Most olvasott cikk
Több tízezer malacot öltek le Olaszországban a sertéspestis miatt

Több tízezer malacot öltek le Olaszországban a sertéspestis miatt

Olaszországi sertéspestis járvány

Az országban hatvan éve nem volt ekkora sertéspestisjárvány, veszélybe került a teljes ellátási lánc. A vírus terjedésének megakadályozása érdekében harmincezernél is több állatot öltek le a hatóságok. Mivel a kórokozó sok sertéshúson alapuló élelmiszerben is fennmaradhat, ezért könnyen az országhatárt is átlépheti.

A sertésekre nézve szinte biztosan halálos kimenetelű afrikai sertéspestis rohamos terjedése miatt több tízezer malacot öltek le az olaszországi hatóságok még szeptemberben. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint az emberre nem veszélyes vírus rettentően könnyen terjed az állatok között. Mivel nagyon magas a halálozási rátája, ezért szinte kizárólag tömeges mészárlással előzhető meg a terjedése. A vírusnak idén májusig 24 különböző genotípusát azonosították.

A vírus nagyon ellenálló a környezettel szemben. Túlélhet ruhán, cipőn, járművek kerekén és más anyagokon is. Életben maradhat egyes sertéshúsos élelmiszerekben, mint a sonka, kolbász vagy bacon. Az emberi viselkedés nagyban hozzájárulhat a sertéspestis határokon átívelő terjedéséhez, ha nem alkalmazunk megfelelő intézkedéseket

– mondja a WHO.

Az állományritkítás nagyjából 34.000 sertést érintett Lombardiában. A régióban – mely egész Európa egyik legnagyobb sertéstenyésztő régiója – a II-es genotípus fertőzött az állatok között. A vírus terjesztői leginkább az emberek és a vaddisznók. A vírus ellen nem létezik védőoltás.

Nem ez volt a legnagyobb ritkítás a sertéspestis miatt

A Pig Progress nevű oldal főszerkesztője, Vincent ter Beek felhívta a figyelmet, hogy habár magasnak tűnik a szám, Európában – ahol folyamatosan veszélyt jelent az afrikai sertéspestis – voltak nagyobb számú ritkítások is. A kínai és oroszországi állománygyérítésekhez képest pedig ezek is eltörpülnek. Elmondta azt is, hogy a németországi eljárás, ami úgy tűnik, sikerrel kezeli a vaddisznóállományban felbukkanó vírust, megfelelő tervrajzként szolgálhat más országok számára is. Az egyre enyhébb telek és a bőséges élelem miatt elképzelhető, hogy az ideiglenesen megritkuló vaddisznóállomány idővel újra erőre kap, ezzel együtt pedig a vírus is visszatérhet hullámokban.

2017 óta több mint 2,3 millió sertés életét követelte az afrikai sertéspestis Európában. Habár a vírus ártalmatlan az emberekre nézve, halálos a disznóknak, és komoly társadalmi és gazdasági következményei lehetnek az érintett országokban. Mivel nem létezik oltás, a korai észlelés, a megelőzés és az esetek jelentése elengedhetetlen a betegség legyőzéséhez. Ezt nagyon komolyan kell vennünk

– mondták az Európai Állatorvosok Szövetségének szakértői.

A vírus terjedése kapcsán a hatóságok Pavia tartományban a Progetto Cuori Liberi állatmenhelyen szeptemberben kivégeztek tíz disznót, habár a kérdéses állatok tökéletes elszigeteltségben éltek. Nem jelentettek veszélyt sem emberre, sem más állatra. Számos állatvédő szervezet kérvényezte a kormányt, hogy bírálja felül a döntést, ez végül nem történt meg. A tíz disznó lemészárlása miatt tömeges tüntetések szerveződtek az országban.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.