A jól összeállított növényi étrend a csontritkulás kialakulását is csökkentheti

Érdekes kutatást végeztek a csontritkulás kialakulásának kockázata és a növényi étrend közötti összefüggéseket illetően. A kutatást több mint 9.000 kínai nő bevonásával végezték, és két évet ölelt fel.

A jól felépített marketingkampányoknak és tejipari lobbinak köszönhetően a mai napig tartja magát az a téves képzettársítás, hogy a tej a tökéletes kalciumforrás lehet.

Úgy, ahogy a fehérje kapcsán egyből az állati húsokra és tojásra, az erős csontok kapcsán rögtön egy pohár tejre gondolnak a legtöbben. Éppen ezért a növényi táplálkozást követők esetében nemcsak a fehérje-, vagy vasbevitel szokott kérdést jelenteni, de rendre előkerülnek a kalciumbevitellel, egészen pontosan annak hiányával kapcsolatos aggodalmak is.

Egy friss kutatás viszont tovább erősíti azt a tudományos konszenzust, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden szempontból megfelelő, vagyis a csontok tekintetében is ellát minket minden szükséges tápanyaggal.

A teljes értékű növényi étrend bizonyított

Az eredmények értelmében joggal feltételezhetjük, hogy a teljes értékű növényi táplálkozás jótékonyabb hatással bír a csontritkulás kialakulásának megakadályozása szempontjából, mint az állati összetevőket tartalmazó, vagy feldolgozott növényi termékekben bővelkedő étkezés.

Ez derül ki legalábbis annak a 9.613 hatvan év feletti kínai nőnek az eredményeiből, akiket 2019 és 2021 között vizsgáltak a kínai China Medical University kutatói.

A tanulmány az Osteoporosis International című tudományos folyóiratban jelent meg.

A csontritkulás jellemzően idősebb korban jelenthet komoly problémát, és inkább a nőket érinti (bár 75 éves kor felett nincs jelentős különbség a nemek között). A csontok ásványianyag-tartalmának csökkenése következtében kialakulhat görnyedt tartás, púpos hát, és gyakoribbá válhatnak a csonttörések is.

A tanulmány résztvevőivel kitöltettek egy tesztet, mely a táplálkozási szokásaikról faggatta őket, így kaptak képet arról, kik követnek egészséges, valamint kevésbé egészséges (feldolgozott élelmiszerekben bővelkedő) növényi étrendet.

Az alanyok csontsűrűségét a sarok ultrahangos vizsgálatával mérték meg.

A résztvevők kórtörténetére és egyéb rizikófaktoraira történő korrigálást követően a tanulmány szerint az egészséges növényi étrendet folytató nők esetében jelentősen alacsonyabb volt a veszélye a csontritkulás kialakulásának, míg másoknál ez a veszély magasabb volt.

A teljes kiőrlésű gabonák, friss gyümölcsök és zöldségek, a hüvelyesek és a tea voltak a leghatásosabbak a kialakulás megelőzésére, míg a cukros üdítők, a feldolgozott gabonák és az édességek jelentették a legnagyobb kockázatot.

Arról, hogy mennyire kell tartania a növényi táplálkozást folytatóknak a csontritkulástól, ebben a cikkben értekezett részletekbe menően Dr. Gergely Anna táplálkozási tanácsadó.

(VegNews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.