Most olvasott cikk
Varázslatos focaccia

Varázslatos focaccia

Ha még soha nem dolgoztál élesztős tésztával, vagy igen, de a nagyi ősrégi receptjén kívül semmi nem akar úgy sikerülni, ahogy kéne neki, akkor a focaccia a te barátod.

Néhány egyszerű szabályt betartva az egyik legkönnyebben elérhető élesztős tésztás sikerélmény, ami csak létezik. Ráadásul az egyik legfinomabb is, a tésztába kerülő bőséges olívaolaj miatt ugyanis álompuha, isteni, omlós kenyérféle lesz a végeredmény.

Fontos, hogy ha elkészült, akkor ezeket az instrukciókat nagyon pontosan kövesd: egy szép fa vágódeszkán, az asztal közepén helyezd el a még meleg focacciát, hívd oda azokat, akiket a legjobban szeretsz, és mindenféle evőeszköz nélkül, tábortűzi rituálé-szerűen, kézzel törve-tépve addig egyétek, amíg el nem fogy. És voilá, meg is volnál életed egyik legjobb reggelijével. Vagy ebédjével. Vagy vacsorájával.

Hozzávalók

1 közepes tepsihez

  • 3 bögre liszt (360 gramm)
  • 1 bögre langyos víz (237 ml)
  • 1 teáskanál agaveszirup
  • 25 gramm friss élesztő
  • 8 evőkanál jó minőségű olívaolaj
  • 1 és ½ teáskanál só
  • 2 közepes gerezd friss fokhagyma
  • Opcionális: friss rozmaring, szárított paradicsom, friss koktélparadicsom, olívabogyó, vegán pesztó, nagyszemű só

Elkészítés

  1. Egy teáskanál agaveszirupot keverj el egy bögre langyos vízben (38-40 foknál ne legyen melegebb), és morzsolj bele 25 gramm friss élesztőt. Fa vagy műanyag kanállal kicsit keverd meg, majd fedd le, és tedd félre.
  2. Három bögre lisztben keverj el másfél teáskanál sót.
  3. Ha az élesztő felhabosodott (kb. tíz perc), szép lassan kezdd el a liszthez önteni, közben fakanállal kevergetve. Ha összekeverted, adj hozzá evőkanalanként, folyamatosan kevergetve öt evőkanál olívaolajat.
  4. Ha alaposan összekeverted, fedd le (ne maradjon levegős sehol, különben kiszárad — ha konyharuhát teszel rá, akkor azt kicsit vizezd be), és tedd félre (lehetőleg meleg, de nem forró helyre) fél órára.
  5. Vedd ki a kissé megkelt tésztát az edényből, és tiszta felületen gyúrd át párszor. Nem kell sokáig dagasztani, elég egy-két percig.
  6. Tedd vissza a tésztát az edénybe, ismét fedd le, és hagyd további fél órát kelni.
  7. Egy közepes méretű, kb. egy evőkanál olívaolajjal kiolajozott tepsibe applikáld át a focaccia tésztát, és alaposan nyomkodd bele, amíg mindenhol kb. egyenlő magas nem lesz.
  8. Ha van kéznél vegán pesztód, és kedved is hozzá, hogy felhasználd, akkor a felső módszer helyett felezd el a focaccia tésztát, először csak az egyik felét belenyomkodva a tepsibe, kend meg bőségesen a pesztóval, majd fedd be a tészta másik felével, és alaposan nyomkodd rá, főleg a széleknél.
  9. Fedd le a tepsit (a konyharuhás megoldás esetén itt is él a bevizezős szabály), és húsz percig hagyd magára.
  10. Az ujjaddal 2-2 cm távolságra egymástól csinálj kis bemélyedéseket a focaccia felületébe, majd jöhetnek az opcionális elemek: nyomkodhatsz a tetejébe egész vagy felezett olívabogyókat, szárított paradicsomot, friss, felezett koktélparadicsomot, vagy friss rozmaringot. (Ha rákeresel a “focaccia art” kifejezésre, rengeteg inspirációt kaphatsz arról, mennyiféle kreatív módja van a focaccia megmintázásának.) Végül kb. egy evőkanál olívaolajjal kend meg a tetejét.
  11. 200 fokos, mindenképp teljesen átforrósodott sütőbe tedd be, és 15 percig egyáltalán, résnyire se nyisd ki a sütő ajtaját.
  12. 15 perc után vedd ki a sütőből, és két gerezd préselt, kb. egy evőkanál olívaolajban elkevert fokhagymával kend meg, majd tedd vissza a sütőbe még hét percre.
  13. Ha van kéznél, szórj a tetejére nagyszemű sót, mielőtt tálalod. Persze hidegen, másnaposan is jó, de a legvarázslatosabb ízélményt frissen, melegen nyújtja.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.