Most olvasott cikk
A holland király is betiltotta a hízott libamáj felszolgálását a birtokain

A holland király is betiltotta a hízott libamáj felszolgálását a birtokain

A PETA állatvédő szervezet kívánalmainak eleget téve a holland királyi család is beszünteti a foie gras, vagyis a hízott libamáj felszolgálását a királyi birtokokon. Nemcsak elkészíteni nem fogják ezt a fogást, de megígérték, hogy külső forrásból sem rendelnek.

Az állatvédő szervezet azután kereste meg Vilmos Sándor holland királyt, hogy Károly, az Egyesült Királyság jelenlegi uralkodója minden királyi birtokon betiltotta a foie gras használatát. A PETA legnagyobb örömére a holland királyi udvar reakciója támogató volt.

Többé nem készítünk olyan ételeket, amelyekben hozzávaló a foie gras. Továbbá nem is rendelünk külső létesítményekből ilyen fogásokat

olvasható a királyi udvar válasza.

Arról nem szól a fáma, hogy Károlyhoz hasonlóan a holland király is beiktatna-e néhány húsmentes napot, vagy hogy komolyabban kacsintgatna a növényi alapú táplálkozás felé, de a hízott libamáj elhagyása mindenképpen jó kiindulópont.

Az állatvédők természetesen örültek a fejleményeknek.

„A PETA helyesli őfelsége döntését, hogy távol tartja ezeknek a megkínzott madaraknak a betegre hizlalt máját a királyi rezidenciáktól. A foie gras egy visszataszító termék, aminek nincs helye egy modern társadalomban” – nyilatkozta Mimi Bekhechi, a PETA UK, Australia és Europe alelnöke.

A libamáj előállítása már tiltott, de a behozatal még engedélyezett

Érdekes módon mindkét országban (Egyesült Királyság, Hollandia) tilos a foie gras előállítása – nem utolsósorban az erkölcsi aggályok miatt –, de egyik helyen sem tiltott a termék behozatala, ami finoman szólva is meglepő álláspont.

A hízott libamáj előállítása különös kegyetlenséggel, az állatok kényszertakarmányozásával történik, vagyis naponta kétszer egy csövet dugnak a libák torkába, amin keresztül nagy mennyiségű takarmányt kényszerítenek az állatokba. Azoknak a libáknak, amelyek nem pusztulnak el a tömés következtében, a normális méret többszörösére nő a mája. Ezt tekintik sokan ínyencségnek.

A sok helyen állatkínzásnak minősített eljárás hazánkban hungarikumnak számít. Magyarország állítja elő a második legtöbb hízott libamájat, exportban pedig világelsők vagyunk, így nem nagyon lehet arra számítani, hogy hazánkban egyhamar hasonló tiltásokról olvashatnánk.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.