Most olvasott cikk
Máltán már tiltott a libatömés és a szőrme előállítása

Máltán már tiltott a libatömés és a szőrme előállítása

Málta libatömés

A termékek értékesítése továbbra is megengedett Máltán, de az országban többé már nem lehet előállítani ezeket az árucikkeket. Ezzel azt is megakadályozzák, hogy a gyártók az országba helyezzék a termelést.

Különösebben egyik iparág sincs jelen a kicsiny szigeten, de a máltai Mezőgazdasági Minisztérium által hatályba léptetett tiltás egyfajta megelőzésként szolgál annak érdekében, hogy ne is történjen ilyen tevékenység az országban. A törvény továbbra sem tiltja a szőrméből készült termékek, vagy akár a hízott libamáj forgalmazását.

A Veggy Malta nevű növényi étkezést népszerűsítő csoport üdvözölte a döntést.

Habár a szabályozás nem tiltja a szőrme és a libamáj árusítását, ez egy helyes lépés a jó irányba. Pontosan ilyen merész és haladó megmozdulásokat kell tennünk az állatok érdekében

– írják Facebook oldalukon.

Az állati szőrmék előállítása és a libák erőszakos felhízlalása olyan kérdéseket vet fel, melyekben a legtöbb EU tagállam közös nevezőn van. Az utóbbi időben sok országban betiltották a szőrmefarmokat, Norvégia, Belgium, Szlovákia és Ausztria mellett nemrég Olaszországban és Írországban is követték ezt a gyakorlatot. A libák kényszertömését is egyre kevesebb helyen tűrik meg. Többek között Dánia, Németország és Anglia is ezen országok táborát erősíti.

Magyarország ismét kivétel

Míg a legtöbb helyen állatkínzásnak tartják a libák kényszertömését, addig Magyarországon másként mennek a dolgok. Hazánkban 2013 szeptembere óta a hízott libamáj egyenesen hungarikumnak számít.

Habár itthon is törvény tiltja az állatok kényszertakarmányozását, ez alól kivételt jelentenek a kacsák és a libák, vagyis éppen azok az állatok, akiket a törvénynek védenie kéne ez ellen az elképesztően invazív és sokkoló gyakorlat ellen. Az indok természetesen gazdasági jellegű, hiszen hazánk világelsőnek számít, ha a hízott libamáj exportjáról van szó.

Akik számára ismeretlen a hízott libamáj, gourmet körökben a “foie gras” előállításának folyamata, ajánljuk a Prove.hu korábbi cikkét, amiben bemutattuk, miért érzi egyre több ország úgy, hogy be kell tiltani ezt a tevékenységet.

Röviden összefoglalva, a tömés során az állatokat szó szerint megbetegítik. A májukat ugyanis a normális méret többszörösére hizlalják, ami miatt már akkor is elpusztulnának bizonyos idő után, ha éppenséggel nem kerülnének el a vágóhídra. A napi 2 kg-nyi élelmiszer, amit beléjük erőszakolnak, körülbelül olyan a libáknak, mintha egy felnőtt ember 15 kg-nyi ételt fogyasztana el néhány perc alatt.

Ráadásul a májban felhalmozott méreganyagok és antibiotikumszármazékok igencsak káros hatással vannak a fogyasztóra, így nem csak az elképesztő erkölcsi aggályok miatt, de saját egészségünk miatt sem célszerű az erőszakkal felhizlalt libák májának fogyasztása.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.