Most olvasott cikk
Ha ezt a törvényt megszavazzák, akkor tiltott lesz a kutyahús fogyasztása Koreában

Ha ezt a törvényt megszavazzák, akkor tiltott lesz a kutyahús fogyasztása Koreában

Az új szabályozás egy olyan időpontban született meg, amikor a közvélemény döntő többsége ellenzi a kutyák étkezési célokra történő intenzív tenyésztését és lemészárlását. A koreai lakosság nagy része nem fogyaszt kutyahúst, sőt, bizonyos értelemben véve már most törvénybe ütközik a kutyák fogyasztása, de az országban továbbra is körülbelül egymillió állat szenved ebben az iparágban.

Jeoung-ae Han, a dél-koreai Demokrata Párt tagja nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely teljesen megszüntetné a kutyahús kereskedelmét, bezáratná a kutyatenyésztő farmokat, a vágóhidakat és megtiltaná a kutyahús árusítását.

A törvényjavaslat – amelynek Special Act a neve – nemcsak az intézmények bezárását és a kereskedelem megszüntetését helyezi kilátásba, de támogatást is nyújtana a kutyatenyésztőknek anyagilag, illetve átképzési programokkal is.

A javaslat kidolgozásában hatalmas szerepe van a HSI/Koreának (Humane Society International), akik hosszú évek óta azon dolgoznak, hogy megszűnjön ez a szükségtelen ipar az országban. Models for Change programjuk a törvényben javasoltakhoz hasonlóan segítséget nyújt azoknak, akik úgy döntenek, leszámolnak a kutyatenyésztéssel. A szervezetnek ezzel a módszerrel már 18 tenyészetet sikerült bezáratnia.

Az élelmiszer-biztonsági törvény alapján a kutyahús nem is számít ételnek, tehát ez a kegyetlen iparág már most is törvénytelenül működik. Vagyis elengedhetetlenül fontos, hogy a Special Act tervezetet törvénybe iktassák, hogy megszűnjön a kutyák tenyésztése, mészárlása és a húsuk fogyasztása. A kutyahús nemcsak szükségtelen szenvedést okoz, de közegészségügyi kockázatot is hordoz a nem higiénikus körülmények miatt. Mielőbb be kell iktatnunk ezt a törvényt, hogy megszűnjön ez az ipar.

nyilatkozta Han a törvényjavaslat kapcsán.

A koreaiak nagy része nem eszik kutyahúst

Az ország nagy része egyébként sem fogyaszt, vagy akar fogyasztani a jövőben kutyahúst, és sokan támogatják a törvényi tiltást, így a közvélemény meggyőzése nem jelenthet gondot, ráadásul sok politikus is támogatja a törvényjavaslatot.

Annak ellenére, hogy már 2021-ben felállt egy munkacsoport, aminek a feladata az ipar megszüntetésének előremozdítása lett volna, továbbra is körülbelül egymillió kutya szenved az országban a több ezer tenyésztőtelep egyikén. Ezek az állatok apró vasketrecekben, megfelelő víz és élelem, valamint gyógyszerek és állatorvosi kezelés nélkül kénytelenek létezni. A fertőzések mindennaposak, ahogy az unalom miatt bekövetkező összecsapások is.

Az sem ritka, hogy a vágásra érkező állatokon még ott van a nyakörv, vagyis nemcsak fogyasztásra tenyésztett kutyák, de kóbor háziállatok is áldozatul esnek ennek a barbár hagyománynak.

Ha elfogadják a törvényt, akkor a tenyésztésre és vágásra vonatkozó tiltások öt év múlva lépnének hatályba. Az ipartól elpártoló gazdák pedig a HSI/Korea Model for Change programjához hasonlóan minden támogatást megkapnak majd, hogy új karriert építhessenek egy másik ágazatban.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.