Advent második vasárnapján elhoztuk nektek öt vegán leves receptjét, amelyek az ünnepi asztalnál is megállják a helyüket. Különböző szempontok szerint gyűjtöttük össze őket, hogy mindenki megtalálja a számára tökéleteset.
Előző héten már olvashattátok a karácsonyi előétel-válogatásunkat, most pedig öt vegán leves receptjét hoztuk el. Igyekeztünk sokszínűen válogatni, így garantáltan megtalálod a neked megfelelőt. Találsz köztük leveseket a világ konyháiból, de van köztük hagyományos is.
Advent harmadik vasárnapján újra jelentkezünk, méghozzá ünnepi főételekkel, tarts velünk akkor is!
Francia hagymaleves
A francia hagymaleves tökéletes választás, ha túlvállaltad magad a karácsonyi menüsorral és szeretnél egy előreláthatóan egyszerű és gyors receptet is beiktatni. Ez a vegán leves pedig, mivel nem igényli a folyamatos tűzhely mellett álldogálást, olyan étel, amivel párhuzamosan a többi fogáson is ügyködhetsz. Emellett pedig szinte elronthatatlan.
A hagymaleves annál izgalmasabb, minél többféle hagymát teszel bele. Használhatsz vöröshagymát, mogyoróhagymát, póréhagymát és fokhagymát, de mehet bele újhagyma, lila hagyma, sonkahagyma és fehér hagyma is.
Borscs
A céklaleves, vagyis a borscs egy méltatlanul kevéssé ismert, de annál inkább különleges leves. Ebben a receptben a húst vörösbabbal helyettesítettük, aminek egyik előnye, hogy így sokkal egyszerűbb és gyorsabb is elkészíteni.
Élénk rózsaszín színével pedig igazán jól mutat az ünnepi asztalon, amit tökéletesen kiegészít a friss kapor zöld üdesége. A leves savanyítására ecetet vagy citromlevet is használhatsz, a végén pedig tálalhatod vegán tejföllel.
Ezogelin çorbası: a török vöröslencse-leves
Az ezogelin çorbası a török konyha egyik legnépszerűbb levese. Fő összetevői a vörös lencse, a bulgur és a menta. Tökéletes választás lehet, ha egyszerűen és gyorsan elkészíthető, de mégis különleges karácsonyi levest keresel a menüsorba.
Általában török lapos kenyérrel tálalják, de önmagában is megállja a helyét. A tetejéről nem érdemes kihagyni a vegán chilis vajat és a friss citromlevet.
Frissítő gyümölcsleves
Ha sós helyett inkább édes levest tálalnál fel ünnepekkor, akkor ez a frissítő gyümölcsleves a neked való. Vibráló színeivel megkoronázza az ünnepi asztalt, ráadásul melegíteni sem kell.
A gyümölcsleves remekül dekorálható, így kiélheted rajta a kreatív éned. Mehet rá friss mentalevél, friss gyümölcsök és magvak is.
Vegán halászlé padlizsánból
Ez a vegán halászlé Dér Lilla és Gyarmati Dorka receptje, amivel a Szegedi Halfesztiválon indultak, és nagy sikert is arattak vele. Úgy gondoltuk, itt is megosztjuk veletek a receptet, hiszen a karácsonyi levesválogatás nem teljes a vegán halászlé nélkül.
A levesben a hal textúráját padlizsánnal, ízét pedig algával helyettesítik. Utóbbi lehet norilap, ami feloldódik a levesben, vagy wakame, ami benne marad darabokban.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.