Vegán muszaka

vegán muszaka

A muszaka kétségtelenül Görögország egyik legnépszerűbb étele. Úgy is emlegetik, mint a görög lasagne-t, azonban a paradicsomos ragu tésztalap helyett padlizsánnal van rétegezve, besamel szósszal a tetején.

A hagyományos muszaka elkészítése beletelik némi időbe, de megéri a fáradtságot, ezért ajánljuk, hogy egyszerre nagyobb adagot készíts, mivel másnap is mennyei!

Hozzávalók (6-8 adaghoz):

A rétegekhez:

  • 1 kg krumpli
  • egy közepes padlizsán (kb. 700 g)
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál oregánó
  • 2-3 gerezd fokhagyma zúzva
  • só, bors

A raguhoz:

  • 800 g csiperke (barna a legjobb) vagy más gombafajta
  • 240 g lencse (1 kis konzerv)
  • ¾ bögre (kb. 85 g) durvára vágott dió
  • 1 nagy fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 400 g kockázott paradicsom
  • 1 fahéjrúd
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 100 ml száraz vörösbor
  • 1 babérlevél
  • 1 nagy marék friss bazsalikom és petrezselyem apróra vágva
  • só, bors

A besamelhez:

  • 50 g liszt
  • 50 g olaj
  • 500 ml víz/semleges ízű növényi tej
  • ½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • ½ teáskanál fokhagymapor
  • só, bors

Elkészítés:

A zöldségek:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200℃-ra.
  2. Tisztítsd meg a zöldségeket és karikázd fel őket fél centis darabokra. A padlizsánt sózd le és hagyd negyed órára egy szűrőben kiengedni a levét.
  3. Közben a krumplihoz keverj egy-másfél evőkanál olívaolajat, sót, borsot és egy teáskanál oregánót. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd el úgy a krumplikorongokat, hogy ne fedjék egymást.
  4. A padlizsánról itasd fel a felesleges vizet és sót, majd ehhez is adj egy-másfél evőkanál olajat, a zúzott fokhagymát, egy teáskanál oregánót, frissen őrölt borsot és alaposan keverd el. Halmozd ezt is egy sütőpapírral bélelt tepsire és süsd légkeverésen a krumplival együtt 30 percen keresztül, amíg kicsit megpirulnak.

A ragu:

  1. Amíg sülnek a zöldségek elkészítheted a ragut. A gombát tisztítás után tedd nagyobb darabokra vágva egy késes aprítóba és pulzálj rajta párat, hogy egészen apró darabokat kapj, de még ne pépes állagút. Ha nincs ilyened, akkor késsel is felapríthatod.
  2. Kockázz fel egy nagy fej hagymát és egy nagy, mély serpenyőben, két evőkanál olajon, alacsony lángon kezdd el pirítani.
  3. Pár perc után egy nagy csipet sót adj hozzá.
  4. Ha a hagyma már tíz perce pirul, add hozzá a gombát. Vedd a lángot magasra, majd ha elpárolgott a gomba leve, adj hozzá fél teáskanál sót, vedd a lángot alacsonyra, és pirítsd kb. 10 percig, majd adj hozzá ¾ bögre (kb. 85 gramm) diót és pirítsd 3-4 percig.
  5. Adj hozzá 3 evőkanál sűrített paradicsomot, pirítsd 2-3 percig, majd adj hozzá négy gerezd fokhagymát, a fahéjrudat, egy teáskanál kakukkfüvet, egy csipet szegfűszeget, egy babérlevelet, pár tekerés frissen őrölt borsot, és pirítsd 1-2 percig.
  6. Add hozzá az egy deci vörösbort, a konzerv (400 gramm) kockázott paradicsomot és forrald kb. 5 percig, amíg az alkohol el nem párolog.
  7. Adj hozzá 240 gramm (egy kis konzerv) lencsét, vedd a lángot magasra, majd ha felforrt, vedd közepesre és főzd 8-10 percig, amíg be nem sűrűsödik a szósz.
  8. A végén keverd hozzá a felaprított bazsalikomot és petrezselymet, majd kóstold, és ha szükséges, sózd még.

A besamel:

  1. A besamelhez hevíts fel 50 ml olajat egy lábasban, majd add hozzá az 50 gramm lisztet és egy habverővel, gyors mozdulatokkal folyamatosan kevergesd.
  2. Ha már aranybarna színű, akkor add hozzá a fél liter vizet vagy növényi tejet, és még mindig folyamatosan keverd, amíg egyenletes állagot nem kapsz.
  3. Adj hozzá fél teáskanál frissen reszelt szerecsendiót, fél teáskanál fokhagymaport, sót és borsot. Kevergesd, amíg fel nem forr és be nem sűrűsödik.

A rétegzés:

  1. A tepsi alját és oldalát vékonyan kend ki olívaolajjal. Az első réteg a krumpli lesz, rendezd el a tepsi aljába, majd erre öntsd a ragu felét. A következő réteg a padlizsán, majd a maradék ragu, és a tetejére a besamel.
  2. Süsd 200℃-on, amíg a besamel foltokban enyhén megpirul, kb. 35-40 percig.
  3. Szeletelés előtt hagyd hűlni legalább 30 percig (ideális esetben egy-két órát), mert ez alatt az idő alatt a muszaka összeáll, és jobban összeérnek benne az ízek.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.