Frissült a Beyond Burger 3.0 növényi hamburgerpogácsa előállítására vonatkozó kibocsátási jelentés. Az adatokból kiderül, hogy a 2021 áprilisa óta kapható harmadik verzió továbbra is sokkal fenntarthatóbb, mint a marhából készült társai. A hiteles adatközlés végett egy külső, független cég is ellenőrizte a vizsgálat eredményeit. A Beyond Burger legnagyobb előnye a vízfelhasználás és a földhasználat kategóriákban mutatkozik meg.
Elérhető a Beyond Meat 2022-es ESG-jelentése (environment, social, governance), valamint frissítésre került a Beyond Burger 3.0 LCA jelentése – olvasható a Vegconomist hasábjain. Az ESG-jelentés nem a vállalat pénzügyi teljesítményéről, hanem a környezetvédelmi (environmental), társadalmi (social) és vállalatirányítási (governance) mutatóiról ad számot. A környezettudatos befektetők számára szempont, hogy ne csak anyagilag, de a manapság egyre fontosabb ESG-mutatók alapján is jól teljesítsen egy vállalat.
Egy termék LCA-értékei (life cycle assessment) pedig azt mutatják meg, hogy a teljes előállítási út alatt milyen kibocsátási értékek járulnak hozzá a termék elkészítéséhez. Ebbe a kimutatásba minden elképzelhető részlet belekerül a beszállítóktól kezdve a szállítmányozáson keresztül az előállítási folyamatig.
A jelentés négy alapvető területre fókuszált: éghajlatváltozási hozzájárulás, fosszilis energiahordozók felhasználása, földterület-használat és vízfogyasztás. Az adatok alapján a Beyond Burger 3.0 kilencven százalékkal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást generál, mint egy szokványos marhahúspogácsa. Továbbá 37 százalékkal kevesebb fosszilis energiahordozó szükségeltetik az előállításához. A legnagyobb különbség a földhasználatban és vízfogyasztásban mutatkozik, mindkét eredmény 97 százalékkal kevesebb, mint az állatból készült termék esetében.
A vállalat környezetvédelmi hatása nem másodlagos, sokkal inkább létezésünk indoka. Érthető, ha valakit letaglóz ennek a globális kihívásnak a mértéke. Sok lehetőség áll még előttünk
– mondta Ethan Brown, a Beyond Meat alapítója.
A fenntartható hamburger és a jó ESG-mutatók
A cég ESG-jelentése továbbra is megerősíti, hogy a vállalat pozitív módon befolyásolja az éghajlatváltozást és az állatjólétet. Emellett jó irányba mozdítja az általános egészséget, és a természetes erőforrások kiaknázását sem viszi túlzásba. A termékek folyamatos fejlesztésével és egészségesebbé tételével a Beyond Meat nagy szerepet vállal a globális élelmezési rendszerünk megreformálásában.
Egy friss kutatás arra a következtetésre jutott, hogy nem minden ultrafeldolgozott élelmiszer ugyanolyan egészségtelen. Sokan rettegnek a szótól – nem minden ok nélkül –, de fontos különbséget tenni a különböző feldolgozott élelmiszerek között. A Beyond Meat termékeit ugyanis sokszor éri az a vád, hogy a feldolgozottsági mértékük miatt biztosan károsak az egészségre. Habár a növényi hamburgerpogácsák nem képezik a teljes értékű növényi étrend szerves részét, a kutatások alapján nem úgy kell rájuk tekinteni, mint a húsos verziókra.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.