Most olvasott cikk
Védett állatokat csempésztek volna, lefülelték őket a hatóságok

Védett állatokat csempésztek volna, lefülelték őket a hatóságok

Védett állat is volt azokban a dobozokban, amelyeket a thaiföldi hatóságok lepakoltak egy csempészbuszról. Három férfi ellen emeltek vádat, akik börtönbüntetés mellett pénzbírságra is számíthatnak.

Nagy fogást ünnepelhettek a thaiföldi hatóságok a közelmúltban, sikerült ugyanis felszámolniuk egy nagyszabású vadállat-tranzakciót Bangkokban. A három gyanúsítottat akkor fogták el, amikor vadállatokkal teli dobozokat pakoltak fel egy buszra – írja a One Green Planet. Több mint ezer állatot sikerült ezzel megmenteniük, például

  • teknősöket,
  • kaméleonokat és
  • kígyókat.

Még bülbülfélék közé tartozó madarakat is találtak a buszban a hatósági személyek. Ez egy közepes méretű énekesmadár-fajta, nem mellesleg védett állat.

A nemzeti parkokért, valamint a vadvilág- és növényvédelemért felelős minisztérium tisztviselői elárulták, a gyanúsítottak kezdetben csak annyit mondtak, hogy az állatok egy bangkoki piacról származnak. A sorozatos kihallgatások során azonban végül bevallották, mi is történt egész pontosan. Állításuk szerint felbérelték őket arra, hogy az állatokat Laoszba csempésszék. Dobozonként 700 thai bahtot (közel hétezer forintot), ezenfelül pedig utazásonként 4000 thai bahtot (közel 40 ezer forintot) kaptak.

A három férfi ellen védett vadállatok engedély nélküli birtoklása miatt emeltek vádat. Ezért a bűncselekményért Thaiföldön öt évig terjedő börtönbüntetés és 500 ezer thai baht (közel ötmillió forint) pénzbírság róható a vádlottakra.

Nem védett állat volt a dobozban, mégis megdöbbentek a vámosok

Az indiai Kempegowda nemzetközi repülőtér vámtisztviselői valószínűleg kiszúrtak már egyet s mást az utazók poggyászaiban, de tavaly nyáron még őket is elképesztette az, amire bukkantak.

Egy 32 éves férfi bőröndjét felnyitva ugyanis egy elpusztult kengurubébit találtak. Mellette pedig még 233 másik állatot is szállított – ahogy azt sejteni is lehet, mindet illegálisan. Voltak közöttük például teknősök, leguánok, kaméleonok és kígyók is.

A kisállatok műanyag tárolókban voltak, különböző mértékben ugyan, de mind szenvedtek. Őket a reptéri tisztviselők elkobozták, majd átadták az erdészeti hivatalnak, hogy megkaphassák a szükséges ellátást. Megállapították, hogy az állatok mind fulladoztak a levegőhiánytól, és a kengurubébi sajnos bele is halt ebbe. Az erszényes mindössze néhány hónapos volt.

A gyanúsított Thaiföldről, Bangkokból érkezett Indiába az AirAsia járatával. Akkor állították meg, amikor megpróbálta elhagyni a repülőteret.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.