Az American Heart Association nonprofit szervezet „szívbarát” terméknek nyilvánította a Beyond Meat steakkészítményét. Ezzel pedig ez lett az első növényi alapú alternatív fehérjeforrás, egyben pedig az első steak is, ami a szervezet minőségellenőrzési plecsnijét viselheti a csomagolásán.
A környezetvédelemmel és klímaváltozással kapcsolatos híreket követők számára – de talán még azoknak is, akik csak elvétve futnak bele ilyen hírekbe – közismert tény, hogy a növényi alapú táplálkozás jár a legkisebb kibocsátással, bár vannak ennek ellentmondó eredmények is.
A növényi élelmiszerek jellemzően sokkal kevesebb víz-, valamint földhasználatot igényelnek, és az állattartás kiiktatásával az ezzel járó környezeti károkozásokat is – mint a talajdegradáció, a talajvízszennyeződés, az erdőirtások stb. – megspórolják.
De tekintettel arra, hogy feldolgozott élelmiszerekről beszélünk, sokan továbbra is ferde szemmel néznek a legújabb élelmiszer-ipari innovációkra.
A Beyond Steak mint innováció
Az American Heart Association (AHA) nonprofit szervezetet hat kardiológus alapította 1924-ben. Az egykor szerény méretű szerveződés ma az Egyesült Államok legnagyobb szív- és érrendszeri megbetegedések ellen küzdő egyesülete, majdnem 3.000 dolgozóval és 35 millió önkéntessel, támogatóval.
A szervezet „Heart-Check Food Certification” nevű programja azt a célt szolgálja, hogy az egészségtudatos vásárlók számára egyszerűvé tegye a mindennapi bevásárlást.
„Ha valaki meglátja a Heart-Check szimbólumát egy terméken, akkor egyből tudhatja, hogy az az étel megfelelt az American Heart Association tudományos kutatásain alapuló követelményeknek. Ez egy egyszerű és megbízható módja annak, hogy felismerjük a »szívbarát« termékeket, amelyek egy kiegyensúlyozott étrend részei lehetnek” – olvasható a szervezet honlapján.
Ezt a „szívbarát” termékhitelesítést kapta meg a Beyond Steak. A minősítést egy alapos vizsgálat előzte meg, hogy minden kétséget kizárhassanak a termék egészségügyi előnyeivel kapcsolatban. Ráadásul a Beyond Meat terméke az első növényi alapú húskészítmény, ami elnyerte ezt a pecsétet.
„Az American Heart Association közel száz éve azon fáradozik, hogy az emberek egészségesebb és boldogabb életet élhessenek. Ennek a hagyatéknak a részeként a Heart-Check jelzése az egészségtudatos vásárlásra történő buzdítás jelképe lett” – mondta Ethan Brown, a Beyond Meat ügyvezetője.
Mi is azon dolgozunk, hogy elérhetővé tegyük azokat a táplálkozási lehetőségeket, amelyek nem igényelnek megalkuvást sem az íz, sem a fenntarthatóság szempontjából. Ezzel az elismeréssel a Beyond Steak egy olyan hiteles csoport részévé vált, amelyek mindegyikét nyugodt szívvel fogyaszthatják az emberek, tudván, hogy ezzel jó döntést hoztak az egészségük számára
– folytatta.
Az előre darabolt kiszerelésben kapható steak egységnyi adagjában 21 g fehérje, 170 kalória és 1 g telített zsírsav található csupán, emellett nincsenek benne génmódosított hozzávalók, de koleszterin, hormonok és antibiotikum-származékok sem.
Ezzel a plecsnivel nem ért véget a Beyond Meat legújabb innovációjának díjnyerési sorozata. A termék áprilisban a Good Housekeeping Institute’s Nutrition Lab díját zsebelte be, amelyet ugyancsak nagyon szigorú ellenőrzési procedúra előzött meg. Előtte pedig a National Restaurant Association (Nemzetközi Éttermi Szövetség) díjazta a termék kreativitását és innovációját a 2023-as FABI Awarddal.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.