Most olvasott cikk
Hogyan neveljünk zöldségevő gyerekeket?

Hogyan neveljünk zöldségevő gyerekeket?

Hogyan nevelj gyümölcs és zöldségevő vegán gyerekeket

A szülők elég régóta kísérleteznek azzal, hogy minél egyszerűbben rábírják a gyereküket arra, hogy több zöldséget fogyasszanak: a gabonafélékbe elrejtett spenót, vagy krokettel kevert zöldségek jól ismert módszerek arra, hogy a növendék több leveles zöldséget, répát vagy brokkolit egyen.

A szakértők szerint nem elég, hogy ezekkel a trükkökkel csak kevés zöldséget tudunk az utódokba erőltetni, még ronthatunk is a helyzeten. Ennek a stratégiának az alkalmazása azt feltételezi, hogy a gyermekünk nem szeretheti önmagában a kelkáposztát vagy a brokkolit, így ha erre a módszerre támaszkodunk, akkor nagy valószínűséggel nem is fogja megkedvelni ezeket az ételeket.

„Ha a gyerekeknek nem adjuk meg a lehetőséget, hogy tényleg megismerkedjenek a zöldségekkel – hogyan néznek ki, milyen valójában az ízük és az állaguk -, akkor nem is kapnak esélyt arra, hogy megeddzék az ízlelőbimbóikat.”

– fejtette kis Dr. Natalie Muth gyermekorvos, az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiájának szóvivője.

„A célunk az, hogy egészséges ételek fogyasztására tanítsuk a gyerekeket, segítsünk nekik abban, hogy megszeressék és előnyben részesítsék az egészséges ételeket.”

Tudniuk kell, mi az egészséges

Az Amerikai Szívbetegek Szövetségének elnöke a növényi étrendnek köszönheti az életét

Ez megköveteli először is azt, hogy tudják, hogyan néznek ki ezek az egészséges ételek és milyen az ízük.

„A legtöbb szülő azokkal az ételekkel eteti a gyerekét, amelyre a vállalatok azt mondják, hogy gyermekeknek való étel, és nem veszik észre, hogy ezzel ártanak a gyermekük egészségének”

– mondta Dr. Nimali Fernando, virginiai gyermekorvos.

A gyermekkori elhízás mögött gyomor- és bélrendszeri problémák, viselkedési gondok és nem megfelelő étkezési szokások is állhatnak.

„Ezek a hatások az átlagos “gyermekbarát” étrendből fakadnak, amellyel nehéz megbirkózni gyermekorvosként, mert túlságosan elterjedtek az ezzel kapcsolatos tévhitek.”

A kereskedelmi forgalomban kapható márkák közül, ő a Fresh Bellies nevű terméket ajánlja, amely gyümölcspürét és zöldségeket árul. A gyümölcs- és zöldségszeletek különböznek egymástól, így nem egy összekevert gyümölcs-zöldség smoothiet kapunk, amelyet a legtöbb ezzel foglalkozó ételmárka kínál.

A vállalat alapítója és ügyvezető igazgatója így nyilatkozott a zöldségek-gyümölcsök leturmixolásáról:

„A gyerekek sosem tanulnak meg így zöldségeket vagy gyümölcsöket fogyasztani. Ezzel csak a gyümölcscukor fogyasztását tanítjuk meg nekik.”

Újszülöttként és korai gyermekkorban a leginkább nyitottak az emberek arra, hogy új ízeket tanuljanak meg. Ebben a fejlődési szakaszban lesznek kritikusak velük szemben, így fontos ezek széleskörű megismertetése.

Ez különösen igaz a keserű és nem annyira kifinomult ízekre, amelyeket a zöldségeknek tulajdonítunk, és amelyekről a szülők azt feltételezik, hogy a gyermekük valószínűleg nem fogja szeretni őket.

Gyermekek vs. zöldségek - hogyan egye a gyerek a zöldséget
vikvarga / Pixabay

Ha a gyermekünk ebben a korban elmulasztja a találkozást ezekkel az ízekkel, akkor nehezebben fogja elfogadni ezeket később, azonban ez sem lehetetlen küldetés. Mindenképpen meg kell próbálni a gyerekekkel későbbi korban is megismertetni a zöldségeket, hiszen ez meghatározza az étkezési szokásaikat egy egész életre.

A gyerekek természetükből adódóan ahhoz ragaszkodnak, amiket már ismernek, félelemmel és elutasítással fordulnak új dolgokhoz, és ez az ételre is igaz.

De ha egy étellel kapcsolatban újra és újra tapasztalatokat szereznek, még ha csak látják is azt, akkor az ismerősnek tűnik majd, amely azt jelenti, hogy sokkal inkább hajlandóak lesznek megenni azt, vagy legalább kipróbálni.

„Kezdetnek elég, ha elhitetjük, hogy ezek az ételek nem újdonságok”

– mondta Stephanie Anzman-Frasca a Buffaloi Egyetem gyermekorvosa és viselkedési szakértője.

„Ha fokozatosan ismertetjük meg a gyermekekkel a zöldségeket, akkor ezzel segíthetünk abban, hogy túltegyék magukat az új dolgokkal szembeni normális ellenálláson.”

Ha egyszerűen csak megmutatjuk a gyermekeinknek az új ételeket, azzal növeljük az esélyét annak, hogy megkóstolják azt. Nem garancia arra, hogy ízleni fog nekik, de sokat elérhetünk vele.

Így etesd meg a zöldséget a gyerekkel

1. Egyetek közösen

Egyél közösen a gyermekeiddel a családi asztalnál
Monkey Business Images

Azok a gyerekek, akik rendszeresen olyan családi körben vacsoráznak, ahol pozitív atmoszféra veszi körbe őket, több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, és ezzel együtt kevesebb cukros üdítőt és olajban sütött ételt esznek. Ezenfelül évekkel később jobb fizikai és mentális állapotot tudhatnak magukénak.

„Ha a gyerek mindig kap a családi asztalnál egy alternatív opciót, azzal azt tanulja meg, hogy bármikor ehet valami ízletesebbet. Ha azonban nem főzünk neki külön, akkor egy idő után meg fogja enni, amit elé teszünk”

– fejtette ki Dr. Fernando.

A gyermek ízlésének kifinomítása időt vesz igénybe – ez idő alatt azonban nem fognak éhezni. A gyermekek számára nem szükséges annyi étel, amennyit a szülők gondolnak.

„A gyerekek jobban tudják, hogy mennyit kell enniük a fejlődéshez. A legjobb dolog, amit szülőként tehetünk, hogy változatos étrendet kínálunk számukra napi szinten.”

Ha olyan ételeket kínálunk, amelyből bárki szabadon vehet az asztalnál – egyszerűek is lehetnek, mint koktélparadicsom, vagy szeletelt répa -, azzal megengedjük a gyermekünknek, hogy döntést hozzon arról: mit szeretne és mit nem szeretne megenni anélkül, hogy arra nevelnénk; külön étel kell számára.

2. Ne rontsuk el az étvágyát

Ahhoz hogy nyitottá tegyük a gyereket arra, hogy új ételeket próbáljon ki, szükséges, hogy éhesen üljön le az ebédlőasztalhoz. Dr. Fernando szerint gyakran nem hagyjuk, hogy a kisgyerek éhes legyen.

„Mindig készenlétben van egy „jutalomfalat” arra az esetre, ha sírnának, vagy ha lehorzsolnák a térdüket.”

Ez nehezebbé teszi azt, hogy élvezzék a vacsorát, mivel nem elég éhesek. Ha pedig a szülők egy gyermekbarát fogással is készülnek, akkor azért fognak belőle enni, mert finom az íze, nem pedig azért, mert szükségük van rá.

3. Hagyjuk, hogy a gyerek játsszon az étellel

Játszik a gyerek az étellel - nyugodtan

A „Neveljünk egészséges és boldog gyereket” társszerzője, Melanie Potock gyermekorvos szerint az étel elfogadása nem mindig abban nyilvánul meg, hogy a gyermek elfogyasztja azt. Javasolja, hogy hagyjuk, hogy a gyerek a szeletelt tökből várat építsen, vagy vágjunk félbe egy céklát, hogy a gyerekünk tetoválást rajzoljon vele magának egy spárgát használva ecsetként.

Ha végzett, akkor megmoshatjuk az ételt, és felhasználhatjuk, hogy ne menjen kárba. Ez segít, hogy kevésbé érezze idegennek az ételt.

„Kicsit közelebb kerülünk ahhoz, hogy majd megkóstolja és megszeresse az egészséges fogásokat”

– mondja Dr. Fernando.

Ha az új ételt olyannal párosítjuk össze, amelyet a gyerek már ismer, az egy újabb stratégia lehet. Új zöldséget tálaljunk egy már ismert mártogatóssal, vagy tegyünk paprikát egy már ismert fogásba. Így nagyobb rá az esély, hogy a gyerek önmagában is megszereti a paprikát.

4. Kérjük a gyerekek segítségét a konyhában

Ha hagyjuk, hogy gyermekünk segítsen a konyhában, akkor azzal nyitottabbá tehetjük őket az ételek iránt. Izgalmas tapasztalat lehet, ha hagyjuk, hogy a gyerek süsse meg a répát, majd szolgálja fel azt.

„Ha a gyerek teszi az asztalra a tányért, akkor nagyon büszke arra az ételre, ami benne van. Fontos, hogy az asztalnál lévők is elismerjék az ételt. Egy-két bók arról, hogy milyen szépek a répák, vagy a díszítés.”

– fejti ki Ms Potock.

„Ez sokkal hatásosabb, mintha azt kérdeznénk, hogy „most már ugye megeszed a répát?”. Ehelyett ismerjük el, hogy mit tudnak készíteni a gyermekeink.”


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.