Most olvasott cikk
A Beyond Burger lett a legfenntarthatóbb

A Beyond Burger lett a legfenntarthatóbb

Frissült a Beyond Burger 3.0 növényi hamburgerpogácsa előállítására vonatkozó kibocsátási jelentés. Az adatokból kiderül, hogy a 2021 áprilisa óta kapható harmadik verzió továbbra is sokkal fenntarthatóbb, mint a marhából készült társai. A hiteles adatközlés végett egy külső, független cég is ellenőrizte a vizsgálat eredményeit. A Beyond Burger legnagyobb előnye a vízfelhasználás és a földhasználat kategóriákban mutatkozik meg.

Elérhető a Beyond Meat 2022-es ESG-jelentése (environment, social, governance), valamint frissítésre került a Beyond Burger 3.0 LCA jelentése – olvasható a Vegconomist hasábjain. Az ESG-jelentés nem a vállalat pénzügyi teljesítményéről, hanem a környezetvédelmi (environmental), társadalmi (social) és vállalatirányítási (governance) mutatóiról ad számot. A környezettudatos befektetők számára szempont, hogy ne csak anyagilag, de a manapság egyre fontosabb ESG-mutatók alapján is jól teljesítsen egy vállalat.

Egy termék LCA-értékei (life cycle assessment) pedig azt mutatják meg, hogy a teljes előállítási út alatt milyen kibocsátási értékek járulnak hozzá a termék elkészítéséhez. Ebbe a kimutatásba minden elképzelhető részlet belekerül a beszállítóktól kezdve a szállítmányozáson keresztül az előállítási folyamatig.

A jelentés négy alapvető területre fókuszált: éghajlatváltozási hozzájárulás, fosszilis energiahordozók felhasználása, földterület-használat és vízfogyasztás. Az adatok alapján a Beyond Burger 3.0 kilencven százalékkal kevesebb üvegházhatású gázkibocsátást generál, mint egy szokványos marhahúspogácsa. Továbbá 37 százalékkal kevesebb fosszilis energiahordozó szükségeltetik az előállításához. A legnagyobb különbség a földhasználatban és vízfogyasztásban mutatkozik, mindkét eredmény 97 százalékkal kevesebb, mint az állatból készült termék esetében.

A vállalat környezetvédelmi hatása nem másodlagos, sokkal inkább létezésünk indoka. Érthető, ha valakit letaglóz ennek a globális kihívásnak a mértéke. Sok lehetőség áll még előttünk

– mondta Ethan Brown, a Beyond Meat alapítója.

A fenntartható hamburger és a jó ESG-mutatók

A cég ESG-jelentése továbbra is megerősíti, hogy a vállalat pozitív módon befolyásolja az éghajlatváltozást és az állatjólétet. Emellett jó irányba mozdítja az általános egészséget, és a természetes erőforrások kiaknázását sem viszi túlzásba. A termékek folyamatos fejlesztésével és egészségesebbé tételével a Beyond Meat nagy szerepet vállal a globális élelmezési rendszerünk megreformálásában.

Egy friss kutatás arra a következtetésre jutott, hogy nem minden ultrafeldolgozott élelmiszer ugyanolyan egészségtelen. Sokan rettegnek a szótól – nem minden ok nélkül –, de fontos különbséget tenni a különböző feldolgozott élelmiszerek között. A Beyond Meat termékeit ugyanis sokszor éri az a vád, hogy a feldolgozottsági mértékük miatt biztosan károsak az egészségre. Habár a növényi hamburgerpogácsák nem képezik a teljes értékű növényi étrend szerves részét, a kutatások alapján nem úgy kell rájuk tekinteni, mint a húsos verziókra.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.