Most olvasott cikk
Vegán anyák, akik valódi állatszeretetre tanítják a gyerekeiket

Vegán anyák, akik valódi állatszeretetre tanítják a gyerekeiket

Anya és lánya - vegán szülők

Példamutató vegán anyák, akik igyekeznek mindent megtenni, hogy a gyermekeik is megtanulják az élet tiszteletét.

A vezető dietetikai szervezetek szerint a növényi étrend minden életkorban, minden ember számára tartalmaz minden tápanyagot. Ha pedig megtehetjük, hogy nem bántjuk az állatokat, miért ne tennénk?

Bár néha kihívásokkal teli a gyermeknevelés egy olyan világban, ahol bizonyos állatok csak tárgyaknak és haszonhozóknak számítanak, és a legtöbben azt tanultuk, hogy az állatokat meg kell enni, érdemes átgondolni – biztos helyes ez a felsőbbrendű szemléletmód?

Ezt a nézetet kérdőjelezik meg az alábbi csupaszív vegán anyák és boldog, egészséges gyermekeik.

Szilvi & Helka

Szilvi és Helka - vegán anyák és gyermekeik

Mióta vegán a gyermeked?

A fogantatás pillanatától kezdve, most 2.5 éves.

Vannak vagy voltak nehézségek az étkezésben?

Nehéz intézménybe íratni egy vegán gyermeket. Talán nem is a vegán ételekkel lenne a probléma, sokkal inkább azzal, hogy a gondozók hogyan kezelik a helyzetet.

Sokszor hallok olyat, hogy: “Sajnálom, te nem ehetsz ilyet, a szüleid nem engedik” vagy “Anya azt mondta, hogy te nem kaphatsz ebből” – amivel annyi a problémám, hogy azt sugallják a gyermeknek, hogy a szülő “hóbortja” miatt marad ki a gyermek valamiből.

Ez a későbbiekben már nem gond, hiszen egy iskolás gyerek már érti és el is tudja dönteni mit szeretne, de egy bölcsődés korú gyermek még nem.

Azt beszéltük meg a férjemmel, hogy amíg nem tud igazán döntést hozni addig vegánként neveljük a lányunk, de amikor már érti miről szól az egész, akkor tiltani nem fogjuk, ha esetleg az iskolában enne mást. Persze itthon csak vegán ételek készülnek.

Úgy gondoljuk, hogy a növényi étrend a legjobb és legegészségesebb – így furcsa lenne pont a gyermekünket nem így táplálni.

Az étvágyával semmi gond nincsen. Néha ő is válogat, ez életkori sajátosság, de örömmel eszik mindent, amit mi is eszünk. Imádja a zöldségeket, gyümölcsöket, és ha rajta múlna, azt enne egész nap nyersen. Még a Mikukástól is almát kért. 🙂

Szokott a vegánságról beszélgetni másokkal? Ha igen, miket mond róla?

Egyelőre még nem, vagy ha igen, akkor csak annyit mond: “Én vagyok a vegán”. 🙂

Egy beszélgetésünk alkalmával ez nagyon megmaradt benne, azóta néha emlegeti másoknak is.

Milyen a kapcsolat emiatt a családdal? Vannak konfliktusok, titokban hússal etetős próbálkozások?

Szerencsére nem. Féltünk tőle, hiszen nem vegán a család többi része, de nagyon figyelmesek és sosem éreztetik, hogy mások lennénk a gondolkodásunk miatt.

Mit javasolsz azoknak az anyáknak, akik szeretnék a gyermekeiknek is megtanítani a növényi étrendet és a veganizmust?

Edukálják magukat. Olvassanak, kutassanak, több ország dietetikai szervezeteinek ajánlását is olvassák el. Keressenek jó példákat, hogy ha az emberek rosszallása, edukálatlansága miatt meginognának, tudjanak kihez fordulni. Merjenek tanácsot kérni, és ha tehetik, válasszanak olyan gyerekorvost, aki támogató.

Ha tudjuk mit miért teszünk és tisztában vagyunk a következményekkel (jelen esetben a növényi étrend velejárójával) akkor sokkal magabiztosabban lehet vegán gyermeket nevelni.

Én úgy gondolom, egy szülőnek fontos lenne tudnia az ételek tápanyagtartalmát, miben milyen vitamin van, milyen fehérjeforrások vannak. Ezt minden szülőnek illene tudnia egy bizonyos szintig – nem csak vegán szülőknek.

 

Anita & Bence

Kasza Anita vegán anya

Mióta vegán a gyermeked?

A most 10 éves fiam 2018. márciusa óta vegán. Az én példám alapján döntött így, saját döntése volt. Egyik napról a másikra hozta meg ezt a döntést úgy, hogy előtte a rántott hús volt a kedvenc étele.

Elmondtad neki, hogy miért vagytok vegánok? Ha igen, hogyan csináltad és hogyan reagált rá?

Sok évvel ezelőtt én egészségügyi okokból fokozatosan kezdtem a teljes értékű növényi étrendre váltani, és eközben folyamatosan ébredtem rá arra, mit is művelnek valójában az állatokkal. Egyre inkább azonosultam a vegánság eszméjével.

A fiammal már régen is sokat beszélgettünk erről, de a valódi kiváltó ok, ami az egyik pillanatról a másikra megváltoztatta a hozzáállását az állatokhoz, az egy 5 perces videó volt a Csir Kevinen, amiért nagyon hálás vagyok.

Amikor ezt a videót megnézte, eldöntötte, hogy soha többé nem eszik semmit, ami állatból származik, és ez azóta is így van.

Vannak vagy voltak nehézségek az étkezésben?

Nagyon sok nehézségbe ütköztünk. A fiam elég válogatós, sok zöldséget nem, vagy csak bizonyos formában hajlandó megenni, és ragaszkodik a megszokott ízekhez.

Megtanultam az ételeket úgy elkészíteni, ahogyan ő szereti, a húst gyakran helyettesítem tofuval (pl. bakonyi tofu szójatejfölösen), hüvelyesekkel (pl. lencse bolognai) vagy olajos magvakkal (pl. diófasírt).

A fiam onnantól kezdve, hogy vegán lett, nem tudott az iskolában étkezni, mivel a vidéki állami iskola sajnos nem képes biztosítani ezt az étkezést számára. Így a tízórait és az uzsonnát mindig csomagoltam neki, az ebédet pedig időre bevittük neki az iskolába.

Ma már az ebédet itthon fogyasztja el, mert a délutánokat úszóedzéssel tölti. A folyamatos ételkészítés persze sok-sok idő és energiaráfordítással jár részemről, de nagyon büszke vagyok rá, és örömmel tölt el, hogy az osztálytársaival ellentétben soha nem beteg.

A másik nehézséget a szüleim hozzáállása okozta. Ők sajnos még most sem tudják teljesen elfogadni, hogy vegánok vagyunk, de a kezdetekhez képest már sokat javult az elfogadásuk.

Szokott a vegánságról beszélgetni másokkal? Ha igen, miket mond róla?

Én azt vettem észre, hogy bár nagyon ragaszkodik a vegán életmódhoz, nem szívesen beszél róla, mert tart tőle, hogy a többiek kirekesztik.

Próbálom őt segíteni, de ehhez talán még időre van szüksége.

Sportol valamit? Ha igen, van valami kiemelkedő eredménye?

Igen, leigazolt úszó idén szeptember óta, heti 5 úszóedzése van. Eddig a legjobb eredménye mellúszásban a megyei 6. helyezés. Nagyon szeret úszni.

Milyen a kapcsolat emiatt a családdal? Vannak emiatt konfliktusok, titokban hússal etetős próbálkozások?

Ahogy már említettem, a szüleim számára nehéz elfogadni a vegán életmódunkat. A kezdetekben sokszor bepróbálkoztak Bence fiamnál mindennel, de nem jártak sikerrel, a fiam nagyon kitartó.

Édesapám sajnos vadász, de most már ő is elfogadta, hogy a lánya és az unokája soha többé nem szeretne húst enni.

Mit javasolsz azoknak az anyáknak, akik szeretnék a gyermekeiknek is megtanítani a növényi étrendet és a veganizmust?

Nagyon fontos a személyes példamutatás szerintem, valamint megtanítani a gyereket az empátiára. Arra, hogy például egy pók is képes érezni, és ahelyett, hogy bántanám, ha meglátom például zuhanyzás előtt a zuhanyzótálcán, egy wc papír darab segítségével óvatosan kiteszem a lakásból.

Nagyon jók a tanító jellegű videók, amelyek segítik a “felébredést”. És ami szintén nagyon fontos: meg kell tanulni finom növényi ételeket készíteni a gyermek ízlésére szabva.

Leginkább ezeket tudnám javasolni a szülőknek. Mindenkinek nagyon sok sikert és kitartást kívánok hozzá! Mert igazán megéri!

 

Anikó & Artúr

Gacsó Anikó & Artúr - vegán anya és gyerek

Mióta vegán a gyermeked?

Nem teljesen vegán, de én vegánul nevelem. Kb. 3,5 éve állt át. Akkor volt 3 éves.

Elmondtad neki, hogy miért vagytok vegánok? Ha igen, hogyan csináltad és hogyan reagált rá?

Persze, gyakran beszélgetünk erről. Mindig a korának megfelelő szinten. Általában a kérdései alapján válaszolok. Húst ő sosem evett, nem volt cirkuszban sem, tehát voltak olyan dolgok, amik eleve így voltak természetesek számára. De alapvetően azt csak mostanában, 6 éves kora körül kezdtem látni, hogy empatikus az állatokkal.

Vannak vagy voltak nehézségek az étkezésben?

A zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek 90%-át imádja, úgyhogy ilyen gondunk nincs. Más gyerekekhez képest elég jó evő. A közösségben étkezését is mindig megoldottuk. Az oviba itthonról vittük az ételét, most pedig vegán szemléletű tanulócsoportba jár, ahol alap a növényi étkezés is.

Szokott a vegánságról beszélgetni másokkal? Ha igen, miket mond róla?

Igen, szokott. Általában azt mondja, hogy egy 10 perces finom ízért nem szabadna állatokat ölni, és hogy mindennek van vegán megfelelője, ami ugyanolyan finom. Ezt már több ismerőstől hallottam vissza, hogy a fiamtól hallották. Ő meg nyilván tőlünk.

Vannak abszolút kedvenc vegán ételei? Ha igen, mik azok?

Mivel minden étel vegán nálunk, az összes kedvence vegán. Amit nagyon szeret, az a paradicsomleves, a pirított tofukockák, a mogyoróvajas-banános kenyér, az olajbogyós pizza, zöldborsófőzelék, karfiol- és brokkoliételek minden mennyiségben.

Sportol valamit? Ha igen, van valami kiemelkedő eredménye?

Eredményekért, versenyzésért nem szeretnénk hordani sportolni, de sokat mozog, focizik, mászókázik, és minden mozgásban nagyon ügyes. Szálkás izmos, főleg a combja.

Milyen a kapcsolat emiatt a családdal? Vannak emiatt konfliktusok, titokban hússal etetős próbálkozások?

Vannak konfliktusok a nagyszüleivel, de azt hiszem, nekünk alapvetően mázlink van velük. A nagymama remek vegán ételeket és tortákat készít, és ha átmegyünk, akár ünnepre, akár csak hétköznap, más nem is kerül az asztalra, csak növényi ételek.

Húst egyébként ők sem esznek, de ha pl. iskolaszünetben náluk van a kisfiam hosszabb ideig, akkor azért egy-egy rántotta vagy joghurt becsúszik. Ilyenkor természetesen nem vagyok boldog.

Mit javasolsz azoknak az anyáknak, akik szeretnék a gyermekeiknek is megtanítani a növényi étrendet és a veganizmust?

Tartsanak ki! Nem könnyű gyerekkel, sőt, piszok nehéz időnként, főleg, ha közösségbe jár, de mind tudjuk, hogy a jó úton járunk.

 

Melinda & Hanna

Melinda & Hanna - vegán anya és gyermek

Hány éves a gyermeked és mióta vegán?

A kislányom 21 hónapos jelenleg, és születése óta növényi étrenden van.

Szoktál neki beszélni az állatokról/veganizmusról? Ha igen, hogy hozod szóba a témát?

Az állatokról sokat mesélek neki, olvasgatunk róluk, magyarázok az ő szintjén, ezeket nagyon szereti. A veganizmust nem érintettem neki, egyelőre kicsinek érzem őt ehhez, hogy megértse a lényegét. Az állatok tiszteletére és szeretetére tanítom.

Vannak vagy voltak nehézségek az étkezésben?

A hozzátáplálásnál ütköztünk nehézségekbe, de ez később rendeződött. Utána már szívesen kóstolgatott bármit, amit adtam neki. Pár hónapja eszik láthatóan többet bármiből is, azelőtt csak csipegetett – szoptatás mellett nem aggódtam emiatt.

Mik a kedvenc ételei?

Amit nagyon szeret jelenleg, az a tésztás ételek, bulgur, hummusz, mogyoróvaj, zabkása, banán, borsó, avokádó és az édesburgonya. Ezek bármikor jöhetnek nála. A leveseket is imádja.

Milyenek az eredményei és milyen a kapcsolatotok az orvossal?

Az eredményei kitűnőek, szépen fejlődik, okos, értelmes kislány. Beteg még sosem volt, kivéve pár napos orrfolyást és a védőoltás utáni hőemelkedést.

A gyermekorvosunk mindig megdicséri, hogy milyen kis “husis”, szép combja van, aranyos és vidám kislány. És ami még fontosabb, hogy egészséges is.

Mit javasolsz azoknak az anyáknak, akik szeretnék a gyermekeiknek is megtanítani a növényi étrendet és a veganizmust?

Azt javaslom, hogy elsődlegesen ők maguk higgyenek a veganizmusban, és mutassanak jó példát. Ez kortól függetlenül minden gyermek számára hasznos, hiszen a kisebbek anyjukat követik, míg a nagyobbak kérdéseket tesznek fel, érdeklődnek, az idősebbek pedig jó esetben elgondolkodnak édesanyjuk tettein.

Jó ötletnek tartom bevonni őket a folyamatba, akár már kiskoruktól kezdve. Sosem késő természetesen, de minél hamarabb kezdjük el tanítani őket, annál biztosabb alapokra építkezhetünk később.

Vigyük el őket piacozni és mutassuk meg honnan származik az étel. Menjünk el velük az erdőbe, gyümölcsösbe, hogy lássák mennyi munka, verejték, élmény, s történet van egy-egy finomság mögött. Főzzünk közösen.

Nem kell minden nap, de egy héten egyszer egy napot rá lehet szánni, hogy ők is segítsenek egy-egy fogás megalkotásában. Ne törjük le kíváncsiságukat, hisz az ad nekik kellő képzelőerőt, kitartást, bátorságot és küzdelmet!

Nézzünk inkább fel rájuk, hisz nekik megvan, ami bennünk egyre csekélyebb. Tiszteljük őket azért, hogy szomjazzák a tudást.

Ezenkívül meséljünk nekik arról, mi hogyan látjuk a világot, mint élünk, milyen elvek mentén. Ez amúgy is szükséges szerintem, függetlenül a veganizmustól, hiszen a családi értékeket, szokásokat, hagyományokat ismerik meg általa gyermekeink.

Rengeteg könyv és dokumentációs anyag van, amit életkorukhoz mérten tudunk átadni nekik. Egy dolgot mindenképp fontosnak érzek kiemelni: sose erőltessük rájuk az akaratunkat! Ha nem fogadják el sem szabad erőszakot alkalmaznunk, azért sem, mert azzal pont hátat fordítunk elveinknek, mely által hiteltelenné válunk, arról nem is beszélve, hogy a túlzott erőlködés jóra sosem vezet.

Elfogadás és türelem szükséges, akkor is, ha az életmód nem változik, én ebben hiszek, s igyekszem így cselekedni.

Dorka & Nina & Liza

Keszler Dorka vegán anya

Mióta vegánok a gyermekeid?

Születésük óta. A nagyobb lányom 2017. szeptemberében született, a kisebb még csak anyatejes.

Elmondtad neki, hogy miért vagytok vegánok? Ha igen, hogyan csináltad és hogyan reagált rá?

Minden adandó alkalommal beszélgetünk róla. Például, ha nem kap meg valamit, akkor elmagyarázom neki: ezt nem vesszük meg, mert bocitej van benne, ami nem vegán. Bántja az állatokat, és mi nem csinálunk ilyet.

Mennyire mozgékony/aktív?

Egész nap az idegeimen táncol, az ágyon ugrál és a kutyával fogócskázik. Mindezekben kétéveshez méltóan fáradhatatlan.

Vannak vagy voltak nehézségek az étkezésben?

Jó evő, jó erőben és jó súlyban van. Bízunk benne, nem erőltetem, nem számlálom mit eszik. A kedvenc ételei a brokkoli, tofu, paradicsom, tészta, diákcsemege. Ebben a listában nagyjából minden benne is van, amire szüksége lehet, de amúgy sem válogat. Természetesen B12-t pótolunk, és emellett még szoptatom is.

Mit javasolsz azoknak az anyáknak, akik szeretnék a gyermekeiknek is megtanítani a növényi étrendet és a veganizmust?

Ne stresszeljenek rá. Ha a gyerkőc még kisebb, akkor először legyél benne biztos, hogy te miért választod a veganizmust, és hogyan fogod ezt kivitelezni, utána meséld el neki.

Ha már nagyobb gyerekről van szó, akkor ismerkedhettek együtt az okokkal és a megoldásokkal (állatjog, táplálkozási alapelvek, receptek). Legyetek rá felkészülve, hogy eleinte a gyermeknek és a környezetének is sok kérdése lehet.

Minden olyan kérdés, amivel kapcsolatban kétségek támadnak benne vagy benned, megválaszolható, csak rá kell keresni alaposan, vagy tapasztaltabb vegánok segítségét kérni. Mindenkinek más útja van, de bárki képes vegánná válni!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.