Most olvasott cikk
Közel félmillió halálesetet okozhattak a szénerőművek Amerikában

Közel félmillió halálesetet okozhattak a szénerőművek Amerikában

Sokkal károsabbak a szénerőművek által kibocsátott finomszemcsés anyagok, mint azt eddig hittük. Egy új vizsgálat szerint kétszer annyi korai haláleset írható a szénerőművek által okozott légszennyezés számlájára az USA-ban, mint amennyit eddig ennek tulajdonítottak. Az elmúlt húsz esztendőben ez a szám 460.000-re rúgott. A tanulmány újabb bizonyítéka annak, hogy a légszennyezés nagyon komoly egészségügyi fenyegetést jelent a lakosságra nézve.

A Science magazinban megjelent tanulmány megállapította, hogy 1999 és 2020 között legalább 460.000 korai halálesetért okolhatók az Egyesült Államokban működő szénerőművek. A veszélyt a 2,5 mikronnál kisebb méretű (PM2,5), úgynevezett finomszemcsés anyagok jelentik. Ezek számos úton – erdőtüzek, gyárak, kipufogógáz által – bekerülhetnek a légkörbe. A szénerőművekből származó finomszemcsés anyagok viszont sokkal károsabbak, mint ahogy a szakemberek eddig gondolták. Az erőművekből származó szennyeződések kén-dioxidot is tartalmaznak, ami ingerli a nyálkahártyát és roncsolja a vörösvérsejteket.

A kutatók 650 millió Medicare-biztosított egészségügyi feljegyzéseit vetették össze 480 szénerőmű kibocsátási adataival az elmúlt húsz évre visszamenőleg. Így derült fény arra, hogy a szénerőművekből származó PM2,5 sokkal mérgezőbb és komolyabb veszélyt jelent, mint a más forrásokból származó finomszemcsés részecskék. A halálesetek abban az időszakban voltak a leginkább jellemzőek, amikor a szabályozások gyengék, az erőművek PM2,5-kibocsátása pedig a legmagasabb volt. 2007 óta jelentősen csökkentek a halálesetek, ennek oka a kénszűrők beszerelése, valamint több erőmű bezárása.

A leginkább sújtott területek a Mississippitől keletre található ipari területek, mint Ohio vagy Pennsylvania voltak. Minden térségben lehetett találni olyan erőművet, amihez legalább 600 haláleset volt köthető, de volt olyan szénerőmű is, amit 5.000-nél is több korai halálesettel hoztak összefüggésbe. Amerikában jelenleg több mint 200 széntüzelésű erőmű üzemel, ezek az ország elektromosságának 20 százalékát adják.

Nem csak a szénerőművek szennyezik a levegőt

Az energiaszektor mellett az állattartó mezőgazdálkodás is nagymértékben rontja a levegő minőségét. Az Egyesült Királyságban például ők a legnagyobb légszennyező iparág. A légkörbe jutó PM2,5 részecskék több mint egynegyede tőlük származik.

Az ilyen kis méretű részecskék azért különösen veszélyesek, mert nemcsak a tüdőbe, de akár a véráramba is bekerülhetnek, vagyis szinte sohasem távoznak a szervezetből. A légszennyezéssel kapcsolatban számos betegség összefüggésbe hozható, ilyenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, de akár a demencia is.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.