Most olvasott cikk
Ötéves mélypontra került a brit sertéshústermelés

Ötéves mélypontra került a brit sertéshústermelés

2023-ban visszaesett a sertéshústermelés Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban 2018 óta nem látott szintre esett vissza a sertéshústermelés, de ez nem feltétlen a csökkenő igényeket jelzi. Import terén novemberben zsinórban a negyedik alkalommal regisztráltak havi összevetésben növekedést.

Ötéves mélypontra zuhant tavaly az Egyesült Királyságban előállított sertéshús mennyisége – írja a Pig World sertésipari lap. A brit környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi minisztérium (Department for Environment, Food and Rural Affairs – Defra) adatai szerint összesen 927 400 tonna sertéshúst állítottak elő 2023-ban. Ez 11 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest, 2018 óta nem regisztráltak ennyire alacsony értéket. A 2023-as sertésállomány is csökkent, 10,06 millió egyedre, ami 10 százalékos visszaesés 2022-höz képest.

A sertéshústermelés visszaesésével párhuzamosan a brit export is csökkent. A kivitel októberben 27 140 tonnát tett ki, 1 320 tonnával kevesebbet, mint 2022 októberében.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy csökkent volna az igény a sertéshúsra az Egyesült Királyságban. A sertéshúsimport novemberben 71 300 tonna volt, 1 200 tonnával több, mint októberben. A november a negyedik egymást követő hónap volt, amikor növekedést regisztráltak havi összevetésben. 2022 novemberéhez képest pedig ezertonnás volt az importbővülés.

A sertéshústermelés csökkent, a vegánok száma nőtt

A brit sertéshústermelés visszaeséséből természetesen még nem vonható le az a következtetés, hogy a vegán, vegetáriánus vagy akár a flexitáriánus életmód felé nyitnának a britek. Már csak az importmennyiség növekedése miatt sem lenne helytálló ez a feltételezés.

Ettől függetlenül mégis valószínűsíthető, hogy tavaly több mint egymillió brit váltott teljes mértékben növényi étrendre. Ez a Finder nevű pénzügyi vállalkozás megbízásából készült felmérésből derült ki. A brit vegánok száma egy év alatt közel a duplájára, 1,4 millió emberről 2,5 millióra emelkedett. A vegetáriánus étrendet pedig 3,1 millió fő követi az országban, ami a lakosság 5,8 százaléka.

Mondhatjuk persze, hogy a briteknek könnyű dolguk van, a főváros vonzáskörzetében élőknek legalábbis biztosan. Idén ismét kihirdette a HappyCow azokat a városokat, amelyek a legnagyobb vegán fellegváraknak tekinthetők. A legismertebb vegán étteremkereső alkalmazás rangsorának élén pedig ezúttal is London végzett – címvédőként.

A lista összeállításakor számos tényezőt vizsgálnak a HappyCow munkatársai. Nem meglepő módon fontos szempont volt, hogy az adott városban hány teljesen vegán étterem található, illetve ezek milyen sűrűn, mennyire a központban helyezkednek el. Figyelembe veszik még a vegánbarát üzletek számát, a városban kapható vegán termékek minőségét és a vegán közösség „vibrálását” is a végső helyezések megállapításakor.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.