Most olvasott cikk
A brit kormány elkaszálta a kölyökkutyák importját és az élőállat-szállítást szabályozó törvényt

A brit kormány elkaszálta a kölyökkutyák importját és az élőállat-szállítást szabályozó törvényt

A kampányígéretek dacára elvetett a brit kormány egy állatjóléti törvénytervezetet, szerintük így is teljesítik állatvédelmi célkitűzéseiket. Az állatjogi aktivisták azonban nem értenek egyet.

Még Boris Johnson miniszterelnöksége idején állt elő a brit kabinet egy törvényjavaslattal, amelynek célja az Egyesült Királyság állatjóléti viszonyainak javítása volt. Az ebben foglaltak bevezetését azonban az aktuális – Rishi Sunak vezette, de szintén konzervatív – kormány végül elvetette.

A törvénytervezet útja már eddig sem volt éppen sima: tavaly májusban egyszer már visszadobta a parlament felsőháza (House of Lords) a Képviselőháznak (House of Commons).

Most pedig a kormány úgy döntött, teljesen elvetik a teljes törvénycsomag bevezetését, csak bizonyos elemeit vezetik majd be. Arról, hogy ezek pontosan milyen intézkedések lesznek, nem számoltak be.

Miről szólt volna ez a törvény?

Az Egyesült Királyságban Kept Animals Billként emlegetett törvénytervezet többek között tovább korlátozta volna

  • a kölyökkutyák importját és
  • az élő állatok hizlalási, vágóhídi célú exportját.

Boris Johnson kormányfői intézkedései között egyébként más állatjóléti, állatvédelmi elemek is felfedezhetők, törvényben rögzítette például, hogy az állatok is érző lények.

Mark Spencer környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, a törvénytervezet elkaszálása mellett is teljesíteni tudják a konzervatív párt 2019-ben kitűzött állatjóléti vállalásait. Ezt a bizonyos intézkedéscsomagot viszont kénytelenek voltak elengedni, hogy az intézkedések „ne váljanak politikai játszmázás” eszközeivé.

A tervezet jóval messzebbre nyúlt, mint amit a párt eredetileg elvállalt állatjóléti kiáltványában és akciótervében

– utalt a konzervatívok 2019-es vállalásaira.

Ennyit a brit választási ígéretekről

A kormány bejelentése nagy felháborodást keltett az ellenzék és az állatvédelmi aktivisták körében.

Theresa Villiers korábbi környezetvédelmi államtitkár kijelentette, frusztrált, hogy a tervezet már nem kerülhet a parlament elé. Giles Watling – szintén konzervatív képviselő – pedig azt mondta a Spectatornak:

csalódott vagyok, hogy ezt a törvényt, amely mellett már nagyon régóta kardoskodtam, úgy tűnik, valós érvek nélkül veszni hagyják.

A Conservative Animal Welfare Foundation (Konzervatív Állajtóléti Alapítvány) szerint pedig elszalasztanak egy lehetőséget, amellyel tovább lehetett volna erősíteni az állatvédelmet és állatjólétet szerte az egész Egyesült Királyságban.

Közel 14 millió ember választotta meg ezt a kormányt, amely azt ígérte, figyelmet fordít majd az állatvédelemre. Nem is olyan régen, a 2022-es kampánya során Rishi Sunak miniszterelnök úr azt ígérte, lesz folytatása ennek a törvénytervezetnek. Arra kérjük a kabinetet, tartsa tiszteletben ezeket az ígéreteket, és biztosítsák, hogy a Kept Animals Bill segítségével megvédhető hatalmas számú állat életkörülményeinek javítását törvénybe foglalják

– olvasható a szervezet közleményében.

A közelmúltban egyébként másik esetben is kivívta az állatvédők haragját a brit kabinet. Engedélyezték ugyanis, hogy 25 év után ismét tesztelhessenek állatokon különböző kozmetikai hatóanyagokat. A döntés ellen az állatvédő szervezetek mellett több szépségipari cég is felszólalt. A brit legfelsőbb bíróság ennek ellenére úgy ítélte meg, hogy a kormány döntése nem volt jogszerűtlen.

(Politico)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.