Érdekes kutatást végeztek a csontritkulás kialakulásának kockázata és a növényi étrend közötti összefüggéseket illetően. A kutatást több mint 9.000 kínai nő bevonásával végezték, és két évet ölelt fel.
A jól felépített marketingkampányoknak és tejipari lobbinak köszönhetően a mai napig tartja magát az a téves képzettársítás, hogy a tej a tökéletes kalciumforrás lehet.
Úgy, ahogy a fehérje kapcsán egyből az állati húsokra és tojásra, az erős csontok kapcsán rögtön egy pohár tejre gondolnak a legtöbben. Éppen ezért a növényi táplálkozást követők esetében nemcsak a fehérje-, vagy vasbevitel szokott kérdést jelenteni, de rendre előkerülnek a kalciumbevitellel, egészen pontosan annak hiányával kapcsolatos aggodalmak is.
Egy friss kutatás viszont tovább erősíti azt a tudományos konszenzust, hogy a megfelelően összeállított növényi étrend minden szempontból megfelelő, vagyis a csontok tekintetében is ellát minket minden szükséges tápanyaggal.
A teljes értékű növényi étrend bizonyított
Az eredmények értelmében joggal feltételezhetjük, hogy a teljes értékű növényi táplálkozás jótékonyabb hatással bír a csontritkulás kialakulásának megakadályozása szempontjából, mint az állati összetevőket tartalmazó, vagy feldolgozott növényi termékekben bővelkedő étkezés.
Ez derül ki legalábbis annak a 9.613 hatvan év feletti kínai nőnek az eredményeiből, akiket 2019 és 2021 között vizsgáltak a kínai China Medical University kutatói.
A tanulmány az Osteoporosis International című tudományos folyóiratban jelent meg.
A csontritkulás jellemzően idősebb korban jelenthet komoly problémát, és inkább a nőket érinti (bár 75 éves kor felett nincs jelentős különbség a nemek között). A csontok ásványianyag-tartalmának csökkenése következtében kialakulhat görnyedt tartás, púpos hát, és gyakoribbá válhatnak a csonttörések is.
A tanulmány résztvevőivel kitöltettek egy tesztet, mely a táplálkozási szokásaikról faggatta őket, így kaptak képet arról, kik követnek egészséges, valamint kevésbé egészséges (feldolgozott élelmiszerekben bővelkedő) növényi étrendet.
Az alanyok csontsűrűségét a sarok ultrahangos vizsgálatával mérték meg.
A résztvevők kórtörténetére és egyéb rizikófaktoraira történő korrigálást követően a tanulmány szerint az egészséges növényi étrendet folytató nők esetében jelentősen alacsonyabb volt a veszélye a csontritkulás kialakulásának, míg másoknál ez a veszély magasabb volt.
A teljes kiőrlésű gabonák, friss gyümölcsök és zöldségek, a hüvelyesek és a tea voltak a leghatásosabbak a kialakulás megelőzésére, míg a cukros üdítők, a feldolgozott gabonák és az édességek jelentették a legnagyobb kockázatot.
Arról, hogy mennyire kell tartania a növényi táplálkozást folytatóknak a csontritkulástól, ebben a cikkben értekezett részletekbe menően Dr. Gergely Anna táplálkozási tanácsadó.
(VegNews)
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.