Az eredeti pesto összetevői a friss bazsalikom, a fenyőmag, az olívaolaj, a fokhagyma és a parmezán sajt. Mi most egy különleges változatot hoztunk, megmutatjuk a rozmaringos pesto elkészítését vegán változatban.
Hozzávalók:
- 4-5 friss rozmaringszálról leszedett levél
- egy nagy marék (kb. 50 g) dió
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 1 ek sörélesztőpehely
- ½ citrom leve
- só
Elkészítés:
- Tedd a diót és a fokhagymát késes aprítóba, és addig mixeld, amíg már nincsenek benne nagyobb darabok.
- A rozmaring száráról szedd le a leveleket és tedd a késes aprítóba (a már összedarált dióhoz és a fokhagymához) két evőkanál olívaolajjal, egy evőkanál sörélesztőpehellyel, fél citrom levével és fél teáskanál sóval együtt.
- Addig aprítsd, amíg homogén nem lesz. Lehetséges, hogy időnként ki kell nyitnod az aprítót és egy késsel lekapargatnod az oldaláról az odaragadt pestót.
- Felhasználhatod tésztaszószként vagy salátaöntetként, de hummuszhoz is keverheted, mivel nagyon intenzív az íze.
Domján Csenge
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.