Most olvasott cikk
Ha több zöldséget és gyümölcsöt eszünk, az felér 4000 plusz lépéssel naponta

Ha több zöldséget és gyümölcsöt eszünk, az felér 4000 plusz lépéssel naponta

A gyümölcsökről és zöldségekről eddig is mindenki tudta, hogy az egészséges étrend meghatározó összetevői, de egy új kutatás kapcsán most az is kiderült, hogy a fizikai kondíciónkat is javíthatja, ha minél többet eszünk ezekből az élelmiszerekből.

Ha valaki nagyon nem szeret gyalogolni, egyen több gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonákat. Nagyon leegyszerűsítve – és persze kellő iróniával fűszerezve – akár így is össze lehetne foglalni annak az új kutatásnak az eredményét, ami az egészséges étrend és a fittség között keresett kapcsolatot.

A kutatás, amely a European Journal of Preventive Cardiologyban jelent meg, a kardiovaszkuláris megbetegedések közös kiváltó okait keresi. Összesen 2380 résztvevőt vontak be a vizsgálódásba, akiknek átlagéletkora 54 év volt, és valamivel több mint az alanyok fele (54 százalék) volt nő.

A magas intenzitású fizikai feladatok mellett mindenkinek ki kellett töltenie egy kérdőívet, ami az étkezési szokásairól szolgáltatott átfogóbb képet. Az egyes táplálkozási sémákat két különböző értékrendszer mentén pontozták, amiről elég annyit tudni, hogy a magasabb pontszámot elért étrendek több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat, magvakat, hüvelyeseket, halat és egészséges zsírokat tartalmaztak, míg a vörös húsoknak és az alkoholnak nem jutott bennük túl sok szerep.

Miután a kutatók nemre, életkorra, az átlagosan bevitt tápértékre, dohányzásra, vérnyomásra stb. kontrollálták az adatokat, azt az eredményt kapták, hogy az egészségesebben táplálkozók (magas pontszámot elért étrendet követők) jobb fizikai kondícióban voltak. A különbség pedig nagyjából annak felel meg, mintha valaki naponta 4000 plusz lépést tenne.

Ez a kutatás az egyik legátfogóbb és legbiztosabb bizonyítéka annak, hogy az egészséges táplálkozás jobb állóképességet eredményez. Az állóképességben megfigyelhető különbség, amit az egészségesebb étrendet követőknél tapasztaltunk, hasonló ahhoz, mintha valaki négyezerrel több lépést gyalogolna naponta

nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Michael Mi.

További elemzések azt mutatták, hogy az egészségesebben táplálkozó résztvevők emésztése jobb, ez pedig hozzájárulhat ahhoz is, hogy a fizikai feladatvégzés során jobban teljesítettek.

Dr. Michael Mi felhívta a figyelmet arra is, hogy ez egy nagy méretű, megfigyelésen alapuló kutatás, és a pontos összefüggések megállapításához további vizsgálatok kellenek. Nem zárható ki a fordított összefüggés sem, vagyis hogy nem az étrend okozta a jobb állóképességet, hanem a jobb állóképességgel rendelkezők inkább egészségesebb étrendet követnek.

A kizárólag növényi alapú étrend tudományos forrásokra támaszkodó egészségügyi előnyeiről ebben a cikkben számoltunk be részletesen.

(VegNews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.