Ez az egyszerű mangós pohárkrém egyszerre krémes, édes és frissítő, ráadásul hozzáadott cukortól mentesen is elkészíthető.
A mangós pohárkrém bármilyen alkalomra megfelelő lehet, akkor is, ha csak egy gyors, délutáni frissítő édességre vágysz, és akkor is, ha a vacsoravendégeidet nyűgöznéd le egy mennyei desszerttel.
Hozzávalók:
2 adaghoz
- 200 g érett mangó kockázva*
- 100 g konzerves kókusztej/kókuszkrém**
Opcionális hozzávalók:
- agávészirup, ha édesebben szeretnéd
- vegán keksz durvára törve a pohárdesszert aljára vagy tetejére
- pirított kókuszchips a tetejére
*lehet friss vagy fagyasztott, ha az utóbbi, elkészítés előtt legalább 30 perccel vedd ki a fagyasztóból és hagyd a pulton kissé kiolvadni
**leginkább a magasabb zsírtartalmú változatot ajánljuk és nem a lightot, felhasználás előtt pedig legalább egy 1-2 órára tedd hűtőbe, hogy a szilárd és a vizes része a kókusztejnek különváljon
Elkészítés:
- A megpucolt és felkockázott mangót halmozd turmixgépbe vagy késes aprítóba és add hozzá a kókuszkrémet (ha eleget hűtötted, akkor a vizes része elvált a krémtől, ehhez a recepthez a tetején található sűrű részt használd), majd mixeld krémes állagúra. (Ha végeredményként nem csak egy krémet akarsz kapni, opcionálisan félretehetsz pár mangókockát, amit majd a krémhez keversz.)
Tipp: ha pohárkrém helyett egy hűsítő fagylaltra vágynál inkább, akkor használj fagyasztott mangót és ne hagyd kiolvadni felhasználás előtt. - Ha édesebb szájú vagy, adhatsz hozzá kis agávészirupot az édesebb ízért, de mindenképp kóstold meg előtte, hogy szükséges-e.
- A tálalást az opcionális hozzávalók mérlegelése vagy kiegészítése után alakítsd kedved szerint. Egy ajánlott tálalás: egy borospohár aljába tegyél durvára tört kekszet és öntsd rá a mangós krém felét, majd a tetejét díszítsd pirított kókuszchipsszel.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.