Most olvasott cikk
A változatos élővilág pozitívan hat az általános jóllétünkre

A változatos élővilág pozitívan hat az általános jóllétünkre

Egy új tanulmány számos különböző jellemző alapján vizsgálta, milyen hatással van az emberekre a változatos biodiverzitás. A különböző fajok által nyújtott pozitív élettani hatások akár komoly közegészségügyi költségcsökkentést is jelenthetnek, persze csak akkor, ha nem pusztítjuk ki őket.

A Nature Sustainability tudományos folyóiratban megjelent tanulmány alapján kijelenthető, hogy számos olyan ingerrel találkozhatunk a természet lágy ölén tett látogatásunk alkalmával, melyek különböző érzékszerveinkre hatva ugyan, de többnyire pozitív módon befolyásolják a közérzetünket és általános jóllétünket.

A University of Kent munkatársai által készített tanulmány célja az volt, hogy kiderítse, egészen pontosan milyen szerepe van a biodiverzitásnak, illetve egy jól működő ökoszisztémának az emberi jóllét és mentális egészség vonatkozásában.

A tanulmány bevezetésében leírják, hogy a zöld területek egészségre gyakorolt hatása vitán felül áll – ezt számos kutatás alátámasztja –, de a legtöbb ilyen tanulmány homogén területként kezeli a zöld felületeket, pedig számos különbség figyelhető meg az ilyen területek között, de akár egy térségen belül is.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a biodiverzitás sajátosságai, vagyis az adott terület egyes élő elemeinek különböző tulajdonságai (színe, hangja, viselkedése, illata, textúrája) milyen módon hatnak az alanyok fizikai, érzelmi, kognitív, kapcsolati és spirituális állapotára.

A tanulmány elkészítéséhez 194 alanyt választottak ki 2019 februárja és októbere között, akiket két különböző – egy természetes és egy mesterségesen telepített – erdőségbe utaztattak el, hogy a tapasztalataikat rögzítsék.

A tudósok hangsúlyt fektettek arra is, hogy a gyakran kimaradó csoportok, mint például az idős emberek, az alacsony jövedelműek és az etnikai csoportok is megfelelően képviselve legyenek.

Fontos tudni, mi a jó a biodiverzitásban

A kutatásban részt vevők 102 különböző tulajdonságot említettek meg, melyek közül a színek és a viselkedési módok voltak a legváltozatosabbak. Ezeket követték a hangok, majd a textúrák és az illatok. A leggyakoribb pozitív hatást a hangok váltották ki, második helyen érdekes módon az egyes viselkedési tulajdonságok (mint pl. ugráló, bomló, rejtőzködő stb.) végeztek.

A tudósok szerint ez komoly indok arra, hogy több figyelmet szenteljünk az emberi jóllét vonatkozásában az egyes fajok viselkedésével foglalkozó kutatásoknak, ami jelenleg eléggé elhanyagolt terület.

Kiderült az is, hogy a legtöbb különböző tulajdonság (85 százalék felett) pozitív jólléti élményt generált az egyes vizsgált területeken. A spirituális területre hatottak leginkább pozitívan az egyes tulajdonságok, de akadtak negatív hatást kiváltók is. Sőt, egyes fajok egyszerre keltettek pozitív és negatív élményt is, mint például a vadszeder.

A gyümölcs színei (vörös, rózsaszín, fekete) pozitív élményt generáltak fizikai, érzelmi és szociális területeken, míg a tüskés felülete negatív érzelmi hatást váltott ki.

Miközben tudjuk, hogy a természetben töltött idő javíthat az egészségi és mentális állapotunkon, célszerű lenne többet tudnunk arról, mely fajok, vagy a fajok mely tulajdonságai okozzák ezeket a pozitív hatásokat. Az emberek biodiverzitáshoz való kapcsolata kulturálisan és a körülményeket tekintve is egyedi. Hogy megfelelően kezeljük a biodiverzitást és annak az emberi jóllétre gyakorolt hatását, fontos megérteni, hogyan tapasztalják meg a biodiverzitást az egyes személyek

– mondta Zoe Davis professzor, a kutatás vezetője.

A tanulmány azért is bír komoly jelentőséggel, mert ezáltal sokkal tudatosabb módon lehet majd megtervezni a zöld tereinket. „Még az egyéni szinten tapasztalható apró javulások is komoly egészségügyi költségcsökkentést eredményezhetnek, ha országos szintre vetítjük ki őket” – mondta Dr. Jessica Fischer, a kutatás egyik társszerzője.

Nemrég írtunk róla, hogy a biodiverzitás sokkal nagyobb pácban van, mint ahogy eddig gondoltuk. Ennek az új kutatásnak a függvényében még inkább fontos, hogy időben cselekedjünk a változatosság megóvása érdekében.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.