Most olvasott cikk
Vegán halászlével indultak a Szegedi Halfesztiválon, nagy sikert arattak vele

Vegán halászlével indultak a Szegedi Halfesztiválon, nagy sikert arattak vele

Sokan várták már, hogy két év kihagyás utána újra megrendezésre kerüljön a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, ám arra biztosan nem sokan számítottak, hogy lesz olyan bogrács, amiben vegán halászlé fog rotyogni.

A vegán halászlé főzése a halfesztiválon Dér Lilla és Gyarmati Dorka ötlete volt. Lilla Instagramon kápráztat el az általa gyűjtött, kipróbált, vagy kitalált ínycsiklandó és impozáns vegán fogásaival, februárban pedig a Vegan Sunday Marketen előadást is tartott Gondolkodj globálisan, cselekedj lokásian címmel.

Dér Lilla
Lilla receptjeit megtalálod az Instagramon (Fotó: Dér Lilla saját)

Dorka helyileg nem szegedi, néhány kilométerrel arrébb lakik, de rendre szervez a városban megmozdulásokat, találkozókat, szabadidejében pedig gazdátlan állatok számára igyekszik szerető otthont találni.

Gyarmati Dorka
Dorka szabadidejében az árva állatokon segít (Fotó: Gyarmati Dorka saját)

Kérdéseinkre pedig mindketten örömmel válaszoltak azzal kapcsolatban, hogy mi motiválta őket a vegán életmódra és a kreatív aktivizmusra.

Kőrösi Bogdán / Prove.hu: Mióta és miért vagytok vegánok?

Gyarmati Dorka: 2016-ban a nagyböjtkor lettem vegetáriánus, és 2019 augusztusában vegán. Az, hogy vegetáriánus lettem, természetesen jött, viszont eleinte nem tudtam mit kezdeni a veganizmussal, így egyáltalán nem voltam rá nyitott. Akik inspiráltak, azok Steiner Kristóf és Karalyos Gábor – a Vegán Hegylakó – voltak, az ő gondolataikat olvasva indultam el végül ezen az úton és lettem vegán.

Dér Lilla: 2019 vége óta vagyok vegán. Helsinkiben tanultam cserediákként Erasmuson, ahol sok vegánt ismerhettem meg. Szerencsére Finnország egy nagyon vegánbarát hely volt már akkor is, mindenhol volt növényi opció, még a menzán is. Az Erasmusos barátaim sokat meséltek a veganizmusról. Próbáltam hibát találni a rendszerben, végül arra jutottam, hogy minden abba az irányba mutat, hogy vegánnak kéne lennünk. Ami örökre elkötelezett ezen az úton az az volt, amikor végre átláttam, hogy a döntéseimnek vannak érző áldozatai, én pedig választhatok egy olyan életet is, ahol ugyanolyan jól élek, csak ehhez nem kell állatoknak szenvednie és meghalnia.

Hogy jutott eszetekbe, hogy hal nélküli halászlét főzzetek a fesztiválon?

GyD: 2022 februárjában jutott eszembe, hogy egy halászléfőző versenyen milyen szuper lenne vegán hallével indulni. Valószínűleg onnan indult a dolog, hogy 2021 karácsonyán két csodálatos szakács vegán hallevét is megkóstolhattam és mindkettő nagyon ízlett. Én főzni nem tudok, de az ötlethez ragaszkodtam, így kezdtem el szakácsot keresni magam mellé.

DL: Jómagam imádok főzni, ezt mindenki tudja a környezetemben. Dorka keresett fel az ötlettel, hogy mi lenne, ha indulnánk a fesztiválon egy vegán alternatívával. Én persze azonnal igent mondtam. A recept alapja padlizsán lett, mert megfőve viszonylag jól adja vissza a halas állagot. Elsősorban a halászlére jellemző hagyományos fűszerekhez nyúltam, de tettem bele pár újítást is, a végeredmény pedig nagyon jól harmonizált. A nagy esemény előtt több próbafőzést is készítettem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @unicorns_are_vegan

Milyen visszhangja volt a rendezvényen való részvételeteknek?

GyD: Én úgy vettem észre, hogy alapvetően pozitívan fogadták, hogy eljöttünk, a körülöttünk főzők is kíváncsiak voltak, többen jöttek kóstolni is. Online a fogadtatás mindig picit szélsőségesebbre sikerült, de zömében itt is pozitív visszajelzéseket kaptunk. Volt, aki a következő alkalomra felajánlott nekünk zöldségeket is. Természetesen negatív komment is akadt, ezt nem idézném, mert elég erős, de szerintem ez teljesen rendben van. Bizonyosan jól sikerült a halászlevünk, mert volt, aki eleve ételhordóval érkezett.

DL: Számos interjút adott Dorka és én is, mindenkit érdekelt ez a különös halászlé. Sőt, jött hozzánk egy ’93 óta vegetáriánus bácsi, aki egész nap minket keresett, mert látta a Facebookon, hogy főzünk vegán halászlevet, és ez nagyon boldoggá tette, mindenképpen meg akarta kóstolni.

Volt-e valamilyen célotok az akcióval, és ha igen, pontosan mi volt az?

GyD: A célom elsősorban etikai indíttatású volt. Szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy a halak bizonyítottan érző, kedves, játékos állatok, akiknek joguk van az élethez. Éreznek fájdalmat, vannak barátaik, félnek és szenvednek, ha bántják őket. Fontos tudni azt is, hogy a halak húsában rengeteg szennyező anyag található, beleértve a higanyt is, úgyhogy egészségesnek sem mondható. Nem ajánlott függetleníteni az édesvízi halak fogyasztását a tengeritől, mert a tenyésztett édesvízi halak tápja nagy részben tartalmaz hallisztet, amit tengeri halakból nyernek, így a szennyeződések ugyanúgy bekerülnek a húsukba.

DL: A környezetvédelem szempontjából is hihetetlen fontos, hogy elhagyjuk a halak fogyasztását. Mindenkinek ajánlom a Seaspiracy című filmet a témában. Mind a halászlével, mind minden más étel elkészítésével szeretném megmutatni mindenkinek, hogy vegánként is mennyire finomakat lehet enni, ráadásul senkinek nem kell szenvednie miatta.

Lesz-e jövőre is halmentes halászlé?

GyD: Valószínűleg indulunk jövőre is, én igazából szívem szerint minden főzős fesztiválon indulnék, hátha inspirálja az embereket, hogy ott van a szemük előtt a vegán opció, nem elérhetetlen, illetve, hogy így könnyebben elindulnak a párbeszédek is, mert látnak minket, megkóstolják, amit főztünk.

DL: Tervezünk jövőre is vegán halászlevet készíteni, már kaptunk is alapanyag felajánlást helyi termelőtől.

A fesztiválra időzítette békés demonstrációját a Vegán Aktivisták Magyarország csoportja is, akik szintén megkóstolták a rendhagyó halászlevet és mindenki máshoz hasonlóan ők is nagyszerűnek találták.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.