Ezogelin çorbası: a török vöröslencseleves

Török vöröslencseleves

Az Ezogelin çorbası a török konyha egyik legnépszerűbb levese, fő összetevői a vöröslencse, a bulgur és a menta. Tökéletes választás lehet a hideg téli napokon, ráadásul egyszerű és nem igényel sok időt az elkészítése.

Törökországban hagyományosan az étkezést levessel kezdik, azonban ezt a bulguros vöröslencselevest gyakran reggelire is fogyasztják a másnaposság gyógymódjaként. Általában török lapos kenyérrel, chilis vajjal, valamint citromszeletekkel tálalják.

Hozzávalók (6 adaghoz):

A leveshez:

  • 1 közepes fej fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 150 g vöröslencse
  • 150 g bulgur
  • 50 g rizs
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 l zöldségalaplé/víz
  • 1 evőkanál szárított menta
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • só, bors

A tetejére:

  • 2 evőkanál olívaolaj/vegán vaj
  • ½ teáskanál őrölt chilipaprika
  • friss citrom leve

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb lábasban hevíts fel két evőkanál olajat. Add hozzá a felkockázott hagymát és alacsony lángon pirítsd öt percig, majd add hozzá a zúzott fokhagymát.
  2. Egy perc után húzd le a tűzről és keverd hozzá a fűszerpaprikát. Miután visszatetted, adj hozzá sűrített paradicsomot és pirítsd még két percig.
  3. Ezután jöhet az átmosott vöröslencse, bulgur és rizs. Ezeket egy perc kevergetés után öntsd fel másfél liter zöldségalaplével vagy vízzel, sózd, borsozd és add hozzá a mentát, majd főzd lefedve 30 percen keresztül (időnként keverd át, hogy ne tapadjon le).
  4. Amíg fő a leves, addig elkészítheted az olajat, ami majd a leves tetejére fog kerülni. Egy serpenyőben melegíts fel két evőkanál olívaolajat vagy vegán vajat és a tűzről félrehúzva keverj hozzá fél teáskanál őrölt chilipaprikát.
  5. Ha szükséges a végén víz hozzáadásával állítsd be a leves állagát.
  6. A kész levesre tálaláskor önts a chiliolajból és ízesítsd friss citrommal.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.