Enyhén csípős, selymes mogyoróvajas thai tészta

finom vegán mogyoróvajas ázsiai tésztarecept

Bizonyára mindenki evett már pirított tésztát, de találkoztál már a mogyoróvajas thai tésztával? Ez a fogás olyan, mint egy kis varázslat: könnyű, mégis gazdag ízekkel teli tészta egy selymes, mogyoróvajas mártással.

A mogyoróvajas thai tészta nem csupán különleges, de egyszerű elkészíteni és nagyon könnyen csomagolható is. Ha extra textúrát szeretnél hozzáadni, tálald friss újhagymával vagy pirított mogyoróval megszórva.

Miért sokoldalú a thai tészta?

Bármilyen friss zöldség felhasználható a tészta elkészítéséhez, így az évszakok változásával mindig új és izgalmas fogást alkothatsz. Az alábbi receptben egy konkrét példát hoztunk, de ezt bátran egészítsd ki brokkolival, pak choi-jal vagy egyéb tetszőleges zöldséggel. Ezzel a recepttel lehetőséged van kísérletezni és a saját ízlésedhez igazítani a tésztát.

Az elkészítéshez használhatsz rizstésztát, ez könnyen felveszi a szószt, de nem fogja magába szívni, így tökéletes lehet másnap ebédre is. Ehhez hasonlóan viselkedik az udontészta is, mely kellemesen szószos marad hosszabb idő elteltével is. Textúrájában egyszerre puha és rugalmas, emellett semleges ízű, ezért remek választás a mogyoróvajas thai tésztához.

Amennyiben ezekhez nem férsz hozzá, használhatsz egyszerű spagettitésztát is, csak annyit kell szem előtt tartanod, hogy ebben az esetben lehetőleg frissen fogyaszd, mivel idővel a spagetti magába szívja a szószt, és másnaposan száraz lesz a tészta. Természetesen ez a probléma is orvosolható, ha másnap fogyasztás előtt extra szójaszósszal locsolod meg.

Hozzávalók:

4-6 adaghoz:

  • 200 g rizstészta (használhatsz udon- vagy spagettitésztát is)
  • 1 fej hagyma félkarikára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • ujjnyi gyömbér reszelve
  • 250 g gomba félszeletekre vágva
  • 500 g káposzta csíkozva
  • 1 közepes répa vékony csíkokra vágva
  • 2-3 szál újhagyma szeletelve
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál olaj
  • egy nagyobb marék földimogyoró durvára vágva

A szószhoz:

  • 2-3 evőkanál mogyoróvaj (40 g)
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál olaj
  • ½ teáskanál chilipehely vagy 1 teáskanál chilipaszta
  • 2-3 evőkanál víz
  • bors

Elkészítés:

  1. A rizstésztát tedd egy hőálló edénybe, és önts rá annyi forró vizet, ami bőven ellepi. Fedd le, és hagyd állni 10-15 percig, majd szűrd le és tedd félre. (Ha udon- vagy spagettitésztát használsz, a csomagolás szerinti utasítások szerint főzd meg.)
  2. A szószhoz alaposan keverd össze a hozzávalókat, és ezt is tedd félre.
  3. Egy nagyobb serpenyőben hevíts fel egy evőkanál olajat, majd közepesen alacsony lángon kezdd el rajta pirítani a hagymát. Adj hozzá egy nagy csipet sót, és időnként kevergetve pirítsd még 7-8 percig.
  4. Először add hozzá a gombát, és ha szükséges, akkor még egy evőkanál olajat. Vedd a lángot közepesen magasra, adj hozzá egy nagy csipet sót, és mikor már a legtöbb víz elpárolgott róla, add hozzá a káposztát és a répát is.
  5. Pirítsd addig, amíg a káposzta összeesik, de a zöldségek még éppen roppanósak maradnak (kb. 10-15 perc). Vedd a lángot közepesen alacsonyra, és add hozzá a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért.
  6. 2-3 perc kevergetés után adj hozzá egy evőkanál szójaszószt, majd további két perc múlva jöhet hozzá a tészta. (Ha összeragadt volna a tészta, csak hideg vízzel mosd át, csepegtesd le, és utána tedd bele.)
  7. Öntsd rá az elkészített szószt, és 4-5 perc alatt időnként megkeverve pirítsd össze.
  8. Tálald durvára vágott földimogyoróval és újhagymával megszórva.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.