Most olvasott cikk
New Yorkban már a komposztálást is választhatjuk halálunk után

New Yorkban már a komposztálást is választhatjuk halálunk után

komposztálás

A jól megszokott temetkezési formáknál sokkal környezetbarátabb eljárás, a komposztálás ezen kívül még öt másik államban is legális.

New York állam kormányzójának, Kathy Hochulnak a neve rövid idő alatt már harmadik alkalommal szerepel a Prove hasábjain. A kormányzó nevét először a kisállat-kereskedésekre vonatkozó szabályozások kapcsán említettük, majd röviddel azután az állatkísérletekkel készült kozmetikai termékek betiltása miatt zártuk szívünkbe.

A politikus az óév utolsó napjára is tartogatott egy hírt, ekkor legalizálta ugyanis New York államban a halottak komposztálását, szaknyelvi kifejezéssel élve természetes organikus redukcióját.

Ezzel a lépéssel New York a hatodik olyan állam az USA-ban, ahol elérhető ez a zöld temetkezési eljárás. A másik öt állam: Washington (2019), Colorado és Oregon (2021), valamint Vermont és Kalifornia (2022).

Egy holttest megfelelő komposztálása mind közegészségügyi, mind kegyeleti szempontból kicsit összetettebb folyamat, mint amikor a héten összegyűlt konyhai hulladékot a közösségi komposztálóba dobjuk. A testek komposztálását kizárólag erre szóló engedéllyel rendelkező, megfelelően felszerelt intézmények végezhetik.

Mit jelent az a folyamat?

Az elhunytat egy többször használatos, részben nyitott tárolóba helyezik, amit faforgáccsal, takarmánylucernával és szalmával bélelnek ki, ezzel teremtve ideális táptalajt a mikroorganizmusoknak, amik a komposztálási folyamatot végzik. Hat-nyolc hét elteltével 36 zsák földnek megfelelő mennyiségű tápanyagdús talaj a végeredmény.

Hochul többször hangoztatta, hogy ír katolikus gyökerei milyen módon befolyásolják politikai döntéseit, ezért voltak fenntartásai az engedélyeztetéssel kapcsolatban. Emellett a New York State Catholic Confenrece igyekezett meggyőzni a felekezet tagjait, hogy a vétó irányába presszionálják a kormányzót.

„Egy folyamat, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy a növényi maradványokat visszajuttassuk a földbe, nem biztos, hogy illendő az emberi test számára is” – mondta Dennis Poust, a szervezet vezetője.

Az Order of Good Death tweetjében viszont arra biztatott mindenkit, hogy írjon a kormányzónak az engedélyeztetésért, olyan képeket javasolva csatolmányként, amin a “fa szeretnék lenni, miután meghalok”, vagy a “komposztálj engem” feliratok voltak olvashatók.

„Minden apró kezdeményezést, amivel el tudjuk fordítani az embereket a kibetonozott sírhelyektől, csicsás koporsóktól és a balzsamozástól, nagyon támogatunk” – mondta Michelle Menter, a Greensprings Natural Cemetery Preserve menedzsere. Azt is hozzátette, hogy a cég megfontolja a komposztálási opció felvételét a kínálatba.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.