Most olvasott cikk
Veganuár 2023 végeredmények – hatásunk a világra egyetlen hónap alatt

Veganuár 2023 végeredmények – hatásunk a világra egyetlen hónap alatt

Neves sztárokkal indul a Veganuár 2023

2023. február 20. — Negyedik alkalommal került megrendezésre a Prove által indított Veganuár (vegán január) kihívás, egy nonprofit kezdeményezés, melynek célja, hogy inspirálja a magyar lakosságot a vegán életmód kipróbálására januárban és azon túl.

Idén újabb rekordot döntött a nagy sikerű kihívás, melyben mostanáig több tízezren vettek részt. Összefoglalónkban végső kérdőívünk eredményét ismertetjük, megosztva azt a becsült hatást is, hogy egyetlen vegán hónappal hogyan járultak hozzá a magyar résztvevők Földünk tehermentesítéséhez.

A Veganuár kihívás fő számai 2023-ban:

 • nőtt azok száma, akik a kezdés pillanatáig (január 1., 9:00-ig) iratkoztak fel: 15.029 fő;
 • valamint a programba időközben becsatlakozók (február 1., 9:00-ig) is minden eddiginél többen voltak: 27.214 fő;
 • és új mérföldkőnek tekinthetjük az összesített (2020 óta beregisztrált) egyedi résztvevők számát is, amely meghaladta a 80.000 főt;
 • a Veganuár támogató csoport létszáma 20.700-ról 24.000-re nőtt, melyben a január elseje és február elseje között megjelenő 677 posztra mintegy 9.036 komment és 65.511 reakció érkezett összesen.

Kik vettek részt a Veganuárban*:

 • Tovább nőtt a nők dominanciája: jelentős többségben – egészen pontosan 93,2%-ban – voltak ismét a női résztvevők.
 • Nem csak a húszéveseké a (vegán) világ: legnagyobb arányban (52,2%) a 35-54-es korosztály csatlakozott, őket követte az 55-64-es csoport (18,5%), harmadikként a 25-34 (16%), és negyedikként a 65 felettiek (7,9%). A fiatalkorúak (18 év alattiak) kevesebb mint 1%-ot tettek ki, miközben a fiatal felnőttek (18-24) ezúttal közel 5%-ot.
 • A legnagyobb motiváció az elkezdésre: mint szinte minden évben, idén is az egészségi állapot javítása volt elsődlegesen a jelentkezők célja. Ezt követte szorosan az állatvédelmi/etikai érv, majd egy kicsit lemaradva a bolygó megóvása iránti szándék. De a puszta kíváncsiság, az új ízek megismerése, újévi fogadalom, vagy a vallási okok is sokakat motiváltak.
 • Étrend a Veganuár előtt: a kitöltők jelentős része (39,6%) azt állítja, kevés állati eredetű ételt fogyasztott a kihívás elkezdése előtt, majd a vegetáriánusok következtek (25,2%), és őket követték a rendszeres állati termékeket fogyasztók (23,4%). Természetesen idén is csatlakoztak hozzánk vegánok, akik már korábban is minden állati eredetű terméket mellőztek – az étrenden túl is. Ráadásul nagyobb arányban, mint korábban bármikor (11,8%).
Getty Images

Így élték meg a Veganuár kihívást a 2023-as résztvevők:

 • Meglepő változás az étrendben: most először történt meg, hogy a többség (51,9%) azt állította, egyáltalán nem fogyasztott a hónap során állati eredetű terméket, azaz betartotta a vegán elveket. A válaszadók 48,1%-a azonban nem volt ilyen „szigorú”, és bár részt vett a kihívásban, fogyasztott időnként egy-egy állati terméket.
 • Hogyan értékelték a Veganuár programot: a válaszadók 98,3%-a összességében elégedett volt az általunk biztosított támogatással és útmutatással.
 • Vegán maradsz-e, vagy sem: rekordszámban (82,9%) mondták azt, hogy valószínűleg, vagy egészen biztosan folytatják a vegán életmódot és a növényi étrendet január után is, ezzel szemben a válaszadók 17,1%-ának a hónap végeztével egyelőre a vegán életmód befejeződik.
 • Azért maradok vegán, mert…: azt is fontos megtudnunk, hogy aki vegán szeretne maradni, vajon miért döntött így. Mint kiderült, elsődlegesen az egészség megőrzése/javulása nyert idén (korábban több alkalommal is a hónap végére az állatjogok győzedelmeskedtek), amit az állatok megóvása és a fenntarthatósági törekvés követett. De igen nagy arányban lett negyedik befutó a „finomabbak, változatosabbak az ételek” válasz is, amit szorosan követnek az olyan megjelölt opciók, mint a „Veganuár támogató csoport” és „A Prove csapat lelkesedése miatt”.
 • Rekordszámú egészségügyi javulás: több mint 1300-an számoltak be egészségi állapotuk javulásáról – jobb közérzet, szebb bőr, megnövekedett energiaszint, pihentetőbb alvás, nagyobb általános higgadtság, ízületi fájdalmak enyhülése vagy megszűnése, és többen is beszámolnak róla minden évben, hogy gyógyszereket hagyhatnak el orvosi utasításra, vagy kezelések maradhatnak félbe az egészségügyi javulás hatására.
 • A legnagyobb nehézségek: a többség nem tapasztalt különösebb nehézséget, ám azok, akik akadályokba ütköztek, a leggyakoribb problémáknak a szegényes éttermi kínálatot, a termékek csomagolásainak részletes böngészését, a megnövekedett otthoni sütést/főzést, a tápanyagok bevitelét, vagy éppen a megszokott ízek hiányát jelölték meg, mint hátráltató tényezők.
 • A népszerű Prove/Veganuár receptek: több mint 150 receptet kínálunk a programban résztvevőknek, melyek ismét nagy sikert arattak – 98,3% elégedett volt az általunk kikísérletezett és gyönyörű fotókkal illusztrált ételekkel.
 • Egyedül vagy közösen: jelentősen többen voltak azok, akik egyedül csinálták végig a Veganuárt (78,9%), míg mások valamelyik családtagjukkal vágtak bele (18,3%) és néhányan egy baráttal vagy ismerőssel (3%). A jövőben tovább fogunk dolgozni azon, hogy növeljük a közös élményeket, mert pontosan tudjuk, mekkora erőt adhat a támogatás, és az, ha valakivel megbeszélhetjük az élményeinket, nehézségeinket vagy kérdéseinket.
 • Részt vettél-e már a korábban a Veganuárban: jelentős többségen (61,7%) voltak azok, akiknek ez volt az első vegán januári élményük, őket követték azok, akik 2022-ben már megmérettették magukat (23,7%), és olyanok is akadtak, akik kettő korábbi évben is velünk tartottak (6,3%). A többiek 2020 óta változó mértékben csatlakoztak.
 • Ajánlanád-e a Veganuárt: a résztvevők kereken 99%-a azt válaszolta: IGEN – melyből 21,2% már meg is hívott másokat!
Getty Images

Egyetlen vegán hónap hatása a világra

Becsléseink szerint**, amelyhez a FAOSTAT adatbázisát használtuk, egyetlen hónap alatt a résztvevők – amennyiben vegánként élnek – nem kevesebb mint 78 m² földterületet, 61,2 kg  CO²-t és 37.700 liter vizet spórolhatnak meg, miközben akár 30 állat életét is megkímélhetik (legalábbis ennyivel csökken a kereslet a részükről). Amennyiben a korábban kapott 51,9%-os aránnyal számolhatunk (azaz ennyien nem fogyasztottak a hónap alatt állati eredetű ételt), akkor az alábbi becslést állapíthatjuk meg:

A Veganuár 2023 ideje alatt körülbelül minimum:

 • 424 ezerrel kevesebb állatot ítéltünk levágásra (legalábbis ennyivel csökkent a kereslet a fogyasztók részéről);
 • 532,5 millió liter vizet spóroltunk meg azzal, hogy nem támogattuk az állattenyésztést;
 • 864 ezer kg-mal kevesebb szén-dioxiddal (CO²) terheltük a bolygót;
 • 1,1 millió m²-rel kevesebb földterületre volt szükség az ételeink előállításához.

Végszó

Vida Raul, a Veganuár és a Prove.hu alapítója az alábbi megjegyzéssel zárta le a vegán január kampány legaktívabb időszakát:

“A Veganuár nagyszerű lehetőség arra, hogy megismerjük a növényi alapú ételek varázslatos világát és a vegán filozófia pszichológiai hátterét, amivel szó szerint mindenki nyer – az állatok, a bolygónk és az emberek fizikai és mentális egészsége is. A végeredmények csak számok, de valójában a számok mögött próbálkozó, bátor, nyitott, lelkes emberek tízezrei állnak, akik megteszik az első lépést egy etikusabb, fenntarthatóbb világ felé. A mi dolgunk, hogy az első valódi találkozásukat a vegán életmóddal izgalmassá tegyük, tele legyenek lelkesedéssel és kalandvággyal, hogy leküzdjék az akadályokat. Ebben vagyunk jók, és ezt értékelik a résztvevők már negyedik éve. Nemcsak a hozzánk eljuttatott sikertörténetek száma nő rohamosan, hanem a világra gyakorolt pozitív hatásunk is. Ahogy az üzleti szereplők és szervezetek egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a Veganuár-hatás iránt, úgy mi is elkezdjük a jövőben összekötni az etikus vállalatokat a tudatos fogyasztókkal. Mindezt egy rendszerszintű változás reményében.”

*A kérdőívet az eredmények összegzéséig (2023. február 19., 17:00) összesen 3083, a programot teljesítő résztvevő töltötte ki (11,3%).

**A becsült hatás kiszámítása során elsődlegesen a teljesen vegán életmódot követőket számoljuk, melyben nincsenek benne a vegetáriánusok vagy a flexitáriánusok, noha ők is jelentős részét teszik ki a résztvevőknek. A becsült értékek egyénenként, országonként, fogyasztási szokásonként és több száz más faktor alapján eltérhetnek.

 


Elérhetőség:

Vida Raul, a Veganuár és a Prove.hu alapítója: raul@prove.hu

Balogh Edina, a Prove.hu főszerkesztője: balogh.edina@prove.hu

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.