Most olvasott cikk
Mozgásszervi betegség tüneteinek enyhítésére is alkalmas lehet a növényi étrend

Mozgásszervi betegség tüneteinek enyhítésére is alkalmas lehet a növényi étrend

A fibromialgia kezelésére jelenleg nincs hivatalos étrendi ajánlás, egy új tanulmány szerint azonban a növényi étrend segíthet.

A növényi alapú étrend segíthet a fibromialgia (FMS) tüneteinek enyhítésében, derült ki egy közelmúltban nyilvánosságra hozott kutatásból.

Ez egy olyan betegség, amely testszerte okoz mozgásszervi fájdalmakat, miközben sérülésnek vagy gyulladásnak nyoma sincs, nagyon nehéz a diagnosztizálása. Tünetei közé tartozik:

  • a fájdalomérzékenység,
  • az izommerevség,
  • a fáradtság
  • és a fejfájás is.

Jelenleg a testmozgás a leginkább ajánlott kezelési módszer, mivel bizonyítottan csökkenti a fájdalom tüneteit és a fáradtságot; azonban jelenleg nincs olyan étrend vagy vitaminpótlás, amelyet az FMS kezelésére javasolnának

olvasható a tanulmányban.

A kutatók 12 tanulmányt vettek alapul, amelyek együttesen 546 vizsgálati alannyal dolgoztak. Ezekben különböző étrendek hatásait vizsgálták: növényi alapú (ezen belül vegetáriánus, nyers vegetáriánus és nyers vegán), gluténmentes és gyulladáscsökkentő diéta.

A kutatók arra jutottak, hogy a növényi étrendet tartók tünetei jobban enyhülhetnek, mint a megszorító vagy eliminációs (kizáráson alapuló) diétát tartók fájdalmai. Meglátásuk szerint ennek köze lehet a testsúlyhoz is: a tanulmányok növényi alapú étrendet követő résztvevői általánosságban vékonyabbak voltak, mint az egyéb diétán élők.

A tanulmány készítői ugyanakkor beismerték, módszerük komoly korlátok közé szorította őket: „tekintettel a bevont tanulmányok kis mintanagyságára és az intervenció rövid időtartamára, jelenleg korlátozott bizonyíték áll még csak rendelkezésre ahhoz, hogy bármilyen konkrét étrendet ajánljunk FMS-ben szenvedő betegeknek”. Kiemelték, további kutatás szükséges még ahhoz, hogy az ezzel kapcsolatos fennmaradó kérdéseket tisztázzák.

Számos bajra megoldás lehet a növényi étrend

Több kutatás is igazolta már, hogy a jól összeállított növényi alapú étrend sokféle betegségre gyógyírt jelenthet, vagy éppen a megelőzésben segíthet:

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.