Az ezogelin çorbası a török konyha egyik legnépszerűbb levese, fő összetevői a vörös lencse, a bulgur és a menta. Tökéletes választás lehet a hideg téli napokon, ráadásul egyszerű és nem igényel sok időt az elkészítése.
Törökországban hagyományosan az étkezést levessel kezdik, azonban ezt a bulguros vöröslencse-levest gyakran reggelire is fogyasztják a másnaposság gyógymódjaként. Általában török lapos kenyérrel, chilis vajjal, valamint citromszeletekkel tálalják.
Hozzávalók (6 adaghoz):
A leveshez:
- 1 közepes fej fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 150 g vörös lencse
- 150 g bulgur
- 50 g rizs
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1,5 l zöldségalaplé/víz
- 1 evőkanál szárított menta
- 1 teáskanál pirospaprika
- só, bors
A tetejére:
- 2 evőkanál olívaolaj/vegán vaj
- ½ teáskanál őrölt chilipaprika
- friss citrom leve
Elkészítés:
- Egy nagyobb lábasban hevíts fel két evőkanál olajat. Add hozzá a felkockázott hagymát és alacsony lángon pirítsd öt percig, majd add hozzá a zúzott fokhagymát.
- Egy perc után húzd le a tűzről és keverd hozzá a fűszerpaprikát. Miután visszatetted, adj hozzá sűrített paradicsomot és pirítsd még két percig.
- Ezután jöhet az átmosott vörös lencse, bulgur és rizs. Ezeket egy perc kevergetés után öntsd fel másfél liter zöldségalaplével vagy vízzel, sózd, borsozd és add hozzá a mentát, majd főzd lefedve 30 percen keresztül (időnként keverd át, hogy ne tapadjon le).
- Amíg fő a leves, addig elkészítheted az olajat, ami majd a leves tetejére fog kerülni. Egy serpenyőben melegíts fel két evőkanál olívaolajat vagy vegán vajat és a tűzről félrehúzva keverj hozzá fél teáskanál őrölt chilipaprikát.
- Ha szükséges a végén víz hozzáadásával állítsd be a leves állagát.
- A kész levesre tálaláskor önts a chiliolajból és ízesítsd friss citrommal.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.