Most olvasott cikk
Egy vegán aktivista, Némedi Edina is megkapta az év civil állatvédője díjat

Egy vegán aktivista, Némedi Edina is megkapta az év civil állatvédője díjat

Két egymás mellé helyezett kép Némedi Edina vegán aktivista és állatmentőről - az elsőn az Év Civil Állatvédője oklevelet mutatja, a másodikon pedig egy mentett kutyát tart a kezében.

Némedi Edina évek óta illegális szaporítótelepeket kutat fel, majd segít ezek felszámolásában is. Információval segíti a belföldi és külföldi állatvédőket, valamint a hatóságokat. Munkáját most pedig az év civil állatvédője díjjal jutalmazták.

Nem véletlen, ha az év civil állatvédője díj nem cseng ismerősen, és egyetlen személyt sem tudsz felidézni, aki megkapta volna már ezt az állami elismerést. Idén ugyanis első alkalommal osztották ki az állatvédelmi szakmai díjakat, az állatok világnapja alkalmából. Az év állatvédő állatorvosa, jogásza, állatkerti szakembere, civil és közéleti személyisége kategóriában ismerték el a díjazottak munkásságát. Az ünnepélyes díjátadót Budapesten, az Igazságügyi Minisztériumban rendezték.

Egy vegán aktivista, Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány tagja is megkapta idén az év civil állatvédője díjat. Az elismerésben rajta kívül Müller Roxána, a 2017-ben alakult Bársonytalp a Cicákért Zala Egyesület vezetője is részesült.

A kitüntetettek az oklevél mellé egy Herendi porcelánból készült vázát kaptak. Ezenfelül pedig mindegyikük felajánlhat 100 kilogramm tápadományt egy civil állatvédő szervezetnek a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából.

Edina elmondta, látta a híreket, amelyek szerint állami szinten is elismerik majd az állatvédelemben aktív szerepet vállaló civilek és közéleti személyiségek munkáját. Ekkor azonban még fel sem merült benne, hogy akár az ő neve is szerepelhet majd ezen a listán. Éppen ezért váratlanul érte, mikor a díjátadó előtt néhány nappal értesítették arról, hogy kitüntetettként várják őt az állatok világnapján az Igazságügyi Minisztériumban.

Állatvédőként nem is kérdés: etikai okokból vegán

Edina elárulta, immár 12-13 éve annak, hogy belecsöppent az állatvédők világába. Elmondása szerint „teljesen vakon, a jogszabályok ismeretének hiányában” vágott bele ebbe. Kezdetben meglepte az a tény is, hogy egy kutyát meg kell menteni. Egyáltalán nem ismerte az illegális szaporítói szférát. Útközben tanult bele a jogszabályi háttérbe, ahogy abba is, milyen komplex hálózatokra támaszkodva működik ez a rendszer, amelynek a megbénításán dolgozik.

Ma már mindennapos számára, hogy folyamatosan 60-80 állattal él együtt. Azokkal az állatokkal, akiknek a mentésében részt vett.

Magyarországról rengeteg állatot szállítanak ki külföldre – kutyákat, macskákat, egzotikus állatokat és haszonállatokat is. Mint valami svédasztalon, minden információ az orrunk előtt van az állatkereskedelemmel kapcsolatban, csak megfelelő nyelven kell kutakodni. Így pedig gyorsan kiderül, mekkora problémát okoznak külföldön a Magyarországról érkező állatok. Gyakran hamisak az útlevélben található adatok, valójában oltatlan kutyák utaznak ki. Ezekben a történetekben rendszerint szerepet vállal egy állatorvos is, aki vállalja, hogy aláírja a megfelelő engedélyeket

– nyilatkozta Edina a Prove.hu-nak.

Ezeknek a bűnözőknek a lefülelésén dolgozik Edina és az Állatmentő Szolgálat Alapítvány is. Elárulta, széles körű, országhatárokon átívelő kapcsolathálót építettek fel, amelynek részét képezik állatvédők és hatóságok is. Őket értesítve, információt cserélgetve tudnak hozzájárulni a bűnszervezetek hatósági lekapcsolásához. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy ő csak a puzzle egy darabkája, és minden darabra szükség van ahhoz, hogy eredményes legyen a munka.

Edina kilenc éve vegán, egyértelműen etikai okokból. Sokszor kérdezik tőle ennek kapcsán, hogy az élelmezési rendszerben szenvedő állatok mentésére vegán állatvédőként miért nem fordít nagyobb figyelmet.

Nagy általánosságban elmondható, hogy a kutya az ember legjobb barátja, a szívének legkedvesebb állat. Márpedig ha még ennek ellenére is ilyen körülmények közül származhatnak a kutyák, mit is várhatunk a malacok jóléte terén?

– magyarázta Edina.

Hozzátette, ha valaki segíteni szeretné az alapítvány munkáját, elsősorban tereprendezés terén tudja támogatni őket. A kifutók festésében, építésben várnak segítséget. Ugyanakkor a nem megfelelően szocializált állatok terápiás kezelésében is örömmel fogadják azokat, akik éreznek magukban erre affinitást.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.