: mindkét oldalon pontosan a felénél vágjuk el a tésztát (a pohár két oldalán egymással pontosan szemben vágj). Ezután eldöntheted, 12 vagy 16 sugaracskát szeretnél: ha 12-t, akkor mindegyik negyedet vágd el háromfelé. Ha 16-ot, akkor vágd a negyedeket négyfelé (először ketté, majd a feleket még egyszer ketté).
  5. Ezután egyszerűen fogd meg a sugarak végét, és csavarj rajtuk óvatos, gyengéd mozdulattal kettőt úgy, hogy a sugár vége laposan “feküdjön” a sütőpapírra.
  6. A leveles tészta nem feltétlenül igényel lekenést, de ha azt szeretnéd, hogy szép fényes, aranysárga legyen, keményítős-kurkumás keverékkel lekenheted: ehhez ½ teáskanál keményítőt tegyél egy pohárba, adj hozzá három evőkanál vizet, keverd villával csomómentesre, egy kis serpenyőben habverővel kevergetve forrald fel, majd adj hozzá egy csipet kurkumát. Várd meg, amíg langyosra hűl, majd cukrászecsettel kend meg vele a leveles tészta tetejét.
  7. 190 fokra előmelegített sütőben (várd ki, amíg teljesen felmelegszik a sütő, és csak akkor tedd be), 22-26 perc alatt süsd aranybarnára.

 


Elkészítetted? Oszd meg az alkotásod a 20.000 fős Veganuár közösséggel.

Csenge és Flóra karácsonyváró menüjének második része december 4-én érkezik. Olvasd el a korábbi részeket itt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.