Most olvasott cikk
New York állam betiltja az állatokon tesztelt kozmetikumok forgalmazását

New York állam betiltja az állatokon tesztelt kozmetikumok forgalmazását

állatkísérlet

A keleti parton fekvő állam már a tizedik, melynek területén a továbbiakban nem lehet olyan kozmetikumokat árusítani, amiket állatokon teszteltek.

December 15-én írta alá Kathy Hochul kormányzó azt a törvényt, ami 2023. januártól megtiltja az egész állam területén az állatokon tesztelt kozmetikumok forgalmazását. A Prove olvasóinak az időpont és a kormányzó neve is ismerős lehet.

A politikus ugyanezen a napon írta alá azt a törvényt is, ami megtiltja az állam területén lévő kisállatkereskedéseknek, hogy kutyákat, macskákat, vagy nyulakat árusítsanak. Az a törvény 2024 decemberében lép életbe, míg a kozmetikumokra vonatkozó tiltás már a következő hónaptól alkalmazásra kerül.

Ugyanilyen tiltást eddig Kalifornia, Hawaii, Illinois, Louisiana, Maine, Maryland, Nevada, New Jersey és Virginia vezetett be, New York állam a 10. az USA-ban, ahol a törvény életbe lép. A javaslatot kétpárti támogatással, lényegében egyhangúan szavazták meg.

Hochul kormányzó aláírásával New York állam hivatalosan is elismeri, hogy az állatokon való tesztelés a múlté, és csatlakozott azon államok és cégek egyre gyarapodó listájához, akik a kísérletezések teljes beszüntetését szeretnék elérni. Az állatmentes tesztelési módszerek növekvő számának és a már meglévő több ezer hozzávalónak köszönhetően nincs szükség arra, hogy továbbra is állatokat bántalmazzunk samponok, parfümök vagy sminkek miatt

mondta Brian Shapiro, a Humane Society of the United States területi vezetője.

A sajtónyilatkozat szerint a már elérhető számítógépes tesztelési módszerek, vagy az emberi sejtalapú tesztek sok esetben gyorsabb, pontosabb és olcsóbb alternatívái az állatokon végzett teszteknek, ráadásul az emberi egészségvédelem szempontjából is jóval értékesebb adatokat tudnak szolgáltatni.

Emellett a több ezer rendelkezésre álló, és bizonyítottan biztonságos hozzávalóból a cégek kellőképpen innovatív termékeket tudnak gyártani anélkül, hogy további tesztelésekre lenne szükség a gyártási folyamat során.

„Most a kongresszuson a sor, hogy életbe léptesse a Humane Cosmetics Act-ot (humánus kozmetikumok törvény), hogy országosan megteremtse a kozmetikai célú állatkísérletekre vonatkozó tiltást.” – mondta Brian Saphiro. A tervezetet nem csak a közvélemény támogatja nem mértékben, de 377 cég is egyetért azzal, hogy véget vessenek a szépészeti cikkek állatokon történő tesztelésének.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.