Ha még soha nem dolgoztál élesztős tésztával, vagy igen, de a nagyi ősrégi receptjén kívül semmi nem akar úgy sikerülni, ahogy kéne neki, akkor a focaccia a te barátod.
Néhány egyszerű szabályt betartva az egyik legkönnyebben elérhető élesztős tésztás sikerélmény, ami csak létezik. Ráadásul az egyik legfinomabb is, a tésztába kerülő bőséges olívaolaj miatt ugyanis álompuha, isteni, omlós kenyérféle lesz a végeredmény.
Fontos, hogy ha elkészült, akkor ezeket az instrukciókat nagyon pontosan kövesd: egy szép fa vágódeszkán, az asztal közepén helyezd el a még meleg focacciát, hívd oda azokat, akiket a legjobban szeretsz, és mindenféle evőeszköz nélkül, tábortűzi rituálé-szerűen, kézzel törve-tépve addig egyétek, amíg el nem fogy. És voilá, meg is volnál életed egyik legjobb reggelijével. Vagy ebédjével. Vagy vacsorájával.
Hozzávalók
1 közepes tepsihez
- 3 bögre liszt (360 gramm)
- 1 bögre langyos víz (237 ml)
- 1 teáskanál agaveszirup
- 25 gramm friss élesztő
- 8 evőkanál jó minőségű olívaolaj
- 1 és ½ teáskanál só
- 2 közepes gerezd friss fokhagyma
- Opcionális: friss rozmaring, szárított paradicsom, friss koktélparadicsom, olívabogyó, vegán pesztó, nagyszemű só
Elkészítés
- Egy teáskanál agaveszirupot keverj el egy bögre langyos vízben (38-40 foknál ne legyen melegebb), és morzsolj bele 25 gramm friss élesztőt. Fa vagy műanyag kanállal kicsit keverd meg, majd fedd le, és tedd félre.
- Három bögre lisztben keverj el másfél teáskanál sót.
- Ha az élesztő felhabosodott (kb. tíz perc), szép lassan kezdd el a liszthez önteni, közben fakanállal kevergetve. Ha összekeverted, adj hozzá evőkanalanként, folyamatosan kevergetve öt evőkanál olívaolajat.
- Ha alaposan összekeverted, fedd le (ne maradjon levegős sehol, különben kiszárad — ha konyharuhát teszel rá, akkor azt kicsit vizezd be), és tedd félre (lehetőleg meleg, de nem forró helyre) fél órára.
- Vedd ki a kissé megkelt tésztát az edényből, és tiszta felületen gyúrd át párszor. Nem kell sokáig dagasztani, elég egy-két percig.
- Tedd vissza a tésztát az edénybe, ismét fedd le, és hagyd további fél órát kelni.
- Egy közepes méretű, kb. egy evőkanál olívaolajjal kiolajozott tepsibe applikáld át a focaccia tésztát, és alaposan nyomkodd bele, amíg mindenhol kb. egyenlő magas nem lesz.
- Ha van kéznél vegán pesztód, és kedved is hozzá, hogy felhasználd, akkor a felső módszer helyett felezd el a focaccia tésztát, először csak az egyik felét belenyomkodva a tepsibe, kend meg bőségesen a pesztóval, majd fedd be a tészta másik felével, és alaposan nyomkodd rá, főleg a széleknél.
- Fedd le a tepsit (a konyharuhás megoldás esetén itt is él a bevizezős szabály), és húsz percig hagyd magára.
- Az ujjaddal 2-2 cm távolságra egymástól csinálj kis bemélyedéseket a focaccia felületébe, majd jöhetnek az opcionális elemek: nyomkodhatsz a tetejébe egész vagy felezett olívabogyókat, szárított paradicsomot, friss, felezett koktélparadicsomot, vagy friss rozmaringot. (Ha rákeresel a “focaccia art” kifejezésre, rengeteg inspirációt kaphatsz arról, mennyiféle kreatív módja van a focaccia megmintázásának.) Végül kb. egy evőkanál olívaolajjal kend meg a tetejét.
- 200 fokos, mindenképp teljesen átforrósodott sütőbe tedd be, és 15 percig egyáltalán, résnyire se nyisd ki a sütő ajtaját.
- 15 perc után vedd ki a sütőből, és két gerezd préselt, kb. egy evőkanál olívaolajban elkevert fokhagymával kend meg, majd tedd vissza a sütőbe még hét percre.
- Ha van kéznél, szórj a tetejére nagyszemű sót, mielőtt tálalod. Persze hidegen, másnaposan is jó, de a legvarázslatosabb ízélményt frissen, melegen nyújtja.
Domján Flóra környezetgazdálkodás szakon szerzett diplomát 2021 januárjában. A legfontosabb értéknek az empátiát tartja, éppúgy az állatok és az élővilág iránt, mint az emberek felé. Hisz benne, hogy egyre többen rájövünk: a hús ára egy élet elvétele, és az élet szeretetének, az együttérzésnek, a közös társadalmi értékeinknek minden élőre ki kell terjednie. Ezt az üzenetet minél hitelesebben igyekszik képviselni az írásaiban, az aktivizmusban és a mindennapokban is.