Most olvasott cikk
Károly király megígérte, hogy betiltják az élőállat-exportot Angliában

Károly király megígérte, hogy betiltják az élőállat-exportot Angliában

Károly király megígérte, hogy betiltják az élőállat exportot

A brit király ismét előhozakodott az élőállat-export kérdésével. Az állatvédők természetesen örömmel fogadták bejelentését, de már óvatosak: abban bíznak, ezúttal nem gáncsolja ki a törvényjavaslatot a kabinet.

Az élő haszonállatok exportjának jogszabályba foglalt tilalmát ígérte III. Károly brit király a 2024-es törvényalkotási program ismertetésekor. Nem új téma ez az Egyesült Királyságban. Még Boris Johnson miniszterelnöksége idején állt elő a brit kabinet egy törvényjavaslattal, amelynek célja az Egyesült Királyság állatjóléti viszonyainak javítása volt. Az ebben foglaltak bevezetését azonban az aktuális – Rishi Sunak vezette, de szintén konzervatív – kormány végül a közelmúltban elvetette.

A Kept Animals Bill az eredeti tervek szerint többek között tovább korlátozta volna a kölyökkutyák importját és az élő állatok hizlalási, vágóhídi célú exportját is. Ezektől azért álltak el végül, hogy az intézkedések „ne váljanak politikai játszmázás” eszközeivé – fogalmazott Mark Spencer környezetvédelmi miniszter.

III. Károly mindenesetre leszögezte, az újabb törvénytervezet még szigorúbban összpontosít majd az élőállat-exportra. Betilthatják

  • a szarvasmarhák,
  • a juhok,
  • a kecskék,
  • a sertések
  • és a lovak kivitelét is.

Ha a javaslatot elfogadja a parlament, azzal garantálttá válik, hogy törvényesen nem küldhetnek már vágásra állatokat Angliából más országokba. A szabályozást aztán – a skót és a walesi közigazgatással együttműködve – szeretnék kiterjeszteni Nagy-Britannia egész területére.

Az élőállat-export tilalma egyébként fel sem merülhetne abban az esetben, ha az Egyesült Királyság még az Európai Unió tagállama lenne. A brexitnek köszönhetően azonban elszakadhat ezen a téren is az uniós egyenszabályozástól.

Az élőállat-export tilalma feldobta az állatvédőket

Joanna Lumley brit színésznő örömmel fogadta a királyi bejelentést. A híresség korábban már többször is felszólalt, állatvédelmi szigorításokat követelve. Tavasszal is sürgette például a kormányt, hogy teljesítsék a tojótyúkok ketreces tartásának betiltására vonatkozó ígéretüket.

Az élőállat-export teljesen szükségtelen. Az állatok szenvednek a hatalmas stressztől, a kimerültségtől, a kiszáradástól és a túlzsúfoltságtól. Az elmúlt években számos ígéretet szegett meg a kabinet ebben a témában, de ez egy nagyon örvendetes hír. Már csak mielőbb el kell fogadni ezt a törvényjavaslatot

– mondta a tervezett tilalommal kapcsolatban a színésznő.

Óvatosan fogalmazott a közleményében az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) brit állatvédelmi szervezet is. „Ez történelmi nap az állatvédelem számára. Miután fél évszázadon át kampányoltunk az élőállat-kivitel megszüntetéséért, hihetetlenül örülünk, hogy az Egyesült Királyság kormánya ezt a kérdést kiemelten kezeli. Ez a királyi beszéd a brit kormány állatjólét iránti valódi elkötelezettségének a próbája, és most arra kérjük őket, hogy váltsák be az ígéretüket. Léptessék végre életbe a jogszabályt, tiltsák be ezt a kegyetlen és barbár gyakorlatot.”

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ez egyelőre csak egy ígéret, ráadásul egy olyan, amely korábban is elhangzott már, hogy aztán lesöpörjék az asztalról.

(Independent)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.