Így készül a kölessajt

A kölessajt elkészítése nagyon egyszerű és számtalan módon variálható. Most egy alapreceptet mutatunk be, és adunk pár ötletet, hogyan teheted még izgalmasabbá. 

Bár önmagában is nagyszerű, a következő kombinációkat mindenképp érdemes kipróbálni vele: kapros-diós, füstölt fűszerpaprikás, fokhagymás-aszalt paradicsomos, egész köményes és rozmaringos vagy egyéb zöldfűszeres. Ha nagyobb adagot készítesz, akkor több ízben is kipróbálhatod, ha a krémesítés után kisebb részekre osztod.

Hozzávalók:

  • 300 g köles
  • 100 g kókuszzsír
  • 50 g sörélesztőpehely
  • 1 friss citrom leve
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

  1. A kölest főzd meg háromszoros mennyiségű (300 gramm köles esetében ez kb. egy liter) sós vízben, majd ha már elfőtte a levét, ellenőrizd, hogy megpuhult-e. Ha nem, akkor pótolj még hozzá vizet.
  2. Ha megfőtt, öntsd hozzá a kókuszzsírt, és miután az felolvadt, jöhet a sörélesztőpehely és a citrom. Keverd el alaposan, itt ízlés szerint adhatsz még hozzá tetszőleges fűszereket, pl. fokhagymaport, fűszerpaprikát vagy folyékony füstöt.
  3. Zárd el alatta a lángot, és botmixerrel krémesítsd a masszádat, majd töltsd tetszőleges formákba.
  4. Hűtőben tárolva, körülbelül egy hétig friss marad. 

Bónusztippek:

  • Ha friss kaprot, rozmaringot, köménymagot, aszalt paradicsomot vagy durvára vágott diót tennél bele, azt a krémesítés után keverd hozzá a masszához és utána töltsd a formába.
  • Már így is fogyasztható „krémsajtként”, de minél több nap telik el, annál jobban összeérnek benne az ízek és egyre szilárdabb és szeletelhető állagú lesz. Érdemes nagyobb adagot készíteni és kivárni ezt a fázist is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.