Az Egyesült Királyságban 2018 óta nem látott szintre esett vissza a sertéshústermelés, de ez nem feltétlen a csökkenő igényeket jelzi. Import terén novemberben zsinórban a negyedik alkalommal regisztráltak havi összevetésben növekedést.
Ötéves mélypontra zuhant tavaly az Egyesült Királyságban előállított sertéshús mennyisége – írja a Pig World sertésipari lap. A brit környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi minisztérium (Department for Environment, Food and Rural Affairs – Defra) adatai szerint összesen 927 400 tonna sertéshúst állítottak elő 2023-ban. Ez 11 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest, 2018 óta nem regisztráltak ennyire alacsony értéket. A 2023-as sertésállomány is csökkent, 10,06 millió egyedre, ami 10 százalékos visszaesés 2022-höz képest.
A sertéshústermelés visszaesésével párhuzamosan a brit export is csökkent. A kivitel októberben 27 140 tonnát tett ki, 1 320 tonnával kevesebbet, mint 2022 októberében.
Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy csökkent volna az igény a sertéshúsra az Egyesült Királyságban. A sertéshúsimport novemberben 71 300 tonna volt, 1 200 tonnával több, mint októberben. A november a negyedik egymást követő hónap volt, amikor növekedést regisztráltak havi összevetésben. 2022 novemberéhez képest pedig ezertonnás volt az importbővülés.
A sertéshústermelés csökkent, a vegánok száma nőtt
A brit sertéshústermelés visszaeséséből természetesen még nem vonható le az a következtetés, hogy a vegán, vegetáriánus vagy akár a flexitáriánus életmód felé nyitnának a britek. Már csak az importmennyiség növekedése miatt sem lenne helytálló ez a feltételezés.
Ettől függetlenül mégis valószínűsíthető, hogy tavaly több mint egymillió brit váltott teljes mértékben növényi étrendre. Ez a Finder nevű pénzügyi vállalkozás megbízásából készült felmérésből derült ki. A brit vegánok száma egy év alatt közel a duplájára, 1,4 millió emberről 2,5 millióra emelkedett. A vegetáriánus étrendet pedig 3,1 millió fő követi az országban, ami a lakosság 5,8 százaléka.
Mondhatjuk persze, hogy a briteknek könnyű dolguk van, a főváros vonzáskörzetében élőknek legalábbis biztosan. Idén ismét kihirdette a HappyCow azokat a városokat, amelyek a legnagyobb vegán fellegváraknak tekinthetők. A legismertebb vegán étteremkereső alkalmazás rangsorának élén pedig ezúttal is London végzett – címvédőként.
A lista összeállításakor számos tényezőt vizsgálnak a HappyCow munkatársai. Nem meglepő módon fontos szempont volt, hogy az adott városban hány teljesen vegán étterem található, illetve ezek milyen sűrűn, mennyire a központban helyezkednek el. Figyelembe veszik még a vegánbarát üzletek számát, a városban kapható vegán termékek minőségét és a vegán közösség „vibrálását” is a végső helyezések megállapításakor.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.