Most olvasott cikk
Kapros “juhtúróval” töltött gombafejek (vegán, gluténmentes)

Kapros “juhtúróval” töltött gombafejek (vegán, gluténmentes)

Kapros juhtúróval töltött gombafejek

A töltött gombafej a rántott gomba kevésbé unalmas unokatestvére: krémesebb, fűszeresebb és egyszerűen ízesebb, főleg, ha nem fehér csiperkegombából, hanem valami izgalmasabb fajtából készül.

Gondoltad volna, hogy juhtúró helyett morzsolt tofut is használhatsz, és a végeredmény ugyanolyan isteni lesz?

Hozzávalók

10 db kisebb töltött gombához

  • 9 dkg (fél csomag) füstölt tofu
  • 2 evőkanál növényi tejföl vagy cukrozatlan joghurt
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál citromlé
  • másfél evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál friss kapor apróra vágva
  • 1 evőkanál növényi tej
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 10 db kisebb fajta barna csiperke gomba
  • opcionális: vegán sajt a tetejére
Kapros juhtúróval töltött gombafejek - vegán receptek
© Prove.hu

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Morzsold rögösre a tofut a kezeddel vagy egy villával, amíg már nincsenek benne nagyobb darabok. Keverd hozzá a növényi tejfölt/joghurtot, zúzott fokhagymát, sót, frissen őrölt borsot, citromlevet, kaprot és fél evőkanál olívaolajat.
  3. A növényi tejben villával keverd csomómentesre a keményítőt, majd keverd hozzá ezt is a tofutúróhoz. Kóstold meg, és ha kell, citromlével, sóval, vagy kaporral tökéletesítsd. A tölteléknek sütés előtt enyhén túl sósnak kell lennie, hogy sütés után ízletes legyen.
  4. Egy kis tálban keverj össze egy evőkanál olívaolajjal kb. fél teáskanál sót. Ebben forgasd át a gombák külsejét, majd helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire.
  5. Töltsd meg a gombákat jó púposan a tofuval, és ha használsz, szórd meg a tetejüket vegán sajttal. 25-30 percig süsd őket.

Tipp: két oka van, amiért az apróbb barna csiperke gombát ajánljuk ehhez az ételhez. Az egyik az, hogy ez a gombafajta önmagában is sokkal ízletesebb, mint a fehér rokona, és ez itt, ahol a gombát magát nem ízesítjük, csak megtöltjük, elég fontos szempont. A másik pedig az, hogy sokkal kevesebb vizet ereszt ki magából, mint a legtöbb gombaféle, így sütéskor jó állagú marad, nem lesz szivacsos a kiszivárgó víztől. Ízletes választás lehet még a portobello gomba is, ezt azonban süsd magasabb hőfokon, hogy a víz, amit kienged, gyorsabban elpárologjon.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.