Most olvasott cikk
Egyre népszerűbb a komposztálás mint temetkezési eljárás

Egyre népszerűbb a komposztálás mint temetkezési eljárás

egyre népszerűbb a komposztálás, mint temetkezési eljárás

Egy új törvényjavaslat értelmében az Egyesült Államokban Arizona lehet a következő állam, ahol legálissá válhat a komposztálás mint temetkezés eljárás. A temetkezés eme környezetbarát módja egyelőre nem sok helyen használatos, de hét államban már elérhető ez az opció is.

A komposztálásról már mindenki hallott, és az is köztudott sokak számára, hogy a folyamatnak számos előnye van, kiváltképp a termőtalajt illetően. Arra viszont biztosan kevesebben gondolnak, hogy a lebomló emberi test szintén hasznos szerves anyag lehet a talaj számára. A földi maradványok komposztálására egyre több igény mutatkozik. Erre az igényre reagált Laurin Hendrix képviselő is, amikor az arizonai törvényhozás elé tárta a HB-2081-es törvényjavaslatot – írja a Green Matters.

A groteszk módon csak „nagypapi a kertben” becenévvel emlegetett törvény a most használatos hagyományos (koporsós) és hamvasztásos módszerek mellett lehetővé tenné az emberi maradványok komposztálását is – mint temetkezési eljárást. A módszer jelenleg hét államban (Washington, Colorado, Oregon, Vermont, New York, Nevada, Kalifornia) engedélyezett, ehhez a listához csatlakozhat Arizona.

Az emberek másképp akarják csinálni a dolgokat. Az arizonai szabályozások jelenleg nincsenek összhangban azzal, amit sokan szeretnének, vagyis hogy a maradványaikat az elveiknek megfelelően, zöldebb módon kezeljék

– nyilatkozta Will Humble, az Arizonai Egészségügyi Hivatal egykori vezetője az Arizona’s Family weboldalnak. Az oldalon felsorolt hét állam annyiban tér el a Green Matters listájától, hogy abban Colorado helyett New Jersey szerepel.

A Recompose – egy emberi komposztálással foglalkozó cég – saját weboldalán egy kampányt is indított, amivel a törvényjavaslatot támogatók hangot adhatnak véleményüknek. A cég ügyvezetőjének, Katrina Spade-nek 2017-ben tartott TEDx-előadása (Ha meghalok, komposztáljanak) magyar felirattal is megtekinthető a YouTube-on.

A komposztálás mint temetkezési eljárás jobb a környezetnek

A hagyományos megoldásokkal az a probléma, hogy a folyamat során számos mérgező anyagot juttatunk a földbe vagy a levegőbe. A koporsós temetkezéssel különböző lakkok, fém, illetve eljárástól függően balzsamozófolyadék kerülhet a talajba. A hamvasztás során pedig nagy mennyiségű szén-dioxid jut a levegőbe, hogy a különböző implantátumok elégetésével keletkezett mérgező gázokról már ne is beszéljünk.

Ezzel szemben a komposztálási folyamat teljesen természetes, az eljárás során nem keletkezik mérgező vagy káros mellékanyag. És habár az eljárás a megszokottól lényegesen eltérő – ami miatt sokak számára akár kegyeletsértőnek is tűnhet –, sokan megnyugtatónak tartják a gondolatot, hogy haláluk után a testük egyesül a természettel.

Az én személyes véleményem az, hogy a komposztálás lehetősége egyszerűbbé teszi számomra, hogy szembesüljek saját mulandóságommal. Megnyugtat a gondolat, hogy halálom után visszatérhetek a természetbe. Tetszik az elképzelés, hogy egy fa vagy egy egész erdő részévé válhatok

– mondta Katrina Spade egy interjúban.

Hazánkban a jelenleg elérhető legzöldebb temetkezési módot az Emlékerdő nevű kegyeleti hely nyújtja. Az ide temetkezőket egy emlékfa gyökérzónájába helyezik el, lebomló urnába zárva. Ennek a módszernek megvan az az előnye, hogy az emlékfa egyfajta kegyeleti helyként is szolgálhat, ahol a család és a barátok leróhatják tiszteletüket.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.